Elveszíti klubpénz-jellegét

Hipnodealis transzba estünk, vagy mi a lófasz van?

juve21

A Marottától megszokott, precízen megtervezett, ravasz ügyeskedés helyett idén úgy estünk neki az átigazolási piacnak a tót az anyjának. Benatia és Dani Alves bagóért érkeztek, kudos a Kobrának, Pjacáért és Pjanicért viszont keményen perkálni kellett, bár egyik sem tűnik túlárazottnak. Lemina véglegesítésével ott tartunk, hogy máris eltapsoltunk 67 millió eurót, a távozók árát leszámítva pedig 31 millió a balansz. Nem is rossz, újabb remek mercato a pajkos tekintetű telefonbetyártól, ráadásul lejárt Martinez szerződése is (vehehe).

Az utóbbi hetek, napok, órák sajtóhíreit nézve azonban szinte kizárható, hogy itt vége a bulinak. Pogbát a Juventust kivéve már mindenki eladta Manchesterbe, Bonucciért meg kőolajföldeket kínál a City (azonnal vissza kell hozni a benzinszőkítésből diplomázó Vucsinicset!), és közben egyre növekvő árnyékkal közeledik Gonzalo Higuaín rettegett érkezése.

Bonucci ügye két dolog miatt izgalmas. Az egyik, hogy leigazoltuk Benatiát, ami vagy Rugani torinói pályafutásának végét, vagy Leo manchesteri kalandjának kezdetét jelzi. A másik, hogy bár Bonucci és a klub igaz szerelemmel csüngenek egymáson, ha a City emel még egyet az ajánlatán, azon már ésszerű elgondolkodni. Óriási veszteség lenne, az utóbbi időben a klubban és a válogatottban is tanár volt, de 60 millió euróra már simán lehet, hogy igent mond a Juve. Izgalmas mindenesetre.

Maradjál!

Maradjál!

Sokkal nagyobb publicitást kap a két küszöbön álló (?) transzfer, Pogba és Higuaín ügye. Kezdjük az argentinnal.

Nem zökkenőmentes szerelmünk Tylerrel új, sosem látott szenvedéllyel csapott újra lángba, amikor egymásra licitálva köpködtük Higuaínt a listán. Az éppen Szíriában nyaraló csongrádi bűnözőzseni a szívemből szólt, amikor azt írta: „egy kibaszott lúzer, aki a fontos meccseken mindig összeszarja magát.” Ez nyilván pontosan így van, kérdezzük meg erről az argentin válogatott, illetve a Napoli szurkolóit, de volna itt egy másik fontos idézet is azoknak, akiket elvakít a Serie A-gólrekord.

„Pipita, egy kibaszott labdát nem szereztél még” – ezt José Mourinho mondta egy BL-meccsen Higuaínnak a vonal mellett. Nápolyban Sarri – nagyon helyesen – megérezte, hogy érdemes a csapatát Higuaín szolgálatába állítania, és a remek formában levő Insigne és Callejón tömték is az argentint, aki szédületes tempóban szórta a gólokat. Nálunk viszont hiányzik a _passzokra váró gólkirályjelölt_ posztja. Itt olyan centernek van hely, aki a védőjével az állkapcsai között csúszik rá a labdaszedőkre. Teveznek iszonyú impactja volt védekezésben, Mandzukic a halálba terrorizálja a védőket, Morata meg mániákusan szaladgált keresztbe-kasul a pályán. Higuaín borítékolható faszvakarásától már most apa fortyogó epéje vagyok.

Arról nem is beszélve, hogy 94 millióval kitömjük a legnagyobb hazai vetélytársunkat (az megvan, hogy az évszázad üzletét kötné a Napoli, ugye?), és egy fél csapatra elég zsetont fizetnénk egy többé-kevésbé megoldott posztra történő, igencsak kockázatos igazolásért. Tevezt tökmagért vissza lehetne hozni, hogy csak egyet mondjunk, de ha Mandzukic és Zaza felosztja egymás között a szezont, attól sem szarom össze magam.

Oh, no!

Oh, no!

Engem azért kúr fel halálosan a dolog, mert ennyi pénzért már el lehetne hozni a PSG-től Marco Verrattit (S4tchyvel közös szerelmi zálogunk). Arra lehetne mondani, hogy jövőbe mutató, kockázatmentes igazolás: olasz, középpályás, fut-passzol-lő, cukorba forgatnám és felfalnám. Erre elbaszunk ennyi pénzt erre a lusta sztárocskára, aki vért izzadt azért a fityfasz kis szakállért. Buffon a mellszőrzetéből szebbet kanyarít.

A Higuaín-üzletet tovább súlyosbíthatja, ha – mint az felettébb valószínű – Pogba árából kívánjuk fedezni a Napoli kistafírozását. Ha ez bekövetkezik, az mind a jelen, mind a jövő szempontjából kapitális baklövés, és annyira érthetetlen, hogy abszolút nem vallana a post-calciopoli építkezés záró lépéseit megtevő klubra. A 23 éves megasztárjelölt (?), az aranytojást tojó strucc, a marketingeszközök polcrendezője, akire végre nemzetközi brandet lehet építeni… már eleve az, hogy elengedjük, érthetetlen. És Higuaín? Ennél meggyőzőbben egy Matolcsy-alapítvány sem lenne képes jellegvesztő manővert végrehajtani. Higuaín 29 évesen már nem lesz jobb csatár, abban bízhatunk, hogy egy darabig rosszabb sem.

De bazmeg, majdnem kétszer annyit fizetünk érte, mint amennyit az eddigi legdrágább igazolásunkért, egy bizonyos Gianluigi Buffonért. Csak hogy érezzük. Majdnem két és fél Nedvedbe kerülne Higuaín!4négy

Lobogjatok az örökkévalóságig, rakoncátlan tincsek!

Lobogjatok az örökkévalóságig, rakoncátlan tincsek!

Azzal még egyet tudunk érteni, hogy Pogbát ennyi pénzért el lehet engedni. Ésszerű gazdasági döntés, rohadt nagy haszonnal adunk túl rajta, ráadásul – állítólag – ő maga is menne. A Juventus történetében csak egyszer fordult elő, hogy visszatartott távozni akaró játékosokat, de most nem taknyolt vissza minket a B-be az Izé-maffia, úgyhogy nincs ilyen extrém helyzet. Elintegettük Pirlót, Tévezt, utána köptünk Vidalnak, de túléltük. Ahogy túléljük Pogba távozását is.

De könyörgöm, ne akarjuk megdönteni az Izé által tartott, Minden Idők Legidiótább Játékoscseréj-rekordot (köszi Cannavarót!), ha nem muszáj.

Van viszont egy olyan lehetőség, ami jelen pillanatban nem tűnik a legvalószínűbbnek, de azért még érdemes bízni benne: Higuaín úgy jön, hogy közben marad Pogba. Hallani az EXOR tőkeemeléséről (amit szintén baromság lenne amúgy egy 29 éves csatárra költeni), ez ad némi reményt. Meg persze az, hogy a Juventus célja idén egyértelműen a Bajnokok Ligája megnyerése, és ehhez nem valószínű, hogy egyik legjobbjának eladásával látna hozzá a klub. Pogba maradása esetén Higuaín megítélése 50 százalékot ugrana a szemünkben (a nulláról), ami bizonyítja, hogy a temérdek pénzünk ellenére továbbra is él bennünk a kispolgár.

De akkor sem gondolom, hogy pont Higuaín visz minket közelebb a célunkhoz. Ha Marotta elhozta volna 50 millióért, azt mondom, beleszartunk a Roma és a Napoli palacsintájába is idén, nem rossz. Csakhogy mi arra készülünk, hogy nemzeti- és klubrekordot jelentő összeget költünk, méghozzá úgy, hogy

minden idők második legdrágább játékosává tesszük Higuaínt.

Hát attól kurva messze van. Mondok néhány csatárt, akikre előbb költenék ennyi pénzt. Suárez, Agüero, Lewandowski, Griezmann, Neymar, Aubameyang, Cavani, Müller, Oscar. De még egyszer: jöjjön, leszarom, nem az én pénzem. De semmiképpen ne Pogba árából, mert akkor megüt a guta üstöllést.