Nyerni kell hozzá

A győzni tudás egy skill. Nem lehet edzésen begyakorolni, fejben elsajátítani. Ez a tudás csak egyféleképpen érhető el: sokat kell hozzá nyerni. Aki sokat nyer, az tud nyerni. Aki meg nem, annak sokkal nehezebb.

Pálcikaember cameo

Pálcikaember cameo

Meggyőződésem, pusztán a fenti tézisnek köszönhetjük, hogy tegnap legyőztük az egészen kiváló Napolit. A szünetben azt írtam a listára, hogy szerintem a játékosokat is meglepte, hogy ilyen jó a Napoli, de abban azért nem mernék állást foglalni, hogy csak ennek köszönhetően voltunk e gyengébbek a megszokottnál, vagy a Chievo ellen elért topforma Genoa és Frosinone ellen látott hanyatlásának egyenes következménye volt, hogy több gyenge egyéni teljesítmény is akadt.

Sajnos az történt a pályán, amit a vendégek akartak: a bivaly középpályával, valamint a szorgalmasan visszamozgó Insignével és Kájehónnal folyamatosan hátul tartották a szélső védőket és Marchisiót, Pogbát pedig – és ez azért elég szomcsi – lefocizta a pályáról Allan. Így túlságosan nagy volt a távolság a csatárok és a creative outletként szóba jöhető játékosok között, így hiába játszott jól például Khedira, kevés volt ahhoz, hogy nyomás alá tudjuk vonni a Napoli kapuját. Pedig a mi célunk biztosan ez volt, hiszen egyértelmű, hogy a Napoli leggyengébb csapatrésze a közvetlen védelem.

A védekezésünk egyébként rendben volt, Evra néha csinált elképesztő idiótaságokat, de Plüssösszőrű Barzamackó (kell-e még mondanunk egyáltalán) ismét tökéletes volt, és a Napoli tulajdonképpen egyetlen komoly helyzetet tudott felmutatni, pedig többet birtokolta a labdát. A Juventusnál. Torinóban.

Fap-Fap

Fap-Fap

Ez egy kőbe vésett 0-0 volt, egyik csapat sem bírt a másikkal, mert nem volt elég jó ott, ahol az ellenfelét meg tudta volna bontani. Ez egyszerre jelenti azt, hogy Barza-Higuain és az Insigne-Lichti csatákat ugyanúgy a védők nyerték, mint az Allan-Pogba és a Juve csatárok-Napoli hátvédek fronton.

Aki sokat nézett annak idején német Bundesliga-közvetítéseket, az megtanulhatott egy kifejezést. Zweikampfstark, azaz párharcokban erős. Na, ilyenek tegnap inkább a Napolinál voltak, mert iszonyatos kevés párharcot nyertünk. Allan például úgy nem vesztett egyet sem, hogy a bíró utazott rá. Szóval ebben egyáltalán nem voltunk jók, és bár Guardiola Bayernje nem egy ütközőcsapat, azért nem árt, ha kicsit jobban felszívjuk magunkat.

Megakasztja... khm.

Megakasztja… khm.

És ha már felszívás: bassza kutya, vegyük előre a rangsorban Zazát. Szedáljuk vegetatívra minden meccs előtt, hogy ne állíttassa ki magát a 20. perc előtt, viszont bízzunk benne, és kezdjen mondjuk egy olyan meccsen is, ahol Morata és Mandzukic is egészségesek. Ha a fentieket más szemszögből nézem, tulajdonképpen egymaga nyerte meg a meccset (bár tegyük hozzá, ha nem pattan meg a lövése, Relyna simán szögletre simogatja), hiszen semmi nem utalt rá a hajrában, hogy mi ezt a meccset meg fogjuk nyerni. Sőt, az egész meccsen is csak két nagy helyzetre futotta a csapattól: Pogba passzát Dybala 10-ből 9-szer felbassza a léc alá, Evra viszont rosszabb lábbal még 7 méterről is esetleges (Khedira tette le neki lövőre egy hosszúra áttekert szabad után). Szóval Bianconeri <3 Zazinho.

Vezetjük a tabellát. Idén először. A rettenetes rajt, majd a Toro elleni győzelem jelentette fordulópont óta annyi minden történt, hogy a nagy történelmi menetelésben kevesebb szó esik egy másik nagyon fontos dologról. A Juventus gyakorlatilag három hónap alatt letudta a teljes átállást, kiheverte három kulcsembere távozását, és beépítette az új embereket. Három hónap alatt! A jelek megvoltak a szenvedés alatt is (City- és Sevilla-gyalázás), 0-0 a bombaformában érkező Izé ellen, de a fordulópontot egyértelműen október 31. hozta el, amikor Cuadrado a 273. percben seggen csúszva besodorta a győztes gólunkat a Toro kapujába. Legyen akkor két és fél hónap.

És ezért fogjuk megnyerni a bajnokságot. Mert mi tudunk nyerni, és már elég jók is vagyunk hozzá. Ez az ütés nagyon benne marad a Napoliban, mert úgy szoptak ki, hogy igazából tökéletes meccset hoztak le. A kuka felől nézve: ha Higuain és Insigne jobb napot fognak ki, simán szopatnak. Na, egy ilyen érzetű meccset elbukni a 88. percben, az kísérteni fogja őket még jó sokáig.

Még egy gondolat. Nem is az enyém, Egri Vitya mondta, amikor megsérült Bonucci (ez mi a faszom már megint, de komolyan?!), és beállt Rugani, hogy vajon mennyi önbizalma van azután, hogy a Juve inkább formációt váltott, csak hogy ne kelljen betenni a Napoli ellen. És ez pontosan így történt: Chiello nélkül, Ruganival nem merte bevállalni a 3-5-2-t Allegri. Egyelőre nem tudjuk, mi történik a háttérben, mert a tavalyi szezon egyik legjobb hátvédje csak epizódszerepet kap, és még nem láttuk igazán éles bevetésen. A tegnapi az volt, és egy-egy megingástól eltekintve sallangmentesen hozta le a meccs hajráját. Dybala másfél hónapos kigyúrása után nincs okunk kételkedni Allegri értékítéletében, de azért nem tett volna rosszat Ruganinak, ha nem csak most kerül be a csapatba, amikor muszáj. Mondjuk így egész meccsen nagyon közel lehet Barzamackóhoz <3, ez biztosan kárpótolja.

Ha nem történik tragédia, ez a bajnokság a miénk. Lássuk, mit lehet tenni a BL-ben.