Hogyan tovább?

A szombati vesztes BL döntő ellenére a Juventus története egyik legsikeresebb idényét zárta, amit nehéz lesz felülmúlni, vagy legalább megismételni. Ráadásul úgy tűnik, a csapat komoly átalakulás előtt áll: több alapember is távozhat. Nézzük, mire számíthatunk!

A legfontosabb távozó valószínűleg Pirlo lesz, akinek kulcsszerepe volt az elmúlt négy év sikereiben. Őt az Egyesült Államokba csábítják, és a hírek szerint éves 8 milliós fizetést kínálnak neki. Őszintén szólva én úgy gondolom, hogy Pirlónak el kellene fogadnia ezt az ajánlatot. Az idén a Juventus már erősebb volt nélküle, és úgy tűnik, Marchisio személyében a helyettese is megvan. Persze, Marchisio közel sem akkora zseni, mint az öreg volt, de jóval dinamikusabb, összetettebb játékos nála. Pirlo távozása valószínűleg jelentősen gyorsítana a csapaton, és a védekezésünk is stabilabb lenne. Persze lehet álmodozni, hogy esetleg Verrattit megszerezve pótoljuk Törpapát, de ez nem igazán tűnik reálisnak: miért adná el a PSG, és ha mégis, honnan lenne rá a Juventusnak 40-50 millió eurója? Akkor már inkább Schweinsteigerre lenne érdemes rámozdulni, akire úgy tűnik, hogy a Bayernt kiherélt Barcelona B-vé alakító Guardiola nem tart igényt. De szóba jött még a Zenit Szentpétervárból a belga Witsel, akiért legalább 30 millió eurót kér a klubja, valamint az is felmerült, hogy nem mélységi szervezővel, hanem egy támadó középpályással pótoljuk Pirlót, ide Oscar (Chelsea), vagy de Bruyne (Wolfsburg) a legtöbbet emlegetett nevek. Khedira ugyan szinte biztosan érkezik, de ő inkább tűnik egy, a keretet bővítő igazolásnak, mint egy kezdőbe igazolt játékosnak – ráadásul egyelőre inkább csak a „Marotta knows” szól mellette, nem vagyunk meggyőződve arról, hogy rá volt/van szükségünk.

khedira

Khedira a barna hajú

A másik jelentős távozó Tevez lehet. Én sokáig azt hittem, hogy nem komolyak azok a hírek, amelyek az idei hazatéréséről szólnak, de Marrotta döntő utáni nyilatkozata véglegesen meggyőzött: elmondása szerint a héten leülnek Tevezzel a folytatásról egyeztetni, és reméli, marad az argentin. Azaz tényleg benne van a pakliban, hogy az idei évünk legjobb játékosa elmegy. Akkor viszont az ő esetében is felmerül a pótlás kérdése. Jelenleg Morata, Llorente, Coman és Matri alkotják Tevez mellett a támadó szekciót. Coman még éretlen, és igazából nekem kicsit csalódás volt az idei évben, és lehet, hogy a klub kölcsönadja jövőre. Matri csak kölcsönben van, és a kupadöntős gólja ellenére nem valószínű, hogy megtartjuk – de ő egyébként is csak 4-5. számú csatárként jöhet szóba. Lllorente a tavalyi jó idénye után az idén komolyan visszaesett, úgy tűnik, hogy Allegri játékrendszere nem kedvezett neki. A hírek szerint több spanyol csapat is vinné, és a Juve 7-8 millió euróért el is engedné. Marad tehát Morata. Az érkezők oldalán egyelőre csak Dybala a biztos év, akiért a poszt-calciopoli időszak legmagasabb átigazolási díját fizeti a klub, 32 millió eurót és teljesítménytől függő bónuszokat. A Sassoulo Berardi-Zaza párosa jó eséllyel hozzánk kerül a nyáron, mind a kettőre 15 millió eurós opciónk van (Berardinál ez a játékjog felére vonatkozik, és június 20-ig érvényes, utána 20 milliót kell érte fizetni). Mind a ketten tehetségesek, de nem tűnik túl bíztatónak egy Morata, Dybala, Zaza, Beradi négyessel nekivágni a jövő évnek, ahol a legidősebb játékos is csak az idén lesz 23 éves, ráadásul Moratán kívül még csak európai kupameccset sem játszottak, nem hogy BL meccset – mindenképp elkelne melléjük egy már bizonyított profi. A sajtó szerint Higuain, Cavani, van Persie és Mandzsukics neve merült fel, akik közül egyértelműen Cavanit tartanám legjobb megoldásnak. Higuaintól kiráz a hideg, ráadásul Madrid után Nápolyban is azt igazolta, hogy a nagy meccseken csődöt mond. Van Persie-ért állítólag 7 milliót kínáltunk, ennyiért akár jöhet is, ha egészséges, akkor Európa egyik legjobb csatára. Mandzsukics jól illene a Juventusba, hajtós, szimpatikus mentalitású játékos, ugyanakkor a tavalyi éve nem sikerült valami fényesen. Cavani négyük közül a legdrágább, és egyáltalán nem biztos, hogy a klubja el akarja adni, így valószínűleg nem túl esélyes a leigazolása. Pedig a gólerőssége,  mentalitása miatt is kiválóan illeszkedne a Juvéba.

cavani juve

Bárcsak – és itt nem arra gondolunk, hogy a Betlic legyen újra a mezszponzor

A védelemben évek óta Barzagli a legjobbunk, állíthatnak bármit a különböző álomcsapatok összerakói, vagy az osztályozós oldalak, de lassan felette is eljár az idő, ide is kellene a frissítés. Marotta diszkont áron megszerezte azt a Ruganit, aki minden meccset végigjátszva egyetlen sárgát sem kapott az Empoli játékosaként, és aki a legígéretesebb olasz védőnek tűnik. A hírek szerint mind a két genovai klub vinné kölcsönbe, de én nem gondolom, hogy el kellene engedni. Sokkal inkább meggondolandónak tartom Obama eladását, aki nem igazán tudta igazolni, hogy miért is adott érte a Juve 15 millió eurót – bár tudjuk, hogy őt valószínűleg azért vettük meg, hogy ne Nápolyba vagy a Rómához kerüljön. A szélen nagyjából megvagyunk, bár Evra és Lichtsteiner sem ifjú titán, de vannak fontosabb posztok, ahova igazolni kell.

rugani

Rugani már edz a kupaemelgetésre

A legnagyobb kérdés persze az, hogy mi lesz Vidallal és Pogbával. A chilei körül az idén jóval kisebb a felhajtás, mint tavaly, ami abból a szempontból érthető is, hogy igazából csak az idény végére szedte össze magát, és a szezon első felében kifejezetten gyenge volt. Ettől még persze befuthat érte egy jó ajánlat, vagy dönthet ő is úgy, hogy menni akar. Pogba esetében naponta repkednek az átigazolási összegek és a klubnevek, az ügynöke, Raiola mindenképp nagyot akar szakítani az ő eladásával. Az én tippem, hogy idén még marad a francia, és jövőre elviszi a Barcelona. Amúgy ha igazak a 80 millió körüli ajánlatok, akkor egy olyat simán elfogadnék érte, durván eltúlzott árnak tartom ezt Pogbáért. Bár hihetetlen potenciál van benne, igazából egyetlen európai kupameccsen sem mutatta meg, hogy miért lehetne a világ egyik legdrágább játékosa. Ha Pogba és Vidal is marad, akkor a felépülő Asamoah-val, Marchisioval, Sturaróval a hamarosan aláíró Khedirával és persze az Udineséről véglegesített Pereyrával elég stabil marad a középpályánk. Ha lesznek távozók, akkor Udinéből Allan, vagy a Roma és a Cagliari által közösen tulajdonolt Nainggolan érkezhet. Egyikük sem egy Vidal vagy Pogba szint, de jó játékosok, az olasz dominancia megtartása velük is meglehet, kérdés, hogy Európában hozzá tudnának-e járulni ahhoz, hogy a Juve sikeresebb legyen.

naingollam

A fentiek mellett várhatóan távozik majd De Ceglie, Marrone, Pepe, a Veronától kölcsönkapott Romulo és Storari (és talán Rubinho) is. Storari eligazolását az indokolja, hogy a jó eséllyel érkezik a brazil válogatott Neto, aki biztosan előtte lenne a sorban. A többiek meg perememberek voltak, nem rázza meg a csapatot, ha elmennek.

Szóval tele van bizonytalansággal az elkövetkező pár hónap, annyi biztos csak, hogy még nem értek véget a játékosmozgások Torinóban.