Mázli

Imádom a kamucsajom családját, és nem csak azért, mert ünnepek előtt mindig keresik az alkalmat, hogy a kedvemben járjanak. Apósom felől már októberben érkezett egy óvatos tapogatózó kérdés, hogy mit látnék szívesen a fa alatt, én meg megjelöltem ezt a könyvet. Melyik statisztikabuzit ne érdekelne egy írás, ami összeköti a kedvenc sportját a számokkal? A minap bele is olvastam a kariaji elejébe, és már az első fejezetek egyikében kiderült, hogy brit tudósok több csilliárd mérkőzés elemzésével kimutatták, a gólhoz, győzelemhez, egyáltalán a futballsikerekhez 50% szerencse és 50% tudás kell. A tegnapi Napoli-Juventuson mindkettőből kijutott.

napolijuve01

Unásig ismételtük, hogy utoljára 2000. őszén gyűrtük magunk alá a kukásokat. Azon évad végén a  Juve ezüstérmes lett, a Napoli kiesett, és a két csapat nem is találkozott egészen a 2006-07-es szezonig. Azóta ugye 9 próbálkozásból nem sikerült nyerni, pedig az azóta lezajlott bajnoki évadokban a Juve a két hetedik évad kivételével mindig vastagon a Napoli előtt végzett. Nem csak a Conte-féle triplázás során, hanem a másodosztályban, ill. a feljutást követő két, dobogós szezonban is objektíve jobb csapattal mentünk égni a San Paolóba, és a tegnapi meccs előtt is 10 ponttal előrébb tartottunk. Miért nem sikerült akkor korábban a győzelem? És miért jött össze tegnap?

Nápolyban minden meccs háború

A bevezetőben említett könyvből hadd kölcsönözzek egy megállapítást. A kutatások szerint a gólokat megelőző akciók cirka felénél jelentősége van a szerencsének, véletlennek, valaminek, ami nem tudható be a tudatos támadásépítésnek. Megpattan a bírón egy felszabadító labda, így kerül a csatár elé? Mázli. Eladja a lasztát az utolsó védő? Mázli. Befújnak a támadó csapat javára egy kamutizit? Mázli. Anélkül, hogy végigmennénk az összes déli vendégjátékunkon, emlékezzünk vissza a 2007. októberi vereségre, amikor Bergonzi tulajdonképp két gólt ajándékozott a házigazdáknak, vagy a 2011-es, emlékezetes 3-3-ra, amikor 0-0-nál Hamsik kihagyta az újrarúgatott tizit, viszont a vezető gólt lesről indulva, Bonucci felszabadítónak szánt fejeséből szerezte. Utóbbi találkozón Pandev első, a Napoli 2. góljánál az asszisztot beírták Maggiónak, akire Pirlo felszabadító rúgása pattant rá; tudatos passzról szó sem lehetett. Sőt, az egyenlítő gólunknál Pepe 30 méteres sprint végén már a büntetőterület szélénél járt, amikor Cannavaro jó ütemű szerelési kísérlete pont elé pattant vissza. Ugyanakkor a 2013. tavaszi Napoli-Juvén az első félidőben 0-1 után Vucsinics önmaga rúghatott volna vagy négyet, ehelyett Inler egyenlített – mondani sem kell, egy Bonucci fején védhetetlenül megpattanó lövéssel. Nem kell tehát halomra boncolgatni a meccseket, hogy belássuk, a nápolyiak motiváltsága és/vagy a helyenként nem elég jó játékunk mellett a szerencsének (illetve a Juve oldaláról nézve a pechnek) szintén masszív szerepe volt az eredmények alakulásában és a hosszúra nyúlt nyeretlenségi sorozatban. Ugyanígy kellett némi mázli ahhoz is, hogy tegnap elhozzuk a 3 – egyébként megérdemelt – pontot a beduinoktól. Tegnap ugyanis mind a négy gól mákos volt.

napolijuve04

Ott van rögtön Pogba vezető röptéje, amihez hasonlót egy másik, szintén juvés kötődésű francia középpályás már lőtt egy BL-döntőben. A lövőmozdulatra azóta is maszturbálunk, de az előzmények témába vágnak: Nándi megkapja a labdát, erős centermunkával tartja a büntetőterület közepén, érkezik Albiol, belepöcköl a pettyesbe, ami Nándiról Tevez elé pattan, Tevez agyonrúgja Nándort, a tök meg pont jól érkezik Palika ~160 centi magasan szálló jobb rüsztjére. Tudatos akció? A centernek feljátszott labdáig esetleg. Egyenlítő gól: egyrészt a Napoli első kaput eltaláló lövése volt (láttunk már ilyet, meg is állt bennünk a szar a déjá vu miatt), másrészt Chiellini őrületes egyéni hibája kellett hozzá, szó sem volt tudatos, kidolgozott akcióról, ráadásul Britos aligha csizmaszárral akart lőni. Rá pár percre Caceres vezetést szerez: a Sky visszajátszásai alapján _talán pár centis lesen volt az ingyán, mindenesetre faszán eltörte a labdát, nem épp tudatos, kigyakorolt szitu volt ez sem. A harmadik találatunk is némi mákkal indult: a szöglet után vaktában (középre, tehát tankönyvileg a legszarabb helyre) kifejelt labda épp Tevezt találta meg; onnantól az akció persze erősen hasonlít a tökéletes kontrára, csudálatos volt minden labdaérintés. A gólokon kívül is buzerált Fortuna a meccs körül: az elején de Guzman került ziccerbe, természetesen nem egy csapattársa, hanem Chiellini adta hozzá az asszisztot, illetve a hosszabbításban Higuain bődületes helyzeténél is centikkel pattant mellé a játékszer a becsúszó Chiello valamelyik vérben ázó testrészéről.

vidalAz 50% mázli tehát adott volt, emellett viszont a tudást is az eredmény szolgálatába állítottuk. Mondjuk a lassan szokásosnak mondható hullámvölgy a második félidő közepén megint előhozta belőlünk a Kazinczy-emlékérmes újságírókat. Idézetek a listáról Britos gólja után: “faszomat, azt”; “a fasz kivan ezzel a fos juventusszal”; Giorgio hol a faszomban volt?”. Így mulatunk. Ezt leszámítva viszont alapvetően kézben volt a találkozó. Hetek óta egyre erősödő érzésünk, hogy visszakaptuk a 2013-as Vidalt, már csak Allegrinek kéne rájönni, hogy ez a gyerek nem a csatárok mögött, hanem picivel hátrébb, labdaszerzőként a leghatékonyabb. Igaz, a második félidőben eltűnt 20 percre (lásd bekezdéshez mellékelt kép), és az elején volt néhány eladott labdája, de ő legalább utánamegy, és visszaszerzi. Pogba szintén kitette a brét, Tyler meg is jegyezte a meccs végén, hogy “nehéz lesz megtartani a nyáron, nem sok ilyen sokoldalú játékos van a világon, mint ő, és a korához képest kifejezetten érett, csak néha arcoskodik”. A legkellemesebb meglepetés számomra Caceres volt, rajta egyáltalán nem látszott a meccshiány, sem az, hogy az utolsó pillanatban, némi meglepetésre került be a kezdőbe. Ha Pirlo védekezésben nem lenne nettó emberhátrány, és sikerülne hatékonyabban megjátszani a tegnap labda nélkül, szinte céltalanul vergődő csatárokat, hamarabb is le lehetett volna zárni a meccset.

napolijuve03

Allegri pedig természetesen takarodjon, de addig is örülünk neki, hogy az utolsó néhány meccs tanácstalanságát követően ő is összeszedte magát. A vezetés elvesztése után ugyanis tegnap nem kapkodott, nem hagyta magát lemeccselni, nem a szokásos Vidal-Pereyra cukrozott lófing cserét lépte meg, hanem Lichti behozatalával újra elővette a 3-5-2-t, stabilizálta a Mertens által többször összekócolt jobb oldali védekezést, és ezúttal tényleg értelmet adott a spanyol csatárcserének, lévén az egész keretből Morata alkalmas leginkább a hátrányban lévő, kitámadó ellenfél ellen kínálkozó kontrákra. Emellett elsőre sikerült neki, amivel Conte 3 évig hiába próbálkozott. Köszönjük, Max, a csúcson kell abbahagyni, húzd be magad után az ajtót!

 • CM8

  Nagyon kellett ez a győzelem. Szerintem, ha nem jön össze, lejtmenetbe kapcsolt volna a csapat, és összebalfaszkodtunk volna hétvégén egy 1-1-et Toni-nak köszönhetően. De így talán újra sikerül tiszta fejjel, nem nagy mellénnyel kimenni a pályára. Szerintem a legjobban már a védelem rotálása hiányzott a jó eredményhez, remélem Barzagli is hamarosan visszatér. A romai és napoli oldalakon újra megy a “csaló juve” duma, nem változnak. 🙂

  • daneeka32

   Annál édesebb a győzelem, minél erősebben csalóznak! 🙂 A Roma-drukkerek helyében kussolnék az Udinese meccs után. Amúgy Tagliavento is nagy ravasz. Tudta előre, hogy a Juve lő még egy gólt, ha eleget hosszabbít, és ugye kell a gólarány is…

 • Tonhalacska

  Én pedig a Romának küldtem tegnap a Slayer-től a Bloodline-t, a refrén kifejező szövege végett. (Én is szeretek arcoskodni.)

 • Enslaver

  Sikerült megtörni végre a brazil szappanopera hosszúságúra nyúló átkot. A rekordok azért vannak ugye, hogy megdöntsék, a sorozatok pedig azért, hogy valaki megszakítsa. Nekünk az utóbbi végre sikerült az afrikaiak ellen, egy nem túl meggyőző játékkal, de legalább kilábalhatunk ebből a döntetlen rengetegből. Az más kérdés, hogy mind a három gólunk lesről született, a Napoli meg nem kapott meg két 11-est, és a hab a tortán, hogy Buffon pedig eleve nem léphetett volna pályára, mert fehér kesztyűben játszott. Cácerest nem értettem, hogy miért nem állították ki pedig egyszer lesre futott. Pogba pedig örült a gólja után, ami szintén kiállítást ért volna. Az sem fair, hogy Vidal most jól játszott kivételesen.
  Tehát nem érdemes nagyon örülni, mert reálisan nézve 3-0 a nápolyiaknak. Allegri takarodjon!

 • LeRoi10

  Egy igazi trequartistával, mögötte a Pogba-Marchisio-Vidal hármassal nincs kitől félnünk, legalábbis a támadóharmadban. Nyilván januárban más a mercato de én azon kevesek közé tartozok aki tökéletesen megbízik a kobrában.
  Pogbát külön ki kell emelni. Hihetetlen a srác, óriási tehetség és még nagyobb egyéniség. Naívan bízok benne, hogy a szíve ideköti még 2-3 évet legalább.

 • kilopo

  az utolsó mondat miatt több tagdíjat utalok a hónapban.

 • GabeTR

  Hetek óta motoszkál bennem egy kérdés, gondolom szakértő fórumtársak majd megválaszolják.
  Istentől elrugaszkodott lenne Tevez-t hátrébb vonni, és egy Morata, Llorente duóval rohamozni, Pirlo helyén Marcival?
  Vagy ragaszkodva az ünnepekhez, egy karácsonyfa alakzatban csúcsán valami spanyollal, mögötte a Tevez – Coman duóval? Sajnos Pirlo kimarad, de legalább lenne változtatási lehetőség a padon.

  Egyébként nekem a meccs pozitívuma – azon túl, hogy győztünk! – rég nem látott indiánunk újbóli megjelenése a jobb szélen, ami nyomokban már beadásokat és kretivitást is tartalmazott!

  • valumeister

   Az egyébként is gyengélkedő középpályás védekezésünket tovább gyengíteni azzal, hogy Vidal helyén a jóval támadó szelleműbb Tevez játsszon? Biztos jó ötlet ez?

  • bombahoppa

   Ha Pirlo kimarad, akkor nem embert veszítünk, hanem a védekezésben nyerünk embert.

   ….és javul az átlagéletkor sul campo.

  • GabeTR

   Igen, pont arra gondoltam, hogy Pogba – Marci – Vidal tengely lenne az alap. Tevez támadó szellemű, de a csatárok közül kitűnik a példás mezőnymunkája is.

  • daneeka32

   Hamár formációknál tartunk, akkor szerintem Pogba tökéletes tükörszélső lehetne. Ahogy Asamoah is. Így Tevez bemehetne középre, előttük bójaként Lóri/Morata. Vidal és Marchisio mögöttük. Hátul pedig a 4es védelem (bár egy kicsit shaky) adott.

  • valumeister

   Továbbra is úgy gondolom, hogy a teljesen szabadon játszó Tevez helyett védekezésben még mindig jobb – az egyébként ebben a kategóriában harmatgyenge – Pirlo.
   Kiscsapatok ellen mondjuk eltudom képzelni, úgyis Carlitos szervezi elől a játékunkat.

 • Juventino

  3 dolog a meccshez:

  1. Lórit lehet ekézni, mert a tavalyi önmagához képest visszaesett, de ritka az olyan lóbaszó center, akinél nem sír a labda, mint Mario Gómeznél. Egy ilyen toronytól nem várná az ember, hogy képes cselezni, Nándi meg szépen tudja húzogatni a pettyest, miközben távol tartja magától a védőt, vagy mondjuk csinál egy olyan elhúzom a kapus mellett, begurítom ballal gólt, amilyeneket Vucsinicstől vártunk, csak nem sokszor rúgta be. De volt olyan meccse is, amikor nem lőtt gólt, de ahogy húzott középre, dőltek a védők, mint Messi előtt. És fejelni is tudna, ha lenne, aki beadná neki…

  2. Zseniális volt Pogba gólja, de ha Vidalnál megemlítette s4tch, hogy eltűnt 20 percre, Polpo 25 perces szellemjárattal kezdett. És ahogy beakadt a gól, jött is a sarkazgatás, amiből csak a fele jött be, kevesebb, mint Vidal szereléseiből labdavesztés után. Pogeszé a jövő, ez nem kétséges, de ha nyáron el kell adni valamelyiket, én továbbra sem adnám Artúr királyt. Sokoldalúbb a játéka és alázatosabb is (az érettebb játéka nyilván a korából is adódik), ezt pedig nehezebb lenne pótolni, mint egy box-to-box kp-t találni, akitől gólok is jönnek.

  3. Tényleg jó lenne egy MPP középpálya, eléjük meg leakasztani egy trequartistát, de akiket kergetünk… Shaqiri elszalasztását egyetlen dolog indokolhatja: nem játszhat a BL-ben. Bár Sneijder sem játszhatna. Mkhytaryan meg aztán végképp nem, legfeljebb látszámban gyengítenénk a BVB-t, mert az ember botrányosan formán kívül játszott. A Donyeckben jó volt, Dortmundban tavaly is legfeljebb közepes. Idén meg végképp bűnrossz. Formába lendülhetne persze, de azért is lett volna jó az albán-svájci, mert GYORS. Nem sok sebesség van a csapatban, és egyre idősebb a keret. Fiatal és gyors játékosok kellenek, akik egy-egy ritmusváltással meglephetik az ellenfelet, mert ebben is fényévekre vagyunk a topcsapatoktól, lásd Real (Bale, Ronaldo, Marcelo, Benzema, talán még Isco is) vagy Bayern (Robben, Ribery, Alaba, Lewandowski).

  • s4tch

   a listán épp ma került szóba a keret kora. az európai top20 3. legöregebb csapata vagyunk, csak a fenerbahce és a city vénebb, mint a juve. jövőre simán előfordulhat, hogy a juve lesz a bl legöregebb csapata, pláne, ha ilyen sneijder, rolando korú, 30-ba karcoló erősítésekben gondolkodunk.

   pogba vs. vidal: palika fiatalabb, évről-évre fejlődik, míg vidal soha nem lesz jobb, mint 2013. őszén-telén, a juve-romáig, ill. a térdsérüléséig volt. mindkettő nehezen pótolható, de míg pogba csak egy van, addig vidal helyén firmino elég fasza lenne.

   egyébként a sebességgel kapcsolatos észrevétellel is egyetértek. ezért van moratában őrült potenciál. ha nápolyban nándi kapja a szélen a labdát, abból az akcióból a büdös életben nem lesz gól.

 • Pingback: Ennyit ér ez Európában | Bianka néni()