Year zero – ismét

Komoly átalakulást követően veselkedünk neki a következő idénynek. Összeültünk egy rövid kérdezz-felelek erejéig, hogy megosszuk veletek, mit várunk a szezontól.

Kezdjük az edzővel: Allegrit – elég méltatlan módon – kibaszták, érkezett a helyére Motta. Szerinted ő a megfelelő ember?

_beni: Ígéretes edző, van egy csomó érdekes saját gondolata a fociról, stimmel a játékospedigréje (…), a Bolognával hatalmasat ment, szóval elvben nem az edzőn fog múlni. De egyelőre nem tudhatjuk, milyen keret kap kézhez, mennyire tudja a saját játékát játszani azokkal, akiket ebben a mostani helyzetben a klub a rendelkezésére tud bocsátani.

Darti: Nem tudom, mik lesznek a későbbi kérdések, ezért ahol csak eszembe jut, el fogom mondani, hogy örökké hű maradok Allegrihez! A tavalyi Juventus persze nézhetetlen foshalom volt, de szerintem nem edzőkérdés, hanem vezetőségkérdésünk van. Ez az influencer simogató, bazári majomkodó klub nem méltó saját híréhez. Hülyét csinál belőlünk bárki a piacon és sajnos a pályán is – Allegri az eredményeket hajszolta, és még a fos játékkal is kihozta a maximumot (pontokban, eredményekben) a csapatból. Mottában egy FIKARCNYIT sem bízom, ahogy a keretben sem, amit ígéretesnek tűnő, de mégis debil módon nem épített ki Tilitoli kolléga a nyár során.

Dini: Mottára már akkor felfigyeltem, amikor 2009-ben két gólt vert a Juvénak a 3-2-es Genova-Juvén (milyen érdekes, hogy Palladino lőtte a harmadik, egyben győztes gólt – mostani menő edzők martalékává vált a _zebramezes alakulat_). Nagyon más lesz ez a díszlet, mint Bolognában, óriási nyomás van rajta, bár a vezetőség ezt valamennyire próbálja tompítani. Mindenesetre bajnoki címet azért még senki nem vár tőle. Szerintem.

s4tchy: mondjuk… Akár az is lehet. A kereten szerintem több múlik majd. Nekem első körben elég, ha Motta karaktert és kondit biztosít a csapat számára. Az az edzőmeccseken is látszott, hogy feljebb szeretne játszani, mint Allegri. Mondjuk ez bárkire igaz.

Még van kb. 2 hét a mercato végéig, tehát nem végleges a keret. Mit szólsz az eddigi mozgásokhoz?

_beni: Nem volt rossz stratégia a fiatalok kicsapkodása, mert nagyon sok pénz jött be olyan játékosokból, akik a mostani csapatból nem lógnának ki, de soha nem lennének igazán Juve-szintű játékosok. Egyedül Huijsent sajnálom, de őt nagyon, mert most nincs is ballábas belső védőnk. A többiekről semmit nem tudok, mert nem fogyasztok az olaszon kívül más focit, de azt tudom, hogy Koopmeinersre nagy szükségünk lenne. Nico Gonzalezre kevésbé, és én még mindig nem értem Chiesát.

Darti: A mészárlást értem, úgy viszont nem, hogy kb senki sem érkezett, akire büszkék lehetünk. Azt elmagyarázhatná valaki, hogy a nyomorult Ruganival a szerződéshosszabbítása után 2 hónappal miért közlik, hogy mehet az anyjába. Amikor ő aztán tényleg nem tehet róla, hogy ideális 5. számú védő és még csak a szája sem sírt miatta soha. Fos!

Dini: Durván vágóhídra küldték a csapat felét. Elég levegős a keret, szerintem a standard kezdő nagyjából rendben van, csak most az kevés lesz, tekintettel arra, hogy immár 500 meccset kell játszani a BL-ben ahhoz is, hogy hamar kiess, ráadásul ott lesz a két idény közötti klubvilágbajnokság, amelyhez egyelőre még nem tudom, hogy fognak hozzáállni a csapatok (meg egyáltalán milyen keretek mennek, mert a torna vége bőven belecsúszik az átigazolási időszakba).

s4tchy: az alapján, ahogy indult a nyár, nem gondoltam, hogy pár nappal az első bajnoki előtt még ennyire lyukas lesz a keret. Szerintem nem lehet dicsérni azt a nyarat, amelynek a vége felé a fölöslegesnek ítélt játékosokból össze lehetne rakni egy csapatot, ugyanakkor a kezdőből legalább 4 ember (bal oldali belső védő, Koopmeiners, két szélső) hiányzik. Koop elvileg az elsődleges célpont és egyelőre nincs itt, a bal oldali belső védők közül addig szarakodott Giuntoli, amíg Calafiori és Todibo is más csapatot választottak, most meg Kalulu, egy Milanból épp kirúgott cserehátvéd váratja a klubot. A Chiesa-sztori külön megérne egy beszélgetést. Ja, és nem is emlékszem olyanra, hogy a Juventusnak ne legyen mezszponzora. Gondolom, lesznek még távozók (McKennie marad, Miretti nem) és érkezők is, de az összkép marad: félkész kerettel megyünk neki az évnek.

Ha rajtad múlna, hol változtatnál a kereten?

_beni: Vannak az egyértelmű dolgok (a szélsők, illetve a szélső védők posztján számszerűen sem vagyunk meg, kellene egy belső védő is), meg van, amiről nagyon kevés szó esik: Vlahovic az egyetlen centerünk, fogalmam sincs, hogy fogunk felállni, ha ő megsérül, vagy csak olyan szar lesz, mint amilyen sokszor szokott lenni. Remélem, nem Milik a vészterv (de). Egy szóval nagyon félkész ez a keret, ami nem vet jó fényt Giuntolira sem.

Darti: Bárhol. Teljesen elégedetlen vagyok.

Dini: Leigazolnám saját magam. Elképesztően vicces fazon vagyok, még a vereségek után is fel tudnám dobni az öltözői hangulatot. De félre a tréfával: Sergio Briónak még mindig helye lenne a védelemben!

s4tchy: ez egy Juve szinten kimondottan szar keret volt már tavaly is, tele túlfizetett játékosokkal (Chiesa a mostani fizetését sem kapja meg senkitől, Rabiot is klub nélkül van augusztus közepén, stb), és szerintem csak a középpályán erősödött érdemben, úgyhogy gyakorlatilag az összes poszton lehetne tuningolni. Motta tavalyi Bolognája sokat épített a szélsőkre és Calafiorira. Sajnos aura boy már elúszott, viszont szélsőkkel nagyon gyéren állunk. Jobbhátvéd is kéne: megengedhetetlen, hogy Danilo papa a legerősebb opciónk jobb bekknek, bal oldali belső védőnek, és Cambiaso után balbunkónak is.

Mit szólsz hozzá, hogy Yildiz megkapta a 10-es mezt?

_beni: Bár a korral egyre szentimentálisabb vagyok, ezt konkrétan leszarom. A legutóbbi három 10-esünk (Tevez, Pogba, Dybala) két, vagy éppen egy éven belül lelépett, miután magára vette Alex mezét. Yildiz nekem még egy aranyos fiúcska, de semmiképpen nem klasszis. (már látom S4tchy válaszát, és ott az igazság: ezt ki kellene érdemelni, de hát mi abban a korban élünk, amikor már a Juve-mezt sem feltétlenül kell kiérdemelni.)

Darti: Jobb mintha odaadták volna IShowSpeednek vagy valamelyik másik senkiházi influencernek, akik többet vannak mostanában a Juventus stadionjában és pályáján mint a játékosok. De rosszabb, mintha nekem adták volna, mert én sokkal jobban néznék ki benne. Kis túlzással kb semmit sem tudok Yildizről, azonkívül, hogy hirtelen ő lett a 10-es. Nem értem, miért kapta meg. Jövőre majd lelép a Birminghambe évi 15 millióért.

Dini: Azért ne feledjük, hogy milyen súlya van a Juvéban a 10-es meznek: pályára lépett benne Giancarlo Marocchi, Eugenio Corini, Paolo Di Canio vagy Alekszandr Zavarov. Szóval, Yildiznek van mire figyelnie. Amúgy annak örülök, hogy ez rögtön szülhet egy szóviccet (amelyet még nem olvastam máshol): Yil10.

s4tchy: elhamarkodott döntés. Ha nincs egy Del Piero, vagy legalább egy Dybala szintű játékosunk, akkor egyszerűen ne adjuk rá senkire a súlyos mezt. Ez a gyerek 2 bajnoki gólt lőtt eddig. Nyilván sok szerencsét kívánok neki, cuki, hogy ekkora ADP fan, csak ezt a mezt általában ki szokták érdemelni.

Ki lesz a szezon kellemes meglepetése?

_beni: Locatelli. Azt várom tőle (nagyjából egyedül az egész világon), hogy egy Conte lesz idén a pálya közepén. Szerintem sokan elfelejtették, milyen kurva jó játékos igazából, és azt remélem, meg is mutatja, miután kiszabadul a testidegen regista posztról.

Darti: Hát a Duglasz Luiz! (Nem tudom, fogalmam sincs, tényleg. Nem számítok semmi jóra. Teljesen depressziós vagyok már az első meccs előtt.)

Dini: Cambiaso.

s4tchy: Soulé 🙁 Remélem, Yildiz. Illetve Gatti szerintem fasza lehet Motta rendszerében – csak legyen, aki visszazár a pályaelhagyó kőműves felfutásainál.

Kiben fogunk csalódni?

_beni: Remélem, Zielinskiben. Az a baj, hogy nem ismerem a játékosokat, akiket igazoltunk, mert nem nézek oszét és kirgiz focit. Nevezzetek bár pesszimistának, de szerintem az ősz nagy részét lógó orral nézzük majd végig, kell egy kis idő, mire lesz ebből valami (ha lesz egyáltalán).

Darti: Saját magunk kurvanagy várakozásaiban. Mondjuk én éppen nem, mert én semmi jót nem várok!

Dini: Ne csalódjunk senkiben!

s4tchy: Vlahovictól sokkal több kell, mint amit január óta mutatott. Mondjuk tehetne többet annál, mint hogy megcélozza Amauri fej fölötti tapsolás rekordját. Remélem, Bremernek nem kell bal oldali belső védőt játszania, különben őt is rendszeresen fogjuk kutyázni.

Mire lehet elég a Mottaventus első nekifutásra?

_beni: Ez az, amit most teljesen lehetetlen megmondani, már csak azért is, mert – egyet leszámítva – minden élcsapat nagyon sokat változott, és nem lehet tudni, milye mezőnyben kell jónak lenni. Egy dobogó elfogadható teljesítmény lenne, de szerintem most annyi jobb csapat van a Juventusnál, hogy a Top4-ért is izgulok kicsit. Az Izé jóval előttünk jár, a Napoliban ott a Conte-hatás és nincs nekik Európa, az Atalantánál mindig megoldják a fontos távozók pótlását is, és akkor ott van még a Milan, sőt talán a Roma is. Kemény lesz.

Darti: Egy jó hetedik hely, az utolsó fordulókban Zaccheroni ugrik be, hogy a konferencia liga meglegyen.

Dini: Az első négy meglehet.

s4tchy: remélem, dobogó. Nagyon meglepne, ha még márciusban harcban lennénk a bajnoki címért.

Mit gondolsz a Chiesa-ügyről?

_beni: Nehéz úgy, hogy csak pletykákból és félinfókból tudunk okoskodni, de akármi is az igazság, ez egy nagyon szomorú történet. Lehet, hogy úgy gondolják a klubnál, Chiesa már soha nem lesz az a játékos, ami a sérülése előtt volt, de ha ez így van, akkor is nagyon elbaszták az egész ügyet. Nem lehet felmenteni a vezetőséget, amiért előállt az a helyzet, hogy ha senki nem viszi el két héten belül az egyik legnagyobb olasz csatártehetséget (15 millióért, baszomalássan!), akkor ingyen lesz az Izé játékosa. Ebben a helyzetben a klub is legalább annyira hibás, mint a játékos – meg a kretén ügynöke.

Darti: Kapja be ő is, a managere is, meg a vezetőség is. Én simán elhiszem, hogy egy gyökér, aki elszámította magát, és most csodálkozik ezen.

Dini: Nekem a _szappanoperától_ függetlenül is kicsit kezdett elegem lenni Chiesából. Nem lett kulcsjátékos, nyilván a térdsérülése miatt, bár hozzáteszem, hogy egy sérülés még nem feltétlenül kellene azt jelentenie, hogy beleálljon a földbe. Ha elmegy valahova, és jó lesz, ne sajnáljuk: a Juvéban sosem teljesedett volna ki.

s4tchy: amit a megbízhatóbb firkászokra építve tudni lehet, az az, hogy Chiesának a klub ajánlott egy új szerződést, amiben nagyjából a mostani fizetése körüli összeg (firkásza válogatja, van, aki szerint az aktuálisnál kicsit kevesebb bér) szerepelt. Ezt Chiesa elutasította, jelentős emelést szeretne elérni, amit a klub nem tud vállalni. Innentől értelmezés kérdése a szitu: van, aki számára Chiesa egy rohadék, akinek illene hálásnak lenni azért, amiért a klub kivárta, hogy a sérüléséből magához térjen, és van, aki szerint a klub balfasz, mert minden áron meg kéne tartani Chiesát. Egy olyan játékosról beszélünk, aki a sérülése előtt az Eb talán legjobbja volt, a sérülése óta viszont egyáltalán nem hozza a számokat. És ha tényleg megegyezett Marottával, és jövő nyáron ingyen menne a férgekhez (amit egyébként nem értek, ott se pénz nincs, se poszt Inzaghi 3-5-2-jében), akkor felőlem mehet a lelátóra egy évig. És igen, ezt hárman hozták össze: a klub, Chiesa és Ramadani.