És most mi legyen?

Biztos lehetne még agyalni a szombati döntőn, de inkább nézzünk a jövőbe! Bár még hivatalosan be sem indult az átigazolási időszak, a lapok tele vannak mindenféle találgatással, holtbiztosnak mondott értesüléssel. Mi részben ezekkel fogunk foglalkozni, abból a szempontból, hogy hogyan lehetne még versenyképesebbé tenni a Juventust.

Nem tudom, ki hogy van vele, de a döntő után nagyon dühös voltam, és több játékost is azonnal kibasztam volna a keretből. Bonucci és Chiellini olyanok voltak, mintha tilos lett volna nekik az ellenfél közelébe menni, Khedira teljesen súlytalan volt, Alves a második félidőben fejetlen csirkeként olyan hülyén játszott, hogy az ember visszasírta Krasicot. Elöl Dybala egy labdát sem tudott lekezelni, Higuaint sokan védik ugyan, de ők elfelejtik azt, hogy 90 milliós játékosként egyszerűen nem lehetsz csak lesipuskás: vezérnek kell lenned. Ennyi pénzért a fontos meccseket kell eldöntened, ami neki csak mérsékelten megy. Mind a ketten fosok voltak még akkor is, amikor jól játszottunk. Kirúgni mindenkit persze nyilván marhaság lenne: a Juve már most is erős csapat, csupán finomhangolásra és fiatalításra van szükség, és pár igazán meghatározó igazolásra.

A legfontosabb dolog eldőlt tegnap: bár a PSG állítólag 10 milliós fizetéssel csábította, Allegri 2020-ig szóló új szerződést írt alá. A mindent tudó „transzferguruk” amúgy arról írtak, hogy Allegri egyik feltétele, hogy Bonuccit eladja a klub, míg ugyanezek a guruk ma arról írnak, hogy az edző a csapat kulcsjátékosainak megtartását kérte. Így igazodjunk ki a hírek között… Ami biztos, hogy jó lenne egyszer egy olyan átigazolási időszak, amikor nem árusítjuk ki a legpiacképesebb játékosainkat, és Bonucci, Dybala és Alex Sandro is marad a Juventusnál. Alex Sandrót külön kiemelném: az idei BL tavaszon a döntő kivételével hibátlanul oldotta meg a védőfeladatait, pedig nem is olyan régen még azt gondoltuk róla, hogy „jó balhátvéd – kár, hogy nem tud védekezni”. Szerintem ma az egész világon csak Marcelo jobb Sandrónál ezen a poszton.

Hol van szükségünk erősítésre? Bár kérdés, hogy milyen taktikával játszunk jövőre, pár dolog elég egyértelműnek látszik. Az idény második fele, és különösen a BL döntő elég élesen rámutatott arra, hogy a jó kezdőcsapat mögött nincsenek megfelelő cserejátékosok – főleg a támadósorra igaz ez. Szóval erősítés kell egyrészt ide. Aztán a Real elleni vereség másik oka, a középpálya fizikai gyengesége is beavatkozást igényel. Emellett jó lenne, ha érkezne egy vezér, aki mondjuk egy BL döntőben összerántja a többieket – ilyen nem volt a pályán múlt szombaton. Szerintem ez utóbbi lenne a legfontosabb, és egyben a legnehezebb feladat. Amit eddig tudunk, hogy középpályás Bentancour és a szélső Orsolini a Juve játékosai lesznek jövőre, bár az nem biztos, hogy ez így is marad, hiszen mind a kettejüknél szó van a kölcsönadásról. Elvileg mind a ketten az első csapattal kezdik a felkészülést, aztán majd eldől, hogy tudnak-e bizonyítani.

Nézzük először a támadósort! A legnagyobb baj az volt, hogy ide gyakorlatilag nem volt cserénk az idény végén, csupán a kényszerből feltolt Alvessszel lehetett variálni. Ide mindenképp kell legalább két új játékos. Nem tudni, mi lesz Pjacával, aki elvileg októberben térhet vissza. Egyrészt láttuk Marchisiónál is, hogy egy térdszalag-sérülés után mennyire nem egyszerű visszatérni, másrészt én a sérülése előtt sem voltam teljesen elégedett a horváttal. Ha rajtam múlna, őt kölcsönadnánk valahova, hogy játékba lendüljön, és végre megtanulja az Olaszországban elvárt taktikai fegyelmet. Azaz marad 4+1 emberünk előre: Cuadrado, Dybala, Mandzukic, Higuain és Kean. Ha maradunk a 4-2-3-1-nél, ez nyilván kevés, de még egy kétcsatáros felállásnál is necces helyzetet jelent.

Szinte biztosnak tűnik a sampos Schick leigazolása, akit viszont lehet, hogy még egy évig Genovában hagynánk – bár a játékos egyből jönne, és fel akarja venni a harcot a csapatba kerülésért. Mennyire más ez a hozzáállás, mint Berardié, aki Zaza példája alapján tavaly nemet mondott a Juventusnak! De nem csak a játékos tettrekészsége miatt nem érteném, miért nem hozzuk el egyből a cseh támadót: Caldara, Spinazzola, Lirola egyaránt jövőre jönnek (vissza), és lehet, hogy Keant és Orsolinit is kölcsönadjuk. És akkor felmerül bennem a kérdés, hogy oké, erősítjük a jövő csapatát, de nem lenne érdemes a mostanival is foglalkozni? Schick elég sok játéklehetőséghez jutna nálunk is, és szépen lassan be tudna épülni a csapatba. Ha jön Schick, akkor 25 milliót fizetünk érte, míg Bentancur 9,5, Orsolini 6 (+4 milliós bónusz), Mandragora 6 (+6 milliós bónusz) millióba került. Azaz ha közülük mindenkit köcsönadunk, akkor az elmúlt másfél évben elkölthetünk 46,5 milliót, hogy semmivel sem erősítjük a 2017-18-as keretet – ennek semmi értelme nem lenne.

De én nem csak a fentieket, hanem Keant sem adnám kölcsön: ha Olaszországba kerül, valószínűleg az új klubjában sem játszik többet, mint itt, ismerve az olasz klubok viszonyulását a fiatalokhoz. Ha Hollandiába adjuk kölcsön, akkor meg kérdés, hogy mennyire fejlődik a jóval gyengébb bajnokságban? Nem várok csodát a sráctól (legalábbis egyelőre), de szerintem lassan be lehetne építeni a rotációba. Mivel saját nevelés, nem venne el helyet a keretből sem.

Szerintem annak ellenére, hogy Cuadradónak nagyon nem ment az év végén, sokan túl kritikusak vele. Neki nem tett jót Dani Alves jó formája, de igazságtalan, ha elfelejtjük, hogy kb. másfél évig mennyi szabadrúgást harcolt ki, és milyen fontos gólokat szerzett. A kolumbiai nem tartozik a legokosabb játékosok közé, de én talán pozitív irányban elfogult vagyok vele, és kifejezetten hasznos, jó játékosnak tartom. Szóval vele én kezdőként számolnék jövőre is. A túloldalon viszont már elgondolkodnék. Mandzukic az idény egyik hőse lett a küzdeni tudásával, és azzal, hogy zokszó nélkül beáldozta magát a csapatért. Ugyanakkor szerintem ide érdemes lenne egy gólveszélyesebb, dinamikusabb játékost szerződtetni. Di Maria, Douglas Costa, Bernardeschi vagy a laziós Keita neve merült fel a legtöbbször, és a számomra ideális igazolásnak tűnő Alexis Sanchez neve inkább a Bayern kapcsán forog. Hát, lehet, hogy finnyás vagyok, de nekem egyik játékos sem lenne az igazi. Bernardeschi ugyan sokoldalú, de nem látom benne azt, hogy mondjuk egy BL döntőn nem szarik be, és bebőrözi Carvajalt. Az ára viszont a hírek szerint 40 millió eurónál is több lehet – tipikus példája annak, hogy valakinek az ára hogy emelkedik az égbe, mert kicsit ügyesebb az átlagnál, és olasz (hasonlót láthatunk a labdába egy egyeneset rúgni tudó angol futballistáknál). Douglas Costa egy védekezni nem tudó és nem is akaró játékos, aki az elmúlt szezonban látványosan szenvedett Ancelotti alatt. Allegri legalább annyira szigorú taktikailag, mint a müncheni edző, ez alapján nem látom, miért lenne nálunk jó a brazil. Keita ügyes, több poszton is bevethető, ismeri a ligát, jönne is – viszont a Lazio nem akarja nekünk eladni. Állítólag ment érte egy 12 milliós + Sturaro ajánlat, ami nagyjából rendben is lenne szerintem, de őt sem látom egy potenciális világklasszisnak, és a Lazio által állítólagosan kért 30-40 milliót ő sem éri meg. Amúgy állítólag a La Masiát azért hagyta ott, mert nem bírta a rendszabályokat – ez nem tűnik annyira jó jelnek. Di Maria nekem kiegyensúlyozatlannak tűnik, a PSG úgysem adja el nekünk, de emellett nekem nem kellene több Real-reject, láttuk a BL döntőben, mennyit érnek…

Ami kérdéses, az Dybala helyzete. Az argentin nekem az év egyik csalódása, hiszen fontos meccsen igazán csak a Barcelona ellen hozta azt, amit vártunk tőle, a BL döntőn pedig nagy versenyben ugyan, de szerintem a csapat legrosszabbja volt. Én úgy látom, az a poszt, amit a mostani felállásban játszott, nem igazán neki való. Vagy egy kétcsatáros felállásban lenne jó kiscsatárként, vagy a mostani taktikában Higuain helyén. Talán a szélről indulva is veszélyesebb lenne, mint most, gyakorlatilag középső támadó középpályást játszva. Allegri nyilván kitalálja, mi legyen vele, az ő esetében külön jelentősége van a jövő évi taktikának. Ha Allegri pl. vissza akarna térni a számára állítólag kedves 4-3-1-2-höz, akkor kellene egy támadó középpályás, arra Dybala szinte biztosan nem lenne alkalmas, hogy a két támadó mögött játsszon. Kit lehetne ide igazolni? Özil lúzer, Higuainhoz hasonlóan a nagy meccseken besülő játékos, James Rodriguez kapcsán pedig elgondolkodtató, hogy Zidane miért hanyagolta ennyire, illetve hát ő is és Özil is Real-reject… Dybalára visszatérve: őt mentálisan is erősíteni kell, hogy ne olvadjon úgy le, mint a BL döntőben. Kifejezetten károsnak tartom az új Messizést vele kapcsolatban, ami szerintem legyőzhetetlen terhet rak a vállára. Dybala tagadhatatlanul tehetséges ugyan, de nagyon távol van Messi szintjétől – ami nem csoda, hiszen Messi és Ronaldo hihetetlen módon kiemelkednek a mai mezőnyből. Ha már valakihez hasonlítani kellene, akkor Dybala engem sokkal jobban emlékeztet Recobára – szerencséje, hogy ő sokkal normálisabb, szervezetebb klubban játszik, mint az uruguayi tette, így vélhetően többre is viszi majd.

Mit tennék, ha rajtam múlnának az igazolások? Megpróbálnám megszerezni Alexis Sanchezt, megtartanám Orsolinit és Keant, és Schicket azonnal elhoznám, míg Pjacát kölcsönadnám. A legvalószínűbbnek viszont Douglas Costa megszerzése tűnik.

A középpályán többek nedves álmai szólnak Verrattiról, aki persze kurva jó lenne, de nem tudom elképzelni, hogy meg tudjuk szerezni – eleve a PSG-nél még mindig annyira utálnak minket Coman miatt, hogy előbb lőnék le Verrattit, minthogy nekünk eladják. Ha ő jönne, akkor az Pjanic eladását kellene, hogy jelentse, legalábbis nekem nagyon úgy tűnik, hogy eléggé hasonló szerepkörben érzik magukat a legjobban. De ha inkább a reális lehetőségeket nézzük, akkor attól függően, hogy jövőre 2, 3 vagy 4 középpályással akarunk játszani, van néhány egész jónak ígérkező lehetőség. Pjanic helye stabilnak tűnik, mellé kellene izom. Egész tavasszal beszéltek a lyoni Tolissóról, aki nem lenne olcsó, ugyanakkor viszonylag fiatal. A monacói Fabinho S4tchy régi álma, nem véletlenül: a jobbhátvédből nagyon jó védekező középpályássá váló brazil fizikailag is rendben van, és focizni is tud. A francia bajnokságban 9 gólt szerzett, emellett a BL-ben és a bajnokságban is 3 feletti volt a meccsenkénti átlaga a szereléseket tekintve. Nekem nagyon jól hangzik egy Fabinho, Pjanic, Tolisso hármas, esetleg a cserepadra kellene egy-két bevethető játékos. Kár, hogy az elég magas áruk miatt egyszerre szinte biztosan nem tudjuk leigazolni Tolissót és Fabinhót. Ha választani kellene, akkor én a brazilt látnám szívesebben.

A további felmerült nevekből N’Zonzi nekem túlárazottnak (az idei szerződéshosszabbítása óta 40 millió a kivásárlási ára) és jó, de nem kiemelkedő középpályásnak tűnik, a liverpooli Emre Can szerintem nem sokat adna hozzá a mostani Juventushoz. Egyikükben sem látom azt, hogy ha pl. szombaton pályán lettek volna, változtatni tudtak volna a meccs menetén – márpedig most ennek kell lennie a mércének. Mégis azt tippelném, hogy N’Zonzi lesz a befutó, akivel kapcsolatban Marottáék reménykednek abban, hogy 30 millió körüli összegért meg tudják szerezni.

Khedira jó lehet cserének, ő most sok kritikát kap, szerintem csak részben jogosan: valóban nem egy ütköző középpályás, de továbbra is tartom, hogy az egyik legintelligensebb játékosunk, aki a jelenlétével hozzáad a csapathoz. Az viszont igaz, hogy egy kétfős középpályán Pjaniccsal lightosak, és kifejezetten gyengék a kontrák megállításában. Sturaro mellett szerintem egy dolog szól, az, hogy olasz, és az UEFA előírása szerint kell a keretbe hazai nevelésű játékos. Lemina nagy csalódás volt az idén, amellett, hogy kezdek abban hinni, amit Benito mond, hogy a gaboni hülye játékos, amellett bennem eléggé mély nyomot hagyott, ahogy lepattant Marcelóról a negyedik gól előtt. Ha valóban van, aki 20 millió eurót fizet érte, akkor sok sikert neki máshol! Hasonlóan nem hiányozna a télen érkezett Rincon, aki a taktikai változtatások miatt teljesen felesleges igazolásnak bizonyult. Kérdés, mi lesz Bentancurral és Mandragorával? Mind a ketten nagy tehetségek, a 19 éves uruguayinak meg kell szoknia az európai focit, míg az olasz srácnak a sérülése után játékra van szüksége, így lehet, hogy tényleg érdemes mindkettejüket kölcsönadni. Az biztos, hogy csak akkor maradjanak Torinóban, ha viszonylag rendszeres játéklehetőséget kaphatnak. Végezetül Mattiello maradhatna a saját nevelésű kvóta miatt.

A védelemmel kapcsolatban nem nagyon látom, hogy érdemes lenne komolyabban hozzányúlni a csapathoz. Persze, ha esély nyílna arra, hogy most leigazoljuk mondjuk Donnarummát, akkor az változtatna a helyzeten. Neto távozik, helyére állítólag Szczesnyt szerződtetjük 14 millióért(?!), hogy majd ő legyen Buffon utódja. Ez azért nálam eléggé kibaszta a biztosítékot: szerintem ez olyan, mintha Messi vagy C. Ronaldo utódjának Danny Welbecket szánnák. Az én favoritom a cserekapus pozícióra amúgy Mirante lenne, aki saját nevelésűként hasznos lenne a keretben (gyakorlatilag felszabadítana egy helyet), és nem is rossz kapus, még ha Neto pl. jobb is. Buffon utódjának kiválasztásakor meg érdemes lenne figyelembe venni, hogy a Juventusnak szinte mindig világklasszis kapusai voltak, ezt a hagyományt folytatni kellene, amire Csecsnyi alkalmatlan.

A védőknél Lichtsteinernek én megköszönném az itt töltött hat évet, és keresnék egy olyan védőt Alves mögé, aki a svájcinál szorosabb barátságot ápol a labdával. De Scigliót emlegetik védőigazolásnak, hát végül is, ha nem túl drága, jöhet, de én az atalantás Contiban sokkal többet látok – igaz utóbbi drágább is lenne. (Állítólag elviszi a Milan, kár érte.) Középen elvileg rendben vagyunk, itt annyi lenne a fontos, hogy Rugani egyre több lehetőséget kapjon. Barzában még egy év van max., Chiellini is öregszik, és ő sokszor sérült is, így Rugani beépítése az egyik prioritás kell, hogy legyen. Alex Sandro cseréje maradhat Asamoah, hiszen Kolasinac az Arsenalt választotta, Spinazzola meg egyrészt saját maga szerint is éretlen még a Juvéhoz, másrészt a kölcsönadása is két évre szól. De ha a ghánai távozik, akkor ide kellene egy megbízható és lehetőleg 30 év alatti megoldás – a bolognai Masina már csak a neve miatt is szimpatikus megoldásnak tűnik.

A védelembe emlegetik ugyan De Vrijt, ami nekem ugyanolyan rossz viccnek tűnik, mint Csecsni a kapuba: a holland egy nem rossz, de nem is kiemelkedő védő, aki legalább annyira sérülékeny, mint Benatia és Chiellini. Ha Bonucci távozna, és vele akarnánk pótolni, akkor Allegri minden mágiájára szükség lesz, hogy továbbra is versenyképesek legyünk. Ja, állítólag Benatiát vinné a Lyon, esetleg bevonva a Tolisso üzletbe – nekem ez szimpatikus megoldásnak tűnik.

A fentiek alapján az idei felállást alkalmazva így nézhetne ki a következő idény Juventusa: Buffon – Alves, Bonucci (Rugani), Chiellini, Sandro – Pjanic (Marchisio), Fabinho – Cuadrado, Dybala, Sanchez (Mandzukic) – Higuain (Schick). Igen, Dybala maradt ACM poszton, de ebben a taktikában nem nagyon van neki másutt hely, Higuain kihagyása meg úgysem opció. Távozhatna Lichtsteiner, Neto, Lemina, Rincon esetlegesen Asamoah – sok bevételünk nem lenne belőlük, igazából annyi történne, hogy felszabadulna a helyük a keretben. Allegri állítólag két topjátékost kért Marottáéktól, ezt Fabinho és Sanchez személyében meg is kapná. Egy bővebb, és jobban a taktikához igazított keretet pedig az ideinél jobban lehetne forgatni, netán pár fiatalt (Orsolini, Bentancur, Mandragora, Rugani) elkezdeni beépíteni a csapatba, ha alkalmasak rá.

Szóval ennyi. De hogy ki lenne az a vezéregyéniség, aki nem szarna be egy BL döntőben? Hát ezt nem tudom. De én még most is szégyellem magam a döntőbeli második félidő miatt, és ez egy jó ideig így is marad majd.