Megváltás

Csípős reggelre ébredt Torinó. A felkelő Nap sugarai aranyfényben fürösztötték a várost, amelyben ékszerdobozként ragyogott a Juventus stadionja. S miközben a szorgos háziasszonyok a hétvégi bevásárlást intézték, s tán zsörtölődve azt is kitárgyalták, hogy az az istenátka Luca vagy Stefano ismét csak a futballal foglalkozik, a férfiak egy jó erős kávé mellett valóban a meccsről beszéltek (s talán némi szíverősítő is az asztalokra került, ahogy az a férfiembernél előfordul, mikor fontos dolgokat vitatnak meg). A meccsről, ami eldönthet mindent.

A kelő nap sugarai már ébren találtak egy 24 éves fiatalembert is, aki mintha érezte volna, hogy a reggeli harmat csillogása egy gyönyörű nap kezdetét jelzi. Miközben a piacon a kofák szélesen gesztikulálva kínálták árujukat, miközben a kávéházak összetéveszthetetlen zsongása töltötte meg Torinó tereit, a fiatalembert csönd vette körül. Az élet nagy pillanatait megelőző, csontig hatoló, édes-fájdalmas csönd.

Mert tudta, hogy ez a mérkőzés nem olyan lesz, mint a többi. S nem csupán azért, mert a legfőbb riválissal játszott a csapata. Nem: Simone Zaza a megváltásra várt. A megváltásra, amely feledteti vele a Genoa elleni hibáját. Akkor nem aludt három napig. Csak forgolódott az ágyában, újra és újra végigjátszva az eseményeket a fejében. „Mi történt velem, miért tettem?” kérdezte magától, de nem válaszolt senki és semmi…

zaza2

Frosinonéban majd belepusztult, amikor látta a többieket bemelegíteni. Lelke minden rezdülésével szeretett volna a csapaton segíteni, de nem lehetett. S tudta, nem vádolhat senkit, csak magát. De a kényszerpihenő után ezen a csípős reggelen nem járt más a fejében, miközben készült, hogy jóvátesz mindent. Mert ő nem az a játékos, aki cserbenhagyja a csapatát! Mindig is a kemény munkában, a bajtársiasságban hitt, és nem várta, hogy a siker érett gyümölcsként egyszerűen az ölébe hulljon.

A hogy a Nap egyre magasabbra hágott, és fénye megcsillant az Alpok bércein, miközben a játékos szellő csiklandozta hősünk kobakját – közeledett a kezdő sípszó. Izgatottan várta, hogy a Mester csapatot hirdessen, s némi csüggedtség öntötte el a szívét, amikor meghallotta, hogy csak a cserepadra ülhet le. Ám látta az edző szemében a biztatást, a szeretetet, és a csüggedtség azonmód elszántsággá változott. Ugyanolyan fontos tagja vagyok a csapatnak, mint akik kezdők – gondolta magában, s gondosan bemelegített, majd megcsókolta a nyakában lógó feszületet. S elkezdődött a mérkőzés. A kezdő sípszó harcra hívó kürtként zendült fel, és Simone szíve együtt vert 11 csapattársával a pályán, több, mint 40 000 szurkolóval a stadionban, és milliókkal világszerte a televíziókészülékek előtt. Ült a kispadon, s együtt lendült a társakkal a lába, mikor Dybala vagy Morata lőni készült, velük cselezett, s velük bosszankodott, amikor nem sikerült egy-egy megoldás.

S miközben a pályán vérre menő küzdelmet folytattak minden egyes négyzetcentiméterért, eszébe jutott a nagyapja, aki az első labdát vette neki. Akinek a legfőbb vágya a volt, hogy az unokája futballista legyen. S aki nem érhette meg, hogy az álma valóra válik… Simonénak az fájt a legjobban két hete, hogy tudta, mit érezne nagyapja a Genoa elleni piros lapja miatt. Csak csóválná a fejét, s végtelen szomorúság áradna a tekintetéből. Azokból a szemekből, amelyek mindig erővel és reménnyel töltötték el a hosszú, gyakorlással eltöltött délutánok után. Amelyek biztatták, hogy az álmai valóra válnak. Érte is meg kell mutatnia, mire képes. Felemelt fejjel, csillogó szemekkel várta a harcba hívó szót, s mikor megérkezett, habozás nélkül lépett a pálya szélére.

heaven

A reflektorok fénye megcsillant Zaza tar fején, amikor beállt, mintegy glóriát vonva köré. S ha volt is olyan, aki mindezt észrevette, szinte bizonyosan nem tulajdonított neki nagy jelentőséget. A pályára lépve, mint harci dobok hangja, úgy zakatolt a bensőjében a győzelmi vágy, az akarat, amely mindent legyőz, amely felemel. És végül nem is lehetett másképp, hiszen a sorsa így akarta: eljött az a bizonyos pillanat, az ő pillanata. Amikor megkapta a labdát, mintha egy isteni erő vezette volna mozdulatait, s fel sem merült benne, hogy nem sikerülhet. Hiszen sikerülnie kell! Sikerülnie kell magáért, a nagyapjáért, milliónyi szurkolóért. Megállt számára az idő, amikor a labda a hálóba vágódott. Az Ősrobbanás erejével öntötte el az öröm és a hála érzése. Tudta, örökre beleég a szívébe ez a pillanat.

Az égre nézett, és érezte, hogy a nagyapja büszke most odafenn. „Köszönöm, nagyapa” – suttogta. S lassan legördült egy könnycsepp az arcán… Boldog volt.

zaza1

 • Juventino

  Egészen a következő játéknapig, amikor a Mester közölte vele: Simone fiam, Morata kezd, te maradsz a padon mellettem. De ne csüggedj, a 80. perc körül beállítalak.

  Egyébként a tegnapi Leicester meccs után pont azon lamentáltam, hogy ha két játékost mondhatnék, akit a klub leigazol a nyáron, akkor Mahrezt és Kantét mondanám Ranieri csapatából. Ma meg azt olvasom, hogy felvettük a kapcsolatot Mahrez képviselőivel. Helyes, helyes, igaz, Cuadrado szerződtetésének esélyei alaposan megcsappannak, ha sikerrel járunk.

  • YouWentÚssz

   Ez a Mahrez csinált valamit a mostani szezon előtt is? Cuadrado már igen, működik is nálunk és az olasz bajnokságban, és egyébként sem hinném, hogy Mahrez olcsóbb lenne, ismerve az angol árakat. A fizetése meg szerintem már most annyi, mint amennyit itt kereshetne.

  • Asidotus

   én sem tartom reálisnak Mahrez v. akárki szerződtetését a Leicesterből. Most szakad rájuk a közvetítési pénzek irgalmatlan özöne, minimum BL-induló helyen végeznek, a sikerre való motiváció is meglesz náluk. Hacsak nem valamelyikük titkos szerelme a Juventus, csak REALis áron tudjuk őket megszerezni, az meg sosem volt a Juve stílusa

 • YouWentÚssz

  Jó írás, ez való nekem!! Tyler-bácsi mesélj még!

 • Az_Isteni_Pavel

  Meghatódtam…de csak úgy férfiasan, mint a szerző

 • bombahoppa

  Mi ez az emóciószösszenet? Az olajáresés tesztoszteron hiány-nyal jár a piacon? Még én is megkönnyeztem, pedig dráma szakra járok az esti gimiben…

 • Jumpman23

  ez a legszebb a jelenlegi keretben. valakinek mindig kijön a lépés. Viszont a meccs közben azon tűnődtem, hogy ha Palikát valóban 100 millió körülre árazzuk be, illene neki nem meccset, hanem rangadókat eldöntő formát is villantani. mert bármennyire csípem, nekem még ezzel adós ahhoz, hogy abba a szűk elitbe soroljam, akinél nem kell magyarázni miért lógnak ki a nullák a csekk széléről. Jó helyen van ő még nálunk. nem hiszem, hogy egy Barca cserepad ki tudja sajtolni belőle ezt az általam hiányolt (nem kis) pluszt. Mert legyünk őszinték: Rakitic helyére vinnék? Vagy Iniestát szorítaná ki a kezdőből? Vagy a saját nevelésű ifjú titánokat vágnák ki a kukába miatta? Nem tudom, eszméletlen nagy tehetség, ehhez nem fér kétség, de szerintem neki legalább annyira szüksége van a Juventusra, mint nekünk őrá. Nem tudom, hogy Barca-szemüveggel mennyire jelenthető ki ugyanez ennyire egyértelműen.

  • Juventino

   Pogger szégyellje magát, eddig mindig bevakart egyet a kukásoknak a két meccsen, idén már azt se… Pokémon haj meg menőzés, azt’ Sanyi (Ale, merre vagy?…)

   Komolyra fordítva, Marotta úgy rendelkezett, hogy Allegrivel folytatjuk, Dybala és Pogba pedig maradnak. Közben olyan hírek érkeznek Barcelónából, hogy kukázták a Pogba projektet és védőre költenének inkább, így a Citynek egyből felállt a csekkfüzetén a fedőlap, mert Pep is szerelmes Polpóba, meg sokba is kerül, lehet vele villantani.

   Dybala közben Messi akar lenni, lehetőleg Barcelonában. Azért több tiszteletet, te Gyerek, mert oké, hogy húzóember lettél Torinóban, de nem szeretem hetente azt hallani, hogy hol szeretnének MAJD játszani a kulcsembereink. Az már csak külön hab a tortán, hogy 32+8 millát senki nem fizet ki egy tejfelesszájú tehetségért, de ha fél évig jó formában játszik egy nevesebb csapatban, egyből mindenki készíti a 80 milliót. Anyagilag persze nem járnánk rosszul, csak a kiegyensúlyozott költségvetés nem nagyon nyer címeket, Wenger tudna erről mesélni.

  • Jumpman23

   én is hallottam jó hírként, hogy a Dinamo meneszti Allegrit és a 2016/17-es szezontól Simeone épít vágóhídat London legelitebb negyedében. Szóval itt lenne az alkalom Allegrit megszerezni. Ja, várj…

  • YouWentÚssz

   Jaja, valakinek mindig kijön a lépés. Sajnálhatjuk, hogy Vidal már lelépett, mert neki mostanában mindig a hosszúlépés jön ki. Legújabb pletyka: Vidal nevet változtat, ezután Vedel lesz.

 • Kelosz

  Sandro izomproblémák miatt abbahagyta a mai edzést. Valakit azért ki kellene már rúgni a picsába.

  • bombahoppa

   Szavazz rám!

  • YouWentÚssz

   Gondoljunk csak bele: mikor lesz egy játékosnak izomsérülése? Ha van izma. Tehát minél több izma van, annál valószínűbb, hogy izomsérülése lesz. Minden gondunk megoldódna, ha éhező, fejletlen izomzatú játékosaink lennének. Esetleg robotok.

  • Kelosz

   A jelentős izomzat nélküli bajnokságot már ismerjük, hazánkban játszák ;).
   Izomsérülés akkor lép fel, ha túlterheljük az izomzatot, illetve a fáradt izomzat helytelen használatából.
   Az NFL-ben repedt csontokkal, erős zúzódásokkal is játszanak a következő mérkőzésen (ok nem reális, mert ott aztán bármit “megehetnek” a cél érdekében), de kéne egy faintos orvosi team, a hozzá tartozó erőnléti stábbal együtt.

  • Juventino

   És Cuadrado sem teljesen egészséges… Elvileg ő és Bonucci rendben lesznek jövő keddre, Sandro nem. Holnap valószínűleg Dybala is pihenni fog (=ő fog kezdeni, mert újság még nem találta el, mi zajlik Allegri fejében). Padoin is kezdő lehet, bár én szívem szerint egyetlen kulcsembert sem játszatnék holnap, csak sajnos nincs kit pályára küldeni helyettük…

   Ha Bonu mégis kezd és megsérül, kerítek egy fagyott vidrát, az ziher!

 • Kelosz

  Lepuncizta Blanc-t (Serge Aurier). 15 milla környékén lehetne leigazolni a nyáron a PSG-től (állítólag már kiették végelegesen a keretből). Annyiért elférne a keretben, remélem a Kobra lecsap.

 • Enslaver

  Egyáltalán marad bevethető játékosunk a Bayern ellen? Maxi bácsi kénytelen lesz a középpályára betenni a Nedved-Agnelli párost, a takarító nők pedig jók lesznek söprögetőnek. Del Pierot a kezdőbe várom, már úgyis régen játszott…

  • Kelosz

   Nedved-el és Del Piero-val általában vertük a BM-et, így ez jó jel 😉

 • Kelosz

  Írhatnátok egy posztot “Lesz mire fogni…” címmel, mert hátul kezd csokis lenni a mez.