Branding és futball – az Aranylabda margójára

Tegnap a várakozásoknak megfelelően Messi nyerte az aranylabdát, emellett a kihirdetett álomcsapatba – négy-négy madridi és barcelonai játékos mellett – bekerült Pogba is.Pár hőbörgő gondolat a szavazásról.

yxbAer

Mióta a France Football helyett a FIFA osztja a díjat, a versengést rengeteg – jogos – kritika éri. A leglátványosabb állatság 2010-ben történt, ahol simán Sneijdernek kellett volna nyernie – ehhez képest az első háromba sem került. De évről-évre történnek furcsaságok a Bravo tiniszavazásainak szintjére süllyedt versengésben. Azt minden évben lehet tudni, hogy mindegy, mi történik, vagy Messi vagy Cristiano Ronaldo nyer – ami nekem már nagyon unalmas. Jó lenne, ha végre lenne igazi verseny, és jó lenne, ha az aranylabda nem csupán a leggólerősebb támadók versengése lenne. A hányásig nyomatott elklasszikózás, és a két csúcsjátékos vélt vagy valós párharcának sulykolása miatt olyan játékosoknak, mint Ibrahimovics, Ribery, Sneijder, Iniesta vagy Xavi aranylabda nélkül kell visszavonulniuk, amit persze gondolom, túlélnek. Ettől függetlenül a FIFA szavazásai nem elsősorban a sportteljesítményről, hanem a marketingértékről, a brandek erősségéről szólnak. És ha el is fogadjuk ezt, mint megváltoztathatatlan tényt, utálni még lehet – erről szól ez az írás is.

Idén persze Messi győzelme megérdemelt, bár szerintem Neymar is simán megérdemelte volna, én semmivel nem láttam gyengébbnek a zseniális argentinnál. De jó lenne, ha nem a marketingérték, ismertség alapján állítanák össze a jelöltek listáját, vagy az álomcsapatot. Mit keres a szavazás második helyén az a Cristiano Ronaldo, aki ugyan megszórt pár kis csapatot, de a nagy meccseken semmit sem villantott. És ha arra gondolok, hogy pl. ellenünk hogy játszott ő, és hogyan Messi vagy Neymar, akkor sem érzem, hogy jogos lenne a második helye. Sőt: Suarez és Lewandowski jobb teljesítményt nyújtott nála. Amúgy én kifejezetten nem kedvelem sem a Barcelonát, sem a Madridot (enyhe kifejezés…), de kifejezetten sértőnek találom, hogy C. Ronaldót Messihez hasonlítják. Persze, bárkit lehet Messihez hasonlítani (pl. Torghelle nem olyan jó, mint Messi – lám, összehasonlítottam őket), de az ösztönös zseni Messi szerintem egyértelműen felette áll a portugálnak.

11043527_857645600974034_6253554808344893944_n

Vagy nézzük a kapusokat. Én is egyetértek azzal, hogy általában véve Neuer a világ legjobb kapusa. Csak éppen az idén nem hiszem, hogy ő lett volna a legjobb. A Bayern konkrétan akkor is megnyerte volna szinte az összes meccsét, ha ő nem áll a kapuban: a statisztikák szerint kevesebb lövés ment a kapujára, mint ahányat gólt a müncheni támadók lőttek. Teljesen jogosnak érzem az olaszok reakcióját, hogy bojkottálták a szavazást Buffon listáról való lemaradása miatt – még az az egyik legszínvonaltalanabb Barca blog szerzője kisstílűnek is látja ezt. (Az ötvenes jelöltlistára odafért Claudio Bravo és David Ospina, Buffon nem. Muhaha!) De az is furcsa, hogy a három középső védőnk közül éppen a legkevésbé jó került be a jelöltek közé. Az a Chiellini, aki csinált egy buta tizenegyest Madridban, akit ki kellett volna állítani Monacóban a kezezése miatt, aki egy szerencsétlen elcsúszással összehozta a Dortmund gólját Torinóban, aki látványosan bajban van, ha hozzá kerül a labda. Aki rendszeresen látja a meccseinket, nem nagyon vitázhat azzal, hogy a Juve legjobb védője Barzagli. Chiellini ugyanakkor jellegzetes arc, vezér a pályán, nagy küzdő, sokak számára megtestesíti a nem mindig tiszta eszközökkel védekező, elpusztíthatatlan olasz védőt, aki turbánnal a fején szétbasz mindent és mindenkit. Ugye mennyivel felismerhetőbb, eladhatóbb, mint egy simán zseniálisan védekező szürke csávó?

Talán az év legnagyobb védése

Csak az erősebb brand indokolhatja, hogy Marcelo kiszorította az év csapatából a világ legjobb balhátvédjét, Alabát (aki nagyjából bármilyen poszton kiemelkedő), hogy Rakitics helyett (az elmúlt idényben visszaeső) Iniesta vagy éppen Modrics került be, vagy hogy Sergio Ramos befért az álomcsapatba. Ugyancsak az erős brand indokolja Pogba álomcsapatbeli tagságát, aki látványosan szenvedett az ősz első felében, tavasszal pedig nem tőle, hanem elsősorban Teveztől függött a játékunk. Azaz Pogba szerintem főleg a jól eladhatósága, a látványos cselei, a körülötte lévő hype miatt került az álomcsapatba. Még ha haragszunk is rá, Vidal például jobban megérdemelte volna a helyet a legjobb tizenegyben (Tevez nyilván nem férne be a Barca csatártriója miatt, bármennyire is kiemelkedő éve volt).

pogba fifproVár Hollywood

gladbach04De az edzőket nézve: tényleg van olyan, aki azt gondolja, hogy a csilliárdos Bayernnel szarrá verni a lerabolt Bundesligát, majd simán kiesni a Barca ellen többet ér, mint Allegri 2015-ös teljesítménye?

Persze nyilvánvaló, hogy sokan úgy értelmezik a szavazólap kitöltését, hogy ki a világ legjobbja, rosszabb esetben ki a kedvenc játékosuk, edzőjük. Nem hiszem, hogy a szövetségi kapitányok és csapatkapitányok világszerte jobban képben lennének, mint az a szakértősködni behívott magyar futballista, aki Stuaniról, Pideonról vagy Hernandezről beszélt. (Főleg, hogy évről-évre olvashatunk az olyanokról, mint amikor egyes szavazók valószínűleg összekeverték Xabi Alonsót és Xavit.) Amíg ez a rendszer marad, addig vezetheti BL győzelemre és Vb döntőbe a csapatát egy játékos, esélye sincs. Történhet bármi az aktuális Vb-n vagy Eb-n, a díjazottak ugyanazok.  Ebben a rendszerben csoda kellene egy Sneijder, egy Ribery, egy Cannavaro, egy Nedved, vagy egy Sammer díjazásához, és jó eséllyel nem lehetne dobogós Maldini, Baresi, Gerrard, Buffon, Kahn. Tudom ám, hogy korábban is elsősorban a csatárokról, támadó középpályásokról szólt a díj. Mára azonban véglegesen eltűnt azok esélye, akik nem a média által körberajongott csapatokban játszanak.

62Rig23Mondom, nem vagyok naiv, tudom, hogy ez nem fog változni, sőt, szerintem is Messi a világ legjobbja. De nagyon nem érdekel a szinte állandó Barca-Real vegyesválogatott mint év csapata (mert elsősorban a jelöltlistával, és az év csapatával van bajom), és nem gondolom, hogy a futball csak a góllövőkről és a spanyol szuperklubokról szólna, vagy, hogy gondolkodás nélkül a megszokott neveket kellene minden évben a szavazólapra írni. És nem hiszem, hogy az a világ legjobb edzője, aki mondjuk korlátlan erőforrásokból épít győztes csapatot.

 • noname0302

  Barcelona szurkolóként szinte teljesen egyetértek. Mi is Neymart vártuk 2. helyre és az is kész vicc h a 3 fronton égő Real 4 játékost ad az év csapatába, miközben a Juve csak Pogbát. Az év. 2 legjobb edzője Allegri volt, ahogy kapusnak Buffont raktam volna be, mögötte Bravo.

  Annyit tennék hozzá, hogy miért Messi és nem Neymar érdemli meg egyértelműen az első helyet. Messi remek formában nyomta le az egész szezont. Még a legrosszabb meccsein is számos kulcspassza volt. Neymar, ugyan egyes meccseken tényleg kiváló volt(főleg szezon végén), de addig sokszor rosszul teljesített. Voltak hetek(hónapok?!), amikor már Pedro kezdetése is hasznosabbnak tűnt, mint Neymar játszatása. A marketing mellett ez is beleszólt a sorrendbe(remélhetőleg).

  Amúgy az első három nálam az MSN trió lett volna, hiszen Suareznek látszólag mindegy h a Granada vagy a Juve az ellenfél.
  Mondjuk a Juve marketingértékén a tavalyi kiemelkedő szezon sokat dobott, így ha ismétlődne minden(adja az ég), akkor jövőre már több Juvés lenne jelölve.

  • Nem értem

   Én inkább Neymit vártam az első helyre, neki azért nehezebb volt így összerakni az évet, mint Messinek. Többet melózott, fejlődött.

  • Szilveszter94

   Suárez kimaradása számomra is érthetetlen, már csak azért is, mert ha már egyszer muszáj választani a három zseni közül, akkor én neki adtam volna az Aranylabdát. A magam részéről Neymart tettem volna a második helyre: biztos volt jó pár meccse, amikor nem játszott jól, de amikor kellett, akkor panasz nem érhette a ház elejét, mindig odatette magát. Messit a két hónapos kihagyása (“csak” tíz hónapig volt zseniális…) miatt tenném a harmadik helyre, és azért, mert talán ő villogott a legkevesebbet a kulcsfontosságú meccseken (“csak” a Bayernt verte meg egymaga…) – de persze az gondolom az indoklásokból is lejön, mennyire fő a fejem, ha választani kell három ilyen zseni közül… az idei Aranylabdát ők hárman együtt érdemelték meg.

 • Nem értem

  Cannavaro, Sammer? 2006, 1996? Vagy tényleg nomen est omen, vagy néhány felsorolt nem kellene, hogy szerepeljen abban a mondatban… Sneijder, Ribery így sem, úgy sem nyertek, Nedved meg nem vb-n villantott díjazása évében.

 • YouWentÚssz

  Kényszerből, de pontokba szedve kell írnom. 🙂
  1. Szerintem Neuer klasszis kapus, az egyik legjobb, de én rajta is érzem, hogy többnek látják, mint ami, gondolok itt arra, hogy a világ legjobbja lenne. Szerintem nem az. Nálam Buffon a legjobb még mindig. Jöhet a kritika, hogy elfogult vagyok, és persze nehéz lenne az állításom mellett meggyőzően érvelni, de ugyanennyire nehéz lenne Neuer mellett is. Az viszont már sokkal könnyebben indokolható, hogy 2015-ben miért Buffon volt a legjobb, és nem Neuer.
  Miért Neuer van ott és nem Buffon? Mert Neuer a tipikus faszagyerek, aki nagyokat véd, kijön söprögetni, és az egyik legerősebb klubban játszik évek óta.
  2. Chiellini eladhatóbb, mint Bonu vagy Barza, de ő sem kifejezetten “mutatós”, hiszen vannak kevésbé elegáns megoldásai, és egyébként sem az a tökéletes stílusú védő, mint Barza. Miért Chiellini van ott és nem Barzagli? Mert Chiellini a gyilkológép, aki turbánnal a fején pizzafeltétet csinál a Real játékosaiból és eszetlenül küzd szarásig, ahogyan a poszban is le van írva. Ennyi kell, hogy észrevegyék az embert.
  (Viszont: a Monaco elleni kezezés az volt, amikor szándékosan utánanyúlt a labdának? Mert az sárgát ért.)
  3.Szerintem Pogbának a teljesítménye alapján nincs helye a legjobb 11-ben. Vidalnak van? Jó kérdés, Amennyire én emlékszem, csak a szezon végére tudott formába lendülni. A Bayernben nem figyelem, szóval lehet, hogy ott most ő az ász, bár ezt kétlem. A Copa győzelem viszont mellette szól, így mondhatjuk, hogy a határán van a bekerülésnek, és talán a kupagyőzelmek miatt jogos is lenne. Viszont: balesete volt. Az utána elhebegett bocsánatkérése pofátlan hazugságnak tűnt, ami után elég nehéz lenne rögtön egy ilyen “elit” társaságba küldeni.
  4. Messi jogosan nyert, de Pogba sokkal szexibben öltözött fel.
  5. Remélem, Dybala nálunk lesz aranylabdás! 🙂

  • Kelosz

   Ittasan vezetsz nem vagy jó focista. Dedo. Mi ez óvónéni értekezlet?

  • YouWentÚssz

   Hmm? Nem tiszta így elsőre a kritika iránya.

  • Juventino

   Buffon kétségkívül remek formában van, igazi vezér és kevesebbet sérült, mint mondjuk a Ranieri+duplahetedik érában. Ospina botrányos formát mutatott az Arsenalban, Wenger gyorsan meg is vette Cecht. Ez egyértelműen nevetséges. De általában pofára, “hype-ra” mennek az ilyen díjátadók, szóval olyan nagy jelentőséget eleve nem kell tulajdonítani nekik.

   Ugyanakkor bennem nagyfokú ellenszenvet keltett Yaya Touré kifakadása, hogy mit képzel az afrikai labdarúgó szövetség, hogy nem neki adták az afrikai év játékosa díjat, mikor (ki tudja hányadszor toronymagas esélyesként végre egyszer) megnyerte Elefántcsontparttal az Afrika Kupát. Holott Aubameyangnak kiemelkedően jó éve volt, tavasszal húzta fel a Dortmundot, ősszel meg több gólt lőtt, mint az agyondicsért Lewandowski. Ez pedig egy egyéni díj, és Touré megkapta már nemegyszer riválisok híján, csak azért, mert ő volt leginkább szem előtt a Cityben. Szóval ebből ilyen cirkuszt csinálni, hogy őt Afrika most cserben hagyta, elég ellenszenves és hisztiízű volt.

   Buffont jobban megértem, mert ő a listáról is lemaradt, holott sokkal egyértelműbb, hogy hol a helye, mint az, hogy Yayának alanyi jogon jár az Afrika Év Játékosa cím, de ezt az “akkor nem szavazunk” dolgot így is kissé eltúlzottnak éreztem. Ahogy őt nem tisztelték meg a jelölők, ez részéről ugyanúgy tiszteletlenség a kollégákkal szemben, hogy “ha nem lehetek köztetek, akkor ti sem érdekeltek engem, nem szavazok rátok”. Bár mondjuk az Allegri-Pep jelölés is nevetséges, remélem a pályán válaszolunk erre a BL-ben, azon nem lenne mit magyarázni utána.

   Pogba tavasszal hetekre kidőlt sérülés miatt, ősszel pedig volt egy jelentősebb formahanyatlása, de az utóbbi 2-3 évben rengeteget fejlődött, ezt értékelhették (vagy a striciöltönyt). Ráadásul az utóbbi hetekben kezd megint régi önmagára emlékeztetni, és ez is sokat nyom a latban, lásd Ribery esetét a 2013-ban pótselejtezőn villantó Cristiano Ronaldóval.

   Ami Vidalt illeti, tavasszal Pirlo és Pogba hiányában tartást adott a csapatnak, a Monaco ellen továbblőtt minket és a Copán is kiemelkedően játszott az ittas vezetés és a hazazavarással fenyegető botrány kirobbanásáig. Utána kissé visszafogottabb volt, de még így is kulcsembere a kontinensbajnoknak. A Bayern már más tészta, akárhányszor láttam játszani az ősszel, sosem tudott kiemelkedni igazán, sőt, legtöbbször alibi továbbpasszoló ember volt csupán. Guardiolának nincs szüksége ütköző, harcoló emberekre, nem lehet ész nélkül rohangálni meg becsúszkálni, mindenkinek méterre pontosan meg van tervezve a helye és a szerepe, Vidal erényei így 90%-ban elvesznek a légüres térben… Lőtt azért egy-két gólt és voltak jó meccsei is, de olyanra nem emlékszem, hogy ha most nem lett volna ott Vidal, akkor gyökeresen más lett volna a meccs képe. Nekünk ellenben nagyon hiányzott a jelenléte a szezon elején, miközben a Bayerben többször is csak csere volt, amíg nem jöttek a sérülések (Thiago, Douglas Costa) és volt választék.

  • YouWentÚssz

   1. Ez a Yaya Touré nyilatkozat tényleg furcsa volt. Szinte már sakkozhat az egyéni díjaival, de ő szeretett volna egy újabbat. Ha eddig ő lett volna a legjobb afrikai és egyszer sem kapta volna meg, akkor talán érthető lenne, hogy rosszul esik neki, és ennek hangot is ad. VISZONT: mint mindig, nekem most is van egy nem túl eredeti, de hatásos ötletem: létrehozhatnák a Yaya Touré díjat, amit az év legjobb Yaya Touréja kapna. Így még lenne esélye a cserbenhagyott Yayának, hogy díjakat kapjon.
   2. Úgy tudom, hogy a szövetség “bíztatásával” hagyta ki a szavazást Conte és Buffon. Persze az is lehet, hogy csak utólag támogatták őket, de a hivatalos verzió valami ilyesmi volt.
   3. Allegri a lesajnált és “úgyiskiesikacsoportból” Juvét vitte a BL-döntőig, és nyert 3 kupát. Megérdemelte volna, hogy legalább a 3 legjobb edző között megemlítsék. De ezt már a posztban és a kommentekben is kitárgyaltuk: még nem elég jó a “pofája” egy ilyenhez.
   4. Vidal meg…furcsa ilyet írni, de nem érzem, hogy kötődnék hozzá. Aki 4 évet játszik a Juvéban, azokat bírni szoktam, de ő…nemtom. Nem hiányzik, nem érdekel és ha meglátom, akkor sem egy volt juvést látok. Zidane-t legalább egy ideig utáltam, hogy lelépett, de Vidalt nem. Nekem ő olyan, mintha megszűnt volna.

  • Juventino

   Conténál nem vagyok meglepődve, neki még valahogy illik is a személyiségéhez egy ilyen akció. De Buffontól valahogy ez idegen, ő a tökéletes mintaprofi, a rettenthetetlen kapitány, a bajtárs, aki mindig ott van, ha kell. Félreértés ne essék, nem ítélem el és nem lesz kevésbé szimpatikus ezért, csak meglepődtem.

   Allegrivel meg az a helyzet, hogy másfél éve nem gondoltuk volna szerintem, hogy azért fogunk tüntetni, mert nincs az első háromban az év edzője címért, sőt, mi sem vártunk tőle sokat. Ehhez képest mindenkit meglepett, és idén is jól teljesít egy alapjaiban felforgatott kerettel. Erre mondják alighanem, hogy “defy the odds”.

   Ami Vidalt illeti, nekem nagy kedvencem volt és még most sem tudok haragudni rá, pláne így, hogy egyelőre ő sem jött ki jól a váltásból. És bár Zidane klasszis vitathatatlan, Artúr szerintem sokkal fontosabb szerepet játszott abban a négy bajnoki címben, amit a Juvéval megszerzett. Zizouval mindig az volt a legnagyobb bajom, hogy a Lippi féle sikercsapat szétesése után az Ancelotti-érában nem tudott igazán a csapat vezére lenni, Del Piero sérülése idején sem és azután sem. És bár még mindig tartom, hogy a chilei nagyobb veszteség volt, mint anno a francia, végül is mindkét játékos példája arra mutat rá, hogy senki sem pótolhatatlan. A szurkolók személyes szimpátiája meg senkit nem érdekelt a klubházban régen sem és most sem.

  • YouWentÚssz

   Amikor Conte lelépett, akkor olyan gyorsan történt a váltás Takarodjon uraságra, hogy át sem tudtam gondolni. Allegritől nem vártam semmit, miközben a legtöbben felháborodva értetlenkedtek miatta. Annyit tudtam róla, hogy a Milannal voltak jó eredményei a BL-ben, szóval taktikailag talán jobb, mint Conte. Mondhatjuk, hogy “neutrálisan” fogadtam a kinevezését. Nem tökéletes ő sem, de azért megszerettem kicsit. Ezzel kiérdemeltem, hogy én is takarodjak!
   Vidal meg több szempontból is furcsa volt nekem. A 4 évéből szerintem az első kettőben volt igazán jó, utána mintha elhitte volna, hogy ő a legjobb, vagy csak a taktika nem ízlett neki, nem tudom, de a második két éve már inkább hasonlított valami kötelezően hozott játékra. Fontos volt még akkor is, de nekem már másnak tűnt. Utoljára az utolsó hónapokban láttam az “igazi” Vidalt, majd két év “hiányzás” után. Lehet, hogy a statisztika szerint nem volt rosszabb, de nekem mindig volt valami hiányérzetem a játékával kapcsolatban.
   Na és a mostani gondolatsorral lehet, hogy sokan nem értenek egyet, de szerintem nem Vidal távozása tett be a csapatnak, hanem az, hogy Pirlo és Tevez után ment. A szezon végén már tudtuk, hogy Pirlo és Tevez megy, és azt is, hogy Allan elég olcsón megszerezhető lenne. Gondoltam is rá, hogy lépni kellene valamit, de valahol elkallódott Marotta telefonszáma, így nem tudtam neki szólni. Hogy ez az Allan-dolog megérzés volt-e, vagy csak a telhetetlen naivitásom, azt nem tudom. Allan elkelt, elkezdett készülni a csapat, erre Vidal lelép. Mivel Davids már túl öreg volt a visszatéréshez, így elég nagy szarba kerültünk, aminek én az egész felelősségét Vidalra hárítottam, mert ő ideálisnak tűnt a bűnbak szerepére. Ettől függetlenül felőlem nyugodtan nyerhet BL-t idén (Bundás Ligát), hiszen az volt az álma.

  • Szilveszter94

   Ha jól értettem, Touré inkább azon akadt ki, hogy az európai klubteljesítmény többet ért a díj odaítélésekor, mint az ANK megnyerése. Igazából ez – kicsiben – olyan, mint amikor egy vébé-év utáni Aranylabda-átadáson mi azon vitázunk, mi volt fontosabb: a vébén vagy a klubcsapatban nyújtott teljesítmény.

 • Jumpman23

  ezért kerül Pogba 100millió körüli összegbe, és ezért tűnnek túlárazottnak a labdarúgók évek óta. Mert a marketingérték egyre nagyobb szerepet kap a tudás mellett a labdarúgásban is. Kétség kívül igazságtalan egy ilyen (szakmainak csúfolt) FIFA-válogatott, de azt látni kell, hogy szívesebben adnak oda címeket, ahonnan több pénzt lehet kihúzni. Nem teljesítmény, hanem amolyan visibility alapján történik az értékelés.

 • humorpalanta

  Akkor elmondom én is mit gondolok.
  1: Messi nem jó játékos. Egy csoda. Aláírom. Nem vagyok oda érte, mert annyira túlhypeolták, hogy már én is ezt írtam. De kétségkívül az utóbbi 25-30 év legjobb futballistája. Ettől függetlenül az Aranylabdát nem arra kéne odaadni, hogy ő ez, vagy hogy ki lőtte a legtöbb gólt (aranycipő…), hanem figyelembe kellene venni, hogy önmagához képest hogy teljesített, a többiekhez képest hogy teljesített, mekkora része volt a játékban, stb stb.
  2: Nálam ebből a szempontból Messi maximum kétszer érdemelte volna meg az Aranylabdát. Amikor először befutottak, meg asszem tavalyelőtt. Mert magához és a saját tudásához képest nem játszott olyan jól az utóbbi két évben. Nincs hatással a Barca játékára, hogy bent van-e a csapatba, hiszen Suárez és Neymar is tud gólt lőni. A Barca pedig nem amiatt sikeres, hogy ott van Messi, hanem mert taktikával és stratégiával készülnek a meccsre amivel, illetve nagyon érzik egymást a játékosok. Megnézném már a Premier Leagueben vagy legalább a Bundesligában, vagy valahol máshol, mert eddig annyit tudunk róla, hogy a világ legtökéletesebben működő csapatában nagyon jól játszik. (Ehhez képest például Argentínával…. pedig ott is minőségibbnél minőségibb csapattársai vannak, s még sem megy neki.) Szóval azt gondolom, hogy amellett, hogy tényleg kitűnő játékos, mindent annak köszönhet, hogy bekerült a neki tökéletes környezetbe.
  3: A FIFA-t el kellene tiltani minden focival kapcsolatos döntéshozástól. Kezdve a szabályokon, büntetéseken, díjazásokon, mindenen. Náluk van a VB jog, oké. Bízzák egy független szervezetre az elbírálást, a pénzt pedig megkapják és forgassák vissza a fociba. A szerepük igazából a mecénás lenne, de ehelyett bíróvá, parlamentté és végrehajtóvá tették magukat. MAFFIA.
  4: Nálam egyértelműen Buffon kapta volna. Persze elfogult vagyok, de ennél jobban egyszerűen képtelenség védeni, mint amit ő csinál. Nem azért vagyunk olyan jók, mert micsoda csatáraink vannak, meg védőink. Rendkívül sok mindent köszönhetünk neki. BL-döntőben is mit védett, de Bulgária ellen is micsoda védései voltak, s ezen felül ezernyit elő lehetne hozni. Neuer csinálhat amit akar, de ha be akarja bizonyítani, hogy jó kapus, húzzon el a Bayernből. Jelenleg csak egy menő gyerek gazdag szülőkkel, aki Ferrarival parádézik, semmi más. Előző állomáshelyén nem istenítették ennyire. Jó volt, de nem Buffon és Zoff szint.
  5: Suárez nálam semmire sem esélyes, mert már rég el kellett volna tiltani egy életre. Bazdmeg, olyan nincs, hogy 3 embert szándékosan megharapsz és ugyanúgy dolgozhatsz tovább. Ilyen egyszerűen nincs. Örökre el kellett volna tiltani.
  6: Neymar tényleg jó játékossá nőtte ki magát, de még tavaly nem ment neki ennyire, csak az “eséseiből” emlékeztünk rá. Viszont a következőnél valószínűleg elérhető közelségbe kerül.
  7: Az álomcsapat egy vicc. Ramos…
  8: Allegri simán megérdemelte volna. Tényleg felrázta a Barcát Luis, de bakker, a Barcával a Pista a sarokról is jó edzőnek fog tűnni. (Főleg ha úgy tolják a bírók, mint a BL-döntőben és még hányszor.) Ehhez képest Allegri egy lesajnált és külföldön évek óta sikertelen Juvéval ért a BL-döntőbe és fordítással meg is nyerte volna a meccset, ha a 11-est megadják. A kettő között óriási a különbség. De még Chile edzője is inkább megérdemelte volna.

  • bombahoppa

   Ez így korrekt, azért arra is kíváncsi lennék, hogy alakult volna ez az egész, ha rám is lehetett volna szavazni.

  • YouWentÚssz

   Akkor Conte és Buffon azonnal áthúzta volna Padoin nevét, és belegravírozták volna helyette a tiedet. Szóltál nekik, hogy rád is lehet szavazni?

  • Szilveszter94

   1. Egyik legjobb futballistája – mivel ő a szimpatikusabb emberként, ezért sokan Cé elé szokták tenni, de a pályán nyújtott teljesítményük alapján nem tudom, mi alapján lehet különbséget tenni kettejük között, főleg úgy, hogy nem is egy karakter a két játékos: Messi az Ösztönös Zseni (így, nagybetűvel), Ronaldo pedig a Tökéletes Támadó. Mindketten vallottak már csődöt kulcspillanatban, és mindketten lőttek kulcsfontosságú gólokat is nem kis számban. Messi 2009-ben és 2011-ben maximálisan megérdemelte az Aranylabdát, és végül is az idei évre sem mondanám, hogy rossz döntés született, mert…
   2. …idén az Aranylabdát nem egy, hanem három játékos érdemelte ki: Neymar, Suárez és Messi. Az argentin 2015-ben nem azért nem volt kiemelkedő, mert olyan rossz éve lett volna, hanem mert volt mellette két másik géniusz, akik vele közel azonos teljesítményt raktak a pályára – ember legyen a talpán, aki három ilyen játékos közül megmondja, ki volt tavaly a legjobb…én az alapján tettem volna Messit a harmadik helyre, hogy két hónapot kihagyott, és az alapján Suárezt az első helyre, hogy ő lőtte a BL-döntőben a győztes gólt, de azt mindenképp hozzá kell tennem, hogy hármójuk közül gyakorlatilag bármilyen sorrendet fel lehetne állítani.
   3. Ha nem is mindentől, de az Aranylabda kiosztásától mindenképp 🙂
   4. Nálam a tavalyi Aranylabdánál bizonyosodott be, hogy Jasinon kívül kapus az életben nem fog Aranylabdát kapni: Neuer forradalmasította a saját posztját és gyakorlatilag egyedüliként kiemelkedő szerepet játszott a németek VB-győzelmében (én még nem is láttam olyan VB-győztes csapatot, ami ennyire “csapat” lett volna, ennyire nem volt egy kiemelkedő mezőnyjátékosuk sem) – és ki nyert? Ronaldo… visszatérve ide: az előző szezonban Buffon bizonyította, hogy még mindig az egyik legjobb a világon (csak azért nem mondom, hogy “A” legjobb, mert azért elég erős a mezőny), viszont nem éreztem azt a pluszt, amitől ő esélyes lenne az Aranylabdára.
   5. Ezzel az a bajom, hogy ennél sokkal durvább eseteket is megúsznak játékosok – épp idén ősszel, a BL-ben volt, hogy Héctor Moreno azért, mert kettétörte Luke Shaw lábát, nemhogy lapot sem kapott, de még utólag sem tiltották el. Suárez harapásmániája valóban megdöbbentő szabálytalanság, de ennél sokkal súlyosabb esetek felett hunynak szemet vagy adnak érte röhejes büntetést.
   7. Az álomcsapat legalább pontosan az, aminek a neve mutatja: egy álom. Mint amikor egy kisgyerek a fifában egy csapatba teszi az összes kedvenc játékosát, és elképzeli, milyen szép lenne ez így a valóságban…
   8. Allegri megérdemelte volna, ennek ellenére azt mondom, hogy az Év edzője-díj jó helyre került. Ahogy ennek a három egocentrikának a gondolkodását teljesen egymásra hangolta, ahogy mögéjük – részben kiégőben lévő játékosokból – felépített egy csapatot, ami tökéletesen lehetővé tette a három zseninek a varázslást, és hogy ez ennyire magától értetődően működik, az Luis Enrique érdeme. Jó alapja volt az építkezésre, ez kétségtelen, de hogy ebből ennyire erős csapatot volt képes gyúrni, ahol még a világsztárok is előbb gondolnak a társra, mint magukra, az még annál is erősebb teljesítmény, amit Allegri a pályára rakott – pedig az se piskóta… szerintem ez a díj jó helyre került.

  • humorpalanta

   1: Nem akarok belemenni, hogy melyik szimpatikusabb ember, mert ez teljesen szubjektív és szerintem mindkettő ugyanolyan. Azt viszont érdemes megemlíteni minden egyes alkalommal, hogy Messi alapvetően csatár. Befejező és előkészítő csatár is egyszerre, míg Ronaldo egy szélső támadó. Ha a pályán elfoglalt pozíciójukat nézzük, azt láthatjuk, hogy Ronaldót kell dicsérnünk azért, hogy tudja tartani a lépést pedig ő hátravontabban szerepel és szerepelt sokáig.
   2: Leírtam ezzel kapcsolatban a véleményem, nem tennék hozzá.
   4: Neuer nem forradalmasított semmit. Nem rajta múlott, hanem a csapaton. Ha a Kiss Boldizsár lett volna ott, akkor ő is ezt kellett volna, hogy csinálja. Semmi egyéni teljesítmény nincs benne. Ha Buffon kihívójáról beszélünk, ezerszer inkább Courtois vagy hogy a francba kell leírni. Kiváló kapus, de nincs olyan médiája, mint Neuernek a Bayern kapujában. Bayern kapusokat mindig kiemelik, akárki is az, akármilyen borzalmasak, a médiafigyelem és a csapat teljesítménye miatt mindenki jó kapusnak könyveli el őket.
   5: Jah, hát akkor senki ne büntessünk? Valamikor el kell kezdeni. Ez olyan röhejes. Kábé mint a nekem miért kell adót fizetnem, ha a Pista is elcsalhatja? – érv. Egyébként meg tegyünk már különbséget aközött, hogy valaki borzalmasan blamásan szándékkal rondán csúszik be (ami része a sportnak sajnos, de akkor is része) és aközött, hogy teljesen függetlenül a sport milyenségétől beleharap egy másik emberbe. (háromba) Ég és föld. Semmi köze egymáshoz. Bármelyik büntetőbíróság előtt megállja a helyét egyetlen perc vita nélkül. A becsúszásos eset már nehezebb, mert nehéz bizonyítani a szándékosságot. Amúgy meg azt vettem észre, hogy mostanság nagyon elpuhult az egész. Ha Messi fejjel belerohan egy álló játékos vállába, az ellenfél sárga lapot kap, hát mi a franc van? kapjunk már a fejünkhöz.
   8: Ne röhögtessük már ki magunkat. Szerinted egyedül az ő érdeme? Szerinted nincs legalább fejenként egy pszichológus a világ egyik legjobb csapatánál? Meg mindenféle szakértő? Ha egy épelméjű edző kerül egy ilyen csapathoz, nem is kell értenie a focihoz és jó teljesítményt tud kihozni belőlük. Kitűnő adottságokkal rendelkező játékososk, csak annyit kell megoldania, hogy épp ne legyen baszhatnékjuk, meg ne nyavajogjanak. A világ pénze ott van a számára, hogy felvegye a megfelelő embereket ehhez, innentől pedig a játékosok megoldják. Egyszerűen nem kunszt. Mintha Svájcban valaki bankot akarna nyitni. Nem ért hozzá? És? Felveszi ezt az igazgatót, azt a menedzsert, azt a titkárt, azt az ügyvédet, stb stb és kész.
   Ehhez képest Allegri egy jó eséllyel középszerű játékosokból álló keretből sokkal többet kihozott, mint ami várható volt. A két teljesítmény között ég és föld a különbség. Ki volt ezek közül a Juvésok közül, aki beférne a Barcába? Buffon és Tevez valószínűleg, esetleg Vidal, Pogba, Marchisio-ból valaki. Jó indulattal 4 játékos.

 • Kelosz

  Mosr tényleg Neuer? A jó kapus első sorban biztos lehet rá számítani. Itt újra megkérdezem Neuer? Aztán amikor már védi ami t kell ès nincs betlije jöhetnek a bravurok. Ekkor már kimagasló (itt ugye Neuer már nem játszik, mert abban BMben is tudott nokedlizni amelyi októberben már bajnok volt). Őket követi Buffon (neki megy a tuti kottából a Blben pedig gyakorlatilag döntœug védte a csapatot) Ő a zseni. Legalább akkora zseni a kapuban mint Messi a mezőnyben. Claudio Bravo te jó ég a saját szurkoloi röhögnek a jelölésén. A duplázó bl 2. csapatból befért Pogesz és Chiello az âlomcsapatba? Ezzel pedig be is árazták a szavazás értékét. 0

  • YouWentÚssz

   Csag Pogba fért be, pedig nem ő volt a legjobb. Buffonnak vitathatatlanul benne kellett volna lennie, esetleg még Barzaglinak, de ő már olyan természetesen alakítja a klasszis védőt, hogy fel sem tűnik senkinek. Padoin pedig elfért volna Modric helyett.

 • Enslaver

  Azt nem értem, hogy Lakatos Ronáldó, aki meccsenként 5 gólt lő (igaz a megye 4-ben, de az mindegy), miért nem került fel az aranylabdalistára, ha csak az számít, hogy hány gólt lő a játékos? Sokkal több gólt lő, mint Messi. Na mindegy, majd jövőre. A Ronaldo és Messi nevű játékosok úgyis előnyben.

 • Enslaver

  Buffon még mindig a legjobb, de Donnarumma méltó utódja lehet Giginek a jövőben. Kár, hogy nem nálunk nevelkedik az új Buffon-palánta.

  • YouWentÚssz

   Szerintem túl hosszú a neve, nem illik a csapatba. Elég nekünk Lichtensteinheimer is.

 • Szilveszter94

  Szívemből beszéltél, bár azt hozzáteszem, hogy nálam is Luis Enrique lett volna az év edzője – a magam részéről Suárez leigazolásakor erősen kételkedtem, hogy képes lesz kezelni három olyan egóbombát a támadósorban, de nemcsak hogy megoldotta, de olyan szinten egymásra hangolta őket, amilyet én nagyon rég nem láttam, emellett fel tudta tüzelni a kiégőben lévő játékosait, és rakott a három zseni mögé egy olyan csapatot, ami lehetővé tette, hogy nyugodtan varázsoljanak. Szerintem ez volt a legerősebb Barca, amit valaha láttam, pedig nekem (sajnos) bőven van tapasztalatom arról, milyen is egy csúcsformában lévő katalán csapat…ettől függetlenül viszont Massimiliano Allegrinek ott lett volna a helye a legjobb három között, ez kétségtelen.

  Ami meg az Aranylabdát illeti, az vicc. Ebben az évben szerintem amúgy sem volt sok értelme egy legjobbról beszélni, mert három legjobb volt: Messi, Neymar és Suárez – közülük Messit is csak azért tudnám a harmadik helyre sorolni, mert a két hónap kihagyása miatt pont két hónappal kevesebb ideje volt villogni, mint a másik kettőnek. A magam részéről talán Suárezt tenném elsőnek, elvégre mégiscsak ő lőtte a győztes gólt a BL-döntőben, de ez a három akkora teljesítményt rakott a pályára, hogy egyértelműen jobb vagy rosszabb teljesítményt emlegetni bármelyikükkel kapcsolatban nevetséges. Függetlenül attól, hogy véleményem szerint nettó marhaság, hogy Cristiano Ronaldo rosszabb lenne Messinél (legfeljebb kevésbé szimpatikus, de hogy a Tökéletes Támadó és az Ösztönös Zseni között milyen paraméterek alapján lehet jobbat vagy rosszabbat ítélni, azt meg nem tudnám mondani), az idei teljesítménye alapján a portugálnak nem volt helye a legjobb három között. (Megjegyzem, tavaly meg Messinek nem lett volna helye, miközben az elképesztő évet futó Di María és Robben a három közé sem került be.)

 • Jumpman23

  Most hogy Margittól elvették a pénztárcát, Mormota kifújhatja magát és elkezdhet újra tavaszi formában játszani. Vagy rosszul gondolom, hogy elmúlt a visszavásárlás veszélye? És hát Zizu is csak max sóhajtozhat egy-egy Pogba fotó láttán – ha valóban igazat írtak a szándékairól az elmúlt napokban.

  • YouWentÚssz

   Margittól nem vették el a pénztárcát, csak éppen nem bonthatja ki egy ideig a babkonzervet, amit vett. Sajnos simán elképzelhető, hogy Pogbát és/vagy Moratát is megveszik, aztán kölcsönadják, ha “csak” olyan eltiltást kaptak, mint a Barca. Mondjuk lehet, hogy hivatalosan kölcsönben maradnának még egy évet a Juvéban, aztán lengethetnénk a reptéren a csöpögősre taknyolt zsepit utánuk.

  • Juventino

   Januárban még megvehetik gyorsan mindkettőt! 😉

 • Juventino

  Allegri kitalálta ezt a hibrid 4-3-3/3-5-2-t, valamint felálltak a Cuadrado-Evra és a Lichti-Sándor párosok egy támadó szellemű-egy defenzív alapon. Múltkor már Lichti és Evra kellett Allegrinek és a hírek szerint a héten is ez várható. Érezzük a vesztünket vagy mi? Azért Cuadradót nehéz lesz meggyőzni a véglegesítésről, ha padmelegítőnek használjuk tavasszal.

  Persze lehet onnan is nézni, hogy Max akkora taktikus, hogy az aktuális forma sem számít, csak az aktuális ellenfél és mindig ahhoz igazítjuk a taktikát, de nem gondoltam volna, hogy a Samptól és az Udinesétől kell annyira tartanunk, hogy átmegyünk full defenzívbe. Persze amíg nyerünk, addig nekünk van kuss.

  • daneeka33

   Cuadrado csak azért nem játszik, hogy olcsóbb legyen véglegesíteni. Kinek kell az, hogy gólokat lőjön?

  • Juventino

   A rotálás Conténak sem volt az erőssége, de Allegri is képes érdekeseket húzni. Tegnap minek kellett megint behozni Moratát? Teljesen leült a csapat, látszott, hogy csak arra játszunk, hogy senki meg ne sérüljön. Zaza olyan szériában van, hogy a hajáról is bepattan, több esélye lett volna egy egyéni megugrásból gólt szerezni. Egyszerűen idegesít már a spanyol, és az is, hogy a kopasz érdemei ellenére sem kap lehetőséget, csak szavak szintjén kap elismerést Maxtól, abból meg nehezen lesz kerettagság. Nekünk viszont erős és motivált pad kell, amihez meg kellene tartani Zazát és lehetőleg úgy, hogy ne vegyük el a játékkedvét. Értem én, hogy ezért fizetik és az edző szava szent, de Morata tényleg mire kap lehetőséget? Még mindig a 2015 tavaszi BL góljaira?

   Cuadrado ugyanez. A Toro elleni gólja felhozta, játszottak váltásban Lichtivel, de mostanában alig kap lehetőséget. A Lazio ellen nyilván kezdeni fog, de azért kötve hiszem, hogy ne lenne olyan klub, ahol alapember lehetne. Vételi opciónk nincs rá, így a legjobb lehetőségünk a játékos kifejezett óhaja lenne, hogy ide akarjon igazolni. Pénzügyileg egy PL középcsapat is meg tudja adni azt, amit mi, plusz játéklehetőséget. Cuadrado már 28 éves, nyilván játszani szeretne ÉS pénzt keresni. Annál szerintem bőven jobb játékos, hogy simán hagyjuk elmenni, de ahogy Marottát ismerem, bankot robbantani nem akarunk majd érte. Szóval jó lenne valahogy meggyőzni, hogy itt a helye, de erre a pad nem a legalkalmasabb módszer.

  • Enslaver

   Moratát azért küldte be a Maestro, mert 4-0-nál, egy emberelőnyben játszott, már rég’ lefutott meccsen, igenis meg kell adni a gyengébben teljesítőknek az esélyt. Ráadásul extra motiváltan(?) száll be mindig a meccsbe, mert nagyon kell már neki egy gól. Az ellenfél már darabokban hullott, gondolta, hátha Mormota egy ilyen sebzett vad ellen tud találni egy gólt, de sajnos megint nem. Mondjuk már a félidőben bejöhetett volna, több sansza lett volna betalálni.
   Én még mindig úgy gondolom, hogy Dybalával karöltve a legjobb, legtechnikásabb csatárunk, csak sajnos önbizalomhiányt eszik reggelire is a srác…

  • Juventino

   Tehát ha jól értem a gondolatmenetet, Zaza túl jól teljesít, ezért neki elég háromhetente 10 percet játszani, mert akkor úgyis gólt rúg! 😀

   A Lazio ellen mindenesetre Zaza és Morata fog kezdeni, Neto, Caceres, Hernyó Marci helyén (ajaj…), Sturaro, Cuadrado és Evra is lehetőséget kaphat, azaz kábé lesz egy csapat a kékek és egy a Roma ellen, csak Bonu, Chiello és Pogba kezdhet mindkettőn. Ha ezt a hetet lehozzuk továbbjutás+3 pont kombóval, akkor Allegri tényleg mindent tud, amit erről a játékról tudni kell.

  • Jumpman23

   a február 2. felében esedékes menetrend megvan? feb.13. afrika, feb.23. Bayern Monaco, feb.28. izé. ehhez képest ez a Lazio, Roma duó…

  • Juventino

   Ja, én nem arra gondoltam, hogy milyen erős ez a két csapat, mert a pillanatnyi forma alapján ütni kéne őket, még úgy is, hogy a Roma direkt kiesett a kupából, hogy egy hétig hegyezhesse magát a “derbire”.

   De zsinórban 10 győztes meccs után mindig benne van, hogy jön egy váratlan botlás. Ez elkerülhetetlen, úgyis jönni fog, én már a Verona ellen is ettől tartottam. De inkább ikszeljünk az Atalanta vagy a Sassuolo ellen, mint a Roma, Inter, Napoli trió ellen, idén ugyanis a nagyok egymás elleni eredményeinek kiemelkedő jelentősége van a szoros állás miatt. Ebből a szempontból persze a Roma elleni lenne a legkevesebb, mert ők már elintézték magukat a szezonra, de arrogáns Totti (és persze Z-Man) miatt őket rühellem a legjobban. A Romát verni valahogy mindig nagyobb elégtételt jelentett nekem, mint az Inter-Milan meccsek, Calciopoli ide vagy oda.

  • Jumpman23

   Én bajban lennék, ha szavazni kellene, melyiknél érzek nagyobb katarzist: ha a lómát vagy ha az izét verjük. Most bosszantsuk fel Totyit, aztán üssük a merdát is. Bárcsak lenne idén összehasonlítási alapom. 🙂

  • bombahoppa

   az Inter-Milan meccsek engem sosem hoztak lázba 😉

  • Rockybalboka

   Legjobb tudomásom szerint a Napoli jön északra hozzánk játszani, nem mi délre. A rangadóink zömét most hazai pályán fogjuk lejátszani.

  • Jumpman23

   jól tudod, mindhárom említett meccs ugyan hazai találkozó, attól még cifra kör lesz.

  • Rockybalboka

   A Napoli-t otthon mindig bucira verjük, csak idegenben állunk a pöcs rossz végére. A Bayern az tény, de az izé szerintem a jelenlegi formájában nem téma. Még a hulladék szezonkezdetkor is majdnem nyertünk ellenül, pedig akkor ők voltak jobb formában. Most mi egyszerűen jobbak vagyunk.

 • Enslaver

  Mondtam én, hogy nem kell parázni, összeáll a csapat, csak idő kell hozzá. Az olasz bajnokságban úgy sem lehet annyi pontot veszíteni a rajtnál a Juventus nevezetű csapatoknak, hogy ne legyen bajnokesélyes féltávnál az együttes. Azért amit a Nápoly művel az sem kutya, de legyűrjük őket a végjátékban. (Szóltam pár bíró cimborámnak, hogy nekünk fújjanak most már, mert eléggé elcselsziztük a szezon elejét, azóta zsinórban 10 győzelem. Nem kell megköszönni, mert nálam csak a csapat érdeke számít!) A Bayern-ügy kicsit neccesebb lesz, de azt is megoldjuk.

 • Pavone10

  Nem nézek Napoli meccseket, de érdekelne, hogy ők mitől ilyen táltosak mostanság ? Valaki, please , levezetné nekem ezt a kukás egyenletet ? : D

  • Enslaver

   Higuain Messinek képzeli magát, azt szórja a gólokat rendesen minden kapuba.

  • Pavone10

   És még azt mondják,hogy egy fecske nem csinál nyarat … Mondjuk akkor nálunk meg mostanában Dybala messizik . 😉