Hogyan szerepeljünk jól?

Katasztrofális szezonkezdet: minden Juve-szurkoló összerezzen, rémült szemmel keresi a másik tekintetét, hátha abban megnyugvást talál. Mi, a szerkesztőségben szintén bajban vagyunk, a duplahetedik idény rémképétől fenyegetve kuporodunk a sarokban, és egymást átölelve igyekszünk átvészelni a nehéz időszakot – ebben pedig segít nekünk Johann, blogunk pálcikaember-vendégszerzője, aki ismét kinyújtotta felénk a karját. Írásában ezúttal a problémás élethelyzetből adódó kiutakra mutat rá. Olvassuk őt, és biztosak lehetünk benne, hogy a poszt végén megerősödve, optimistán tekintünk majd a jövőbe! Íme, Johann véleménye:

„Az ember sokszor kerül nehéz helyzetbe, de nincs ok elcsüggedni! Hiszen, mint tudjuk: ami nem öl meg, az megerősít! Pont ez jutott eszembe tegnap, a Juventus-Chievo mérkőzés lefújása után. Mit is láttunk? Egy ötlettelenül, görcsösen futballozó Juvét, amelyik a keret átalakulásából eredeztethetően összeszokatlan, az új focistáknak pedig önbizalomhiányuk van. A változtatásra a következő pontok szem előtt tartásával kerülhet sor:

Alapvető fontosságú, hogy a játékosokat azokon a posztokon vessük be, ahol a legjobb teljesítményre képesek! Allegri jó úton halad, és erre Buffon példája a legjobb: Gigi magas, jó felépítésű játékos, aki erőcsatárt is játszhatna, főleg a betömörülő ellenfelekkel szemben. Allegri azonban remekül ráérzett, hogy kapusként tud leginkább a csapat hasznára válni. Fontos, hogy a többi labdarúgónak is megtalálja a helyét, ehhez idő kell, de kétség nem férhet hozzá, hogy az edzőnk meg fog felelni ennek a feladatnak!

johann_megfelelő_pozíció

Buffon támadóként? Nem az igazi. Kapusként? Ez lesz a megoldás!

Szintén nagyon fontos a hatékony játék: ez azt jelenti, hogy sok helyzetet kell kidolgozni, és azokat be kell lőni! Ne feledjük, hogy a fociban az győz, aki több gólt lő az ellenfél kapujába! Mi tehát a megoldás? Helyzeteket kell kidolgozni, és azokból több gólt elérni, mint a rivális!

Pontgyűjtés: igen, ez egy szintén érzékeny faktor. Mit is láttunk eddig? Hát azt, hogy a Juventus nagyon kevés pontot gyűjtött. Kilencet lehetett eddig megszerezni, és csak egyet (!) sikerült. Szinte kiszúrja a szemünket a legnagyobb probléma: kevés pontunk van! Nagyon kevés! Ha ezen nem sikerül változtatni a közeljövőben, akkor tartós javulást nem lehet elérni.

johann_kevés_pont

A kevés pont rossz szereplést eredményezhet

johann_sok_pont

Ha viszont sok pontunk van, az a táblázaton elfoglalt helyünkre is pozitív hatással lehet!

Csapatként kell jónak lenni! Ezt mit is jelent? Azt azért kijelenthetjük, hogy a Juventus állománya nem gyenge, sőt! Buffon, Bonucci, Dybala – tehetséges, jó focisták, akik a megfelelő poszton játszva igazi erősségei az együttesnek. Viszont megint említek három nevet: Buffon, Cannavaro, Del Piero – ezek a klasszisok a 2005-2006-os szezon Juventusában fociztak. Egy olyan Juventusban, amelyet a szakmai kiválóság, Fabio Capello vezetett. Mi lett a vége? Kiesés! A 2006-2007-es szezont a Serie B-ben kezdhette meg a Juve. Ez is azt mutatja, hogy a nevek önmagukban nem jelentik a sikeresség zálogát. Nem elég csak a mezt kiküldeni a pályára! A győzelemhez igazi csapatjáték szükséges, a közös célért mindent meg kell tenni, az egyénieskedés megengedhetetlen: sokat kell passzolni, futni, állandóan a társak rendelkezésére kell állni. Az elmúlt négy év Juventusának pont ez volt a legnagyobb erőssége!

Amennyiben a fenti néhány pontban megtörténik az előrelépés, akkor akár már kedden láthatjuk a pozitív elmozdulás jeleit! Fel a fejjel, hamarosan beindul a Juve-henger!

Forza Juventus!

Johann”

 • consminor

  édes mannaként hullott karakterenként e mélyelemzés a képernyőmre és külön jól esik számomra a megerősités, hiszen hasonlóan látom a dolgokat. sajnos (szerencsére?) nem láttam a meccset, igy arról nem tudok véleményt formálni (az eredményről igen, bassza meg!), de igy a City-meccs előtt két dologba tudok kapaszkodni:
  1. Marci sérülése nem komoly
  2. ilyenkor szoktak a futball-istenek lépni egy olyat, hogy minden rossz előjel ellenére god mode-ba kapcsol a csapat kedden és elhozzuk Manchesterből a BL-ben szerencsétlenkedő City otthonából a 3 pontot

  • Moriorty

   Úgy néz ki Marchisio 4 hetet kihagy. Így a City ellen maradt 5 középpályás. Lehet megint a 3-5-2 kerülhet elő.

  • consminor

   kurva élet!

  • bombahoppa

   Nem tartom kizártnak, hogy akár 4 pontot is elhozhatunk jövő szerdán Cityből!

  • consminor

   jó tudni, hogy Moggi keze még az Olümposzra is elér

 • montipájton

  A labda gömbölyű, ami kész szerencse, mert ha például konkáv lenne vagy paralelepipedon alakú, nehezebben lehetne bízni benne, hogy gömbölyű, így bármi megtörténhet!

 • Luke

  Johann amellett hogy iszonyat okos, még nagyon szépen rajzol is!

 • Juventino

  Na még ez a Marci-sérülés is… A tisztelt szerzőket szeretném megkérni, hogy a következő cikkben feltétlenül legyen benne illusztrációként a kép, ahogy Allegri kínjában felröhög, miután Pereyra szétlőtte a kapufát, Morata a védőbe belsőzte a kipattanót kvázi üres kapura, majd Dybala fölé vágta a lepattanót. Edző és szurkoló szimbiózisa nem lehetne tökéletesebb, az én reakcióm is ugyanez volt a képernyő előtt.

  Nemrégiben azt találtam írni egy kommentben, hogy “Marotta szétverte a sikercsapatot”. Erre egy szurkolótárs hálátlannak bélyegzett mindenkit, aki ilyet ki mer ejteni a száján, mert az ábrándos tekintetű transzferguru nélkül nem is lett volna sikercsapat. Nos, én készséggel elismerem az öreg Giuseppe érdemeit a “duplahetedik” felemelésében, és még korai lenne attól fosni, hogy oda tartunk megint, de szembe kell néznünk a tényekkel és a tények makacs dolgok: ezt most elbaszta a mester. Mármint odáig, hogy igenis szétverte a sikercsapatot és ezt már nem lehet finomabban mondani. Pirlo volt a gárda esze, Vidal a tüdeje, Tevez meg a karja, ami odavágott, ha kellett. Pirlót még csak-csak tudtuk pótolni Marcival, meg Pogba és Vidal néha elkérte a karmesteri pálcát és megosztoztak a kreatív feladatokon, de hogy hogy a bánatba gondolhatta azt BÁRKI, hogy ha még a szintén visszalépő és összjátékot kezdeményező Tevez is lelép, akkor Pogba elég lesz legalább a szinten tartáshoz? Hát nem lesz és tartok attól, hogy Pogba a helyére kerül (=jó játékos, de még nem igazi klasszis).

  Ahogy Allegri nyilatkozta, nem lehet Polpótól elvárni, hogy úgy játsszon, mint egy érett klasszis, hagyni kell, hogy élvezze a focit és elkövesse egy 22 éves fiatal játékos magától értetődő hibáit. Ez így oké is. csak közben nincs már Pirlo vagy Vidal, hogy kisegítse, és Tevez sem húzza ki a szarból a csapatot közben, sőt, amilyen mákunk van, még Marci sem tudja a tartást adni. Akkor hát ki a fenében bízhatnánk? Buffon kiszedi, amit lehet, de attól még nem rúgunk gólt… Három kulcsember, vezéralak távozott, és egyetlen igazán karakteres arc sem érkezett. Na, EZÉRT mondom én, hogy a drága vezetőségünk szétverte a csapatot.

  És ezen az sem változtat, hogy Alex Sandro messze kiemelkedett a mezőnyből, labdabiztos volt, jók voltak a felpasszai, ha kellett cselezett, ha kellett, meghúzta a szélt és beadott (ez külön vicces volt egyébként, hogy Cuadradóval már ketten küldték be sorra a labdákat, de Mandzsukics még az oldalvonal mellett húzogatta a száját, miközben Morata sem a fejeseiről híres, Dybala meg pláne nem) és Cuadradóban is van spiritusz. Hernanest sem írnám még le, végre valaki lőtt távolról, de pont a végére eléggé eltűnt néha percekre. Dybala tökös gyerek és még nagyon fiatal, simán kinőheti magát. Morata viszont sehol sincs tavalyhoz képest, a horvát meg csak keresi a helyét, szóval Zazát is be lehetne küldeni néha, legalább mutatóba.

  Allegrit sem értettem, azt nyilatkozta a meccs előtt, győzni kell MINDENÁRON, erre Chiello és Pogba, azaz két kulcsember csak a padot koptatta. Értem én, hogy City meg BL, de meglátásom szerint most többet ért volna egy önbizalom-növelő siker, mint a spórolás a kilométerekkel. És lehet itt nyilatkozni, hogy a Juvénál nincs átmeneti év, de itt bizony újra kell tervezni, újra fel kell építeni mindent, és ez az eredményeken is meg fog látszani. Nem baj, kell néha ilyen is, hogy újra megtanuljuk értékelni a sikereket. És hogy a vezetőség is meggondolja legközelebb, hogy kit enged el és kit mennyire tart becsben.

  • Kelosz

   Nagyjából egyet is értek a hozzászólással. Szerintem Chiellini már ne kulcsember. Sandro sokkal jobb a szélen nála, középen pedig Bonucci és Barza is tudja azt amit Ő.
   Én is úgy láttam, hogy végre jöttek a zsélről a jól belőtt labdák, így nem is értettem Allegri miért nem dobta előbb be Mandzu-t és akár Zaza-t együtt. Mindekttőjük jobb befejező mint Dybala ás Morata (nekik a kombinatív játék az erősségük).

  • melakovics

   A próbléma nem itt kezdődik. A gond az, hogy Marotta-ék megcsinálták vele tök ugyanazt, mint annó a Milan-nal Berlu-ék. Eladták a csapat motorjait és lehetett elkezdeni nélkülük mindent előlről. És lévén Allegri nem az az építő típusú edző, erre majd rá is ment a szezonjuk. A csapat akkor novemberben kezdett el produkálni. Ezért én azt mondom, igenis kongatni kell a vészharangokat. Nem fér bele az, hogy novemberig érjenek a fiúkák, mert addigra nem csak ezt az idényt barmolhatjuk el, hanem a következőt is. A dupla hetedik veszélye azért talán nem fenyeget, de számunkra az utóbbi évek révén már a negyedik hely is bukás. És Marotta nyilatkozata alapján a vezetők türelme fogyogat…

   Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a vezetőség a felelős a jelenlegi helyzetért. Nem egy non-profit szervezet vagyunk, hogy Llorente-t és Pirlo-t ingyen, Tévez-t gyakorlatilag szintén, Vidal-t meg áron alul engedjük el. A baszk kivételével mindegyik távozása már külön-külön is komoly gond lenne, nem hogy egyszerre. A pótlás pedig eddig nem igazán sikerült. Dybala jó, és az is logikus, hogy miért kell mindenáron neki lőnie gólokat. Lévén ha ő nem kerül formába, kezd el gólokat lőni, akkor már most bukjuk a szezont. Lemina felkészül és egyből melegítés nélkül be is mutatkozik a BL-ben. Hát nem irigylem a séróbárót. Ettől függetlenül a Lemina-Pogba-Sturaro-Hernanes gyémánt középpálya sem kutya, még BL szinten sem, azonban az összeszokottság hiánya itt hatványozottan lesz igaz…

   Szerintem a legnagyobb hibát egyébként Tévez esetében követtük el. Menni akart, és az ő esetében láthattuk, ha nincs kedve, mi lesz a játékával. Azonban nem Mandzukic kellett volna. Ő nem tudja a hátára venni a csapatot. Sokkal inkább Jovetic, ha már déli szomszédokban gondolkozunk. És a legfontosabb Zaza helyett Berardi.

   Arról persze az edző nem tehet, hogy a játékosai minden létező lehetőséget kihagynak. Ez persze nem mentség arra, hogy két beadni is képes játékos mellett most meg pont nincs két fejelni képesember. Akkor, amikor középen szuszakolunk, akkor persze kell a két tank… Kapkod az edző, kapkod a csapat. Ideges az edző, ideges a csapat. Semmi jó nem jöhet ebből. Kellene egy igazán nagy durranás most, mert ha még a BL-ben is egy zakóval kezdünk – amire komoly esélyünk van -, akkor a srácok már nem csak görcsöseg lesznek, hanem még mentálisan is a padlóra kerülnek.

  • Kelosz

   Hát, valóban meg van az esélye, hogy a vezetőség nyáron belesz@rt a ventilátorba. Kis szerencsével, de hozni tudná a pontokat a csapat, akkor viszont tavaszra elég komoly játékerőt képviselhetne. Azt kell Allegrinek valahogy megoldani, hogy tavasszal lőtávolban legyünk minden sorozatban. Ez a feladat ősszel, egyenlőre sikertelen a megoldás. Anniyt azért hozzátennék, hogy a 3 meccsből szerintem csak a roma ellen érdemeltünk 0 pontot. Még ezzel a játékkal is lehetett volna hozni a másik két mérközést. Nem volt szerencsénk, az biztos hiszen egy-egy helyzetből azonnal gólt kaptunk. Van ez így. Legyünk ott az első 3-ban januárban és jussunk tovább a BL csoportból, akkor szerintem még nagyon jó szezonunk is lehet.

  • melakovics

   Hát a tavalyi és az eddig betonvédelmünk valahogy három meccsen 4 gólt nyalt be. Nem volt szokásuk. Ne bontsuk le egyénekre, nincs értelme, mindenki hibás ebben. Kicsit olyan érzésem van, hogy a csatárainkat valahogy formába akarjuk lendíteni, és ekkor egy “csak lőjünk eggyel több gólt” típusú játékba akarnánk belemenni.

   Hogy melyik meccsen mit érdemlünk? Hát már ne sértődj meg, de a Chievo ellen már az ötödik percben vereségre állni, majd egy helyzeten belül háromszor sem találni be, mindent érdemeltünk, csak győzelmet nem. Pontosan úy állunk, amilyen teljesítmányt lepakoltunk. Nem türelmet kell kérni, meg időt a Misternek, hanem megmagyarázni, hogy mi a bánatos paci himbilimbit keresett a védelem előtt Padoin kvázi teljes két meccset. Nem beszari taktikával ráülni az egy gólos vereségre Roma-ban, hanem nekikesni. Mikor nyomtunk 10 emberrel, sikerült véresre szaggatnia a Romák seggét a saját kapujuk hálója. Miért kellett erre majd 70 percet várni? Nagyon sok olyan taktikai, egyéni és csapat szinten elkövetett hibával játszunk, ami egyáltalán nem volt jellemző ránk.

   Jó szezonunk pedig csak akkor lehet, ha ma a ManCity ellen nem kapunk ki. A többit mindenkire magára bízom, de ha itt most beleszaladunk még egy vereségbe – nem kell 7-1 de szép is volt Roma -, akkor bizony olyan lefelé ívelő mentális spirálba kerülünk, amiből egy Allegri-nél jobb edzőnek is komoly feladat visszarángatnia a csapatot.

 • Enslaver

  És még ti nevezitek magatokat újságírónak?

 • rakkenroll

  Hülye vagyok, ezért inkább hozzá sem szólok.

 • Szilveszter94

  Fura… a szezon előtt (még mielőtt a Cuadrado-Sandro-Hernanes hármas meglett volna) sokkal jobban aggódtam, mint most – akkor a többség nem aggódott, legfeljebb egy szolid visszaesésre számított mindenki. Most viszont, hogy ilyen gyengén kezdődött a szezon, többen kongatják már a vészharangokat…
  Most viszont én mondom azt, hogy nyugalom. A csapat gerince épp most ment el, az újak közül pedig senki nem kimondottan az ő szerepkörüket veszi át (Cuadrado és Sandro szélső, Hernanes trequartistában az igazi, Mandžukić vérbeli center – Dybala az egyetlen, aki Tevezt hivatott pótolni, de ő meg inkább a jövő embere, mint kész klasszis), ráadásul az újak közül csak Sandro van igazán formában – egyénileg is fel kell hozni őket, és csapatként is újjá kell szervezni a Juventust.

  De ez az alapanyag jó, csak idő kell, hogy összeálljon. És ez az idény erre is lett szánva, ezt tudta is mindenki előre. Ki kell találni egy új taktikát, ami illeszkedik a régihez, de a jelenlegi keret erősségeire apellál; fel kell építeni az új embereket és bele kell illeszteni a csapatba. Ez nem kétperces munka.

 • Nem értem

  Nem úgy van, hogy az elmúlt 4 évben az évvégi pontelőnyök 10 feletti részét beszámíthatjuk az idén? Nem kell még izgulni, a fiúk is tudják ezt!

 • Pingback: Az a kérdés, hogyan | Bianka néni()

 • Pingback: Ne hiába legyen nagy a pofánk | Bianka néni()