A 2X2 józansága

Gyakran előfordul, hogy az ember azon kapja magát, hogy nem reális, amit elképzel, amit szeretne. Szurkolóként gyakran kerülünk ilyen helyzetbe: miért nem veszi meg ezt vagy azt a játékost a klub? Miért nem adnak nagyobb fizetést a csapat legnagyobb sztárjának? Miért adják el a nélkülözhetetlennek tűnő klasszist? Marotta miért olyan zsugori? Aztán ránézünk a számokra, és elhallgatunk.

marotta option

Az utóbbi években visszatérő eleme az átigazolási időszakoknak, hogy a Juve kiszemel egy játékost, akivel sikerül is megegyezni, aztán hosszas alkudozás után másik klubba kerül az illető. Ilyesmi zajlott le Jovetics vagy legutóbb Alexis Sanchez esetében, de lehetne említeni Higuain vagy Agüero nevét is. Persze nem kell mindent készpénznek venni, ami az újságokban megjelenik (ami kár, mert akkor azt is átigazolásokra lehetne fordítani), de a sajtóhírek alapján a Juventus rendre kevesebbet ajánl az eladó klubok elvárásainál, megpróbálja cserejátékosok bevonásával csökkenteni az árat, netán kölcsön + opció megoldással igyekszik igazolni.

agüero1

Volt, aki már biztosra vette…

Az anyagi lehetőségeink messze vannak a leggazdagabb klubokétól. Ezeket érdemes legalább két csoportra osztani: a pénzszóró befektetők által megvásárolt egyesületek (Manchester City, PSG, Chelsea, Monaco stb.) a gazdasági racionalitás akár teljes figyelmen kívül hagyásával működnek, gyakorlatilag bármilyen összeget kiadhatnak különösebb következmények nélkül. A másik csoport a jelentős bevételekkel rendelkező kluboké (Real Madrid, Barcelona, Bayern München, és mindenekelőtt a Manchester United), akik ugyan különböző okok miatt rendelkeznek nagy pénzekkel, sőt akár óriási adósságuk is lehet, de a bevételeik is hatalmasak. A Juventusnak ezekkel a csapatokkal kell versenyeznie. Gondoljuk csak el, hogy a Real Madrid 2010 óta nyolc játékosért fizetett legalább 30 millió eurót (ennek ellenére nyereségesek, és csökkenteni tudták az adósságukat). Vagy hogy Ibrahimovics fizetése a hírek szerint évente több mint 50 millió eurójába kerül a PSG-nek. Ehhez képest a Juventus legdrágább igazolása a calciopoli óta a 27 milliós Diego volt, a Marotta időszakban pedig az idén szerződtetett Morata került a legtöbbe, 20 millió euróba. A legjobban fizetett játékosunk Tevez 5,5 millióval (ez a Juventusnak 11 millió), bár egyes források Buffonnál 6 milliós fizetést írnak, de úgy tudom, ő a legutóbbi szerződéshosszabbításánál 4 millióban állapodott meg. Nem ugyanaz a liga… Az adatokat megvizsgálva az látható, hogy a calciopoli óta szakadtak le az olasz klubok az élmezőnytől: azaz nem csak a Juventusnak jelentett anyagi visszaesést a botrány, hanem Morattiéknak az egész olasz focit sikerült tökön rúgniuk. Ma a legjobb olasz klubok kevesebb mint kétharmad annyi pénzt keresnek, mint Európa leggazdagabbjai – és a hátrány nem csökken. Ma a Real Madridnak majdnem 250 millió euróval több a bevétele, mint a Juventusnak!

bevételek

De mi áll ennek a különbségnek a hátterében? Az egyszerűség kedvéért bontsuk hat csoportra a klubok bevételeit: tulajdonosi tőkeinjekciók, belépőjegyek, tv-s jogdíjak, szponzori pénzek, a pénzdíjak és a játékosértékesítés.

Az első csoportban olyan fentebb is említett versenytársai vannak a Juventusnak, mint a PSG van a Manchester City – akikkel lehetetlen versenyezni. Persze a Juve főrészvényeseit, Agnelliéket sem kell félteni, de az ő forrásaik nem kiapadhatatlanok. Az elmúlt években kétszer is tőkeemelést hajtottak végre a klubnál, összességében majd’ 200 millió euró értékben. Persze vannak, akik felemlegetik, hogy az Exor és John Elkann mennyit költ krikettre – összesen mindegy 450 milliót, ha minden igaz – de egyrészt ez az ő pénzük, azt csinálnak vele, amit akarnak. Másrészt én biztosan nem szeretnék egy olyan Juventust, amely a PSG-hez hasonlóan, a gazdasági racionalitást figyelmen kívül hagyva működik. Hadd fogalmazzak kissé sarkosan: én úgy gondolom, hogy az újgazdag klubok rákos daganatok a futball testén, és ha a Juve ilyenné válna, valószínűleg nem szurkolnék tovább a csapatnak. A lényeg, hogy a tulajdonosi tőkeinjekció nem tűnik reális esélynek mostanában, de ettől még a többi forrás révén felveheti/felvehetné a Juve a versenyt bárkivel.

money2006

A legnagyobb bevételű klubok a 2005-06-os idényben (Forrás: Deloitte Money League 2007)

A második bevételi forrás a belépőjegyekből származik. A Juve ráadásul a saját stadionnal élenjáró az olasz klubok között, ráadásul az aréna kihasználtsága igen magas. A Forbes leggazdagabb klubokat rangsoroló listáján a Juventus az első tízben van (egész pontosan kilencedik) – ám az élmezőnyben nálunk az egyik legkisebb a belépőkből származó bevétel. Ráadásul a Juventusé a legkisebb stadion a gazdagok klubjában, hiszen kissé szembemenve a többiekkel, a Juventus Aréna kialakítása férőhely-csökkenéssel járt (ennek okait jól ismerjük). Emellett az átlagos olasz jegyárak az angliaiak alatt vannak. Azaz kevesebb néző átlagban kevesebbet fizet a jegyárakért. Játsszunk egy kicsit a számokkal: 40 eurós jegyekkel 10 000 fővel magasabb átlagnézőszám meccsenként 400 ezres pluszbevételt jelent, ami 19 hazai bajnoki meccsen már 7,6 millió euró. Persze leegyszerűsítő a példa, de a lényeg látszik. Ha megnézzük a Deloitte Money League című kiadványának adatait, a Juve a 2012-13-as idényben 38 millió eurós jegybevétellel rendelkezik évente (ez amúgy 19%-os növekedést jelentett az előző évhez képest). A Manchester Unitedé 127 millió, a Barcelonáé 117 millió, Real Madridé 119, az Arsenalé 108. De többek közt a Dortmund (59,6 millió), a HSV (43,2 millió) is több bevételt szerez a meccsnapokon, mint mi. Azaz ebből a forrásból évente mintegy 60-80 milliós lemaradást szedünk össze Európa más csúcsklubjaival szemben.

money2014

A legnagyobb bevételű klubok a 2012-13-as idényben (Forrás: Deloitte Money League 2014)

A televíziós jogdíjak vajon ellensúlyozzák a lemaradást az előző területeken? Részben igen, és ez jelenti a Juventus fő bevételi forrását. A 2012-13-as szezonban csak a Barcelona és Real (egyaránt 188 millió) szerzett több bevételt a közvetítési jogdíjakból, mint mi (166 millió). De mindkét klub többet szedett be a belépőkből, mint mi, azaz a lemaradásunk velük szemben újabb 20 millióval nőtt – bár hozzá kell tenni, hogy viszont a Manchester Uniteden hoztunk nagyjából 50 milliót.

Mi a helyzet a szponzori pénzekkel? A calciopoli előtt a Juventusé volt a legjövedelmezőbb szponzori megállapodás: a líbiai Tamoil évi 22 millió eurót fizetett. (Ne feledjük, hogy a Kadhafiék résztulajdonosok is voltak a klubban, azaz ez nem csupán egy gazdasági alapon meghozott támogatási döntés volt.) A calciopoli persze szponzori pénzekre is hatással volt, így ma jóval kevesebbel kell beérnünk: a Fiat évi 11,7 millió eurót fizet 2015-ig. A Quatar Foundation ennél mintegy háromszor többet fizet a Barcelonának, míg a Manchester Unitednek eddig évi 20 millió fontot pengetett ki az Aon (1 font=1,26 euró). A Chevrolettel kötött új szerződésük pedig évente nagyjából 50 millió fontot (62 millió euró) jelent évente! Sőt, az angoloknak az edzőmez-szponzoruk is többet fizet, mint a Jeep a Juventusnak: évi 18 millió fontot kapnak a DHL-t váltó Aon-tól.

pirlo_jeep

A mezszponzorokhoz még hozzá kell adnunk a sportszergyártókat, akik elég szépen tolják a pénzt a topklubokba. Mint tudjuk, a Juve 2015-től Adidasra vált, amiért a német cég évi mintegy 30 milliót fizet – óriási összegnek tűnt mindez addig (a Nike 13 milliót fizet évente), amíg napvilágot nem látott, hogy a Manchester évente majdnem 100 milliót fog kapni az Adidastól! De a Real, a Chelsea, az Arsenal, a Barcelona és a Liverpool mind-mind 30 millió feletti összeget kap évente a sportszergyártójától. Ha összegezzük a fentieket, az jön ki, hogy a Manchester nagyságrendileg legalább 110-120 millió euróval több szponzori pénzhez jut évente, mint a Juventus, amihez még hozzájön a jegybevételből származó +89 millió.

Miért van ez? A Chevrolet bőkezű szponzorációja különösen meglepő, hiszen a márka kivonul Európából, miért támogatnak akkor egy európai focicsapatot? A válasz a globális népszerűségben van: a Manchester kifejezetten népszerű Ázsiában és Amerikában. A Juventus ugyan egyértelműen a legnépszerűbb olasz csapat, de világszerte már egyáltalán nem olyan erős a Juve brand. Persze nehéz a népszerűséget mérni, szoktak hivatkozni a twitter követők, vagy a facebook lájkok számára, netán szakértői becslésekre, de a lényeg ugyanaz: a Real, a Barcelona, a Bayern és persze a Manchester United messze megelőzik a Juventust népszerűségben. Egy becslés szerint a Juventusnak globálisan 20 millió, addig a MU-nak több mint 350 millió szurkolója van! Mindegy, hogy mit gondolunk ezekről a becslésekről, vagy az egyes klubokért Ázsiból vagy Amerikából rajongó kocaszurkolókról, hiszen a cégek ez alapján hozzák a döntéseiket (azaz ők komolyan veszik az adatokat), és a fotelszurkolótól érkező merchandising bevétel ugyanennyit ér, mint egy minden meccsre kijáró ultráé.

social mediaFutballklubok népszerűsége a Facebook és Twitter alapján (2014. január 14-i állapot, forrás: Deloitte Money League 2014)

A pénzdíjakban kifejezetten jól állunk mostanában: tavaly a Juventus kapta a legtöbb pénzt a BL-ből (65 millió euró), idén pedig a BL+EL pénzdíj összességében a harmadik legmagasabb Európában (50 millió, a BL győztes Real 57 milliót kapott). A számok itt két dolgot mutatnak: egyrészt a Juventusnak itt nincs szégyenkeznie valója, másrészt pedig az igazán nagy különbség abban van, hogy valamelyik nagy klub bejut-e a BL-be, hiszen ha ott van, eget rengető különbségek már nem lesznek a pénzdíjban – bár a 2013 és 2014 közti 15 milliós különbség mondjuk elég jól használható lenne a játékospiacon….

Végezetül komoly bevételt jelenthet a játékosértékesítés is: kérdezzük csak meg a Portót, az Atletico Madridot, vagy éppen az idén több mint 100 millió fontos bevételt elérő Southamptont (Lallana 25 millió font, úristen!!!!). A Juve azonban elsősorban vevő, nem eladó klub. Már csak azért is így van ez, mert egy futballista ára automatikusan felmegy, ha valamelyik nagy klub érdeklődik iránta, és csökken, ha egy nagy klub akar tőle megszabadulni. Azaz alapból nem az a valószínű, hogy játékosértékesítésből lennének óriási bevételeink, hacsak nem a legjobbjainkat árusítjuk ki – de hát pont ezt akarjuk elkerülni. Bár idén a Juventus többnyire eladott (Vucsinics, Zaza, Quagliarella, Peluso, Immobile), azaz úgy tűnhet, hogy van pénz a kasszában. Nos, nem teljesen így van. tudnunk kell, hogy az átigazolási díjakat általában több részletben fizetik a klubok, azaz évekkel ezelőtti transzfererekből is van bevételünk és kiadásunk. Konkrétan ez azt jelenti, hogy Matri árának utolsó részletét (4 millió) idén fizettük ki, ugyanakkor érte bevétel is érkezik, 2,75 millió a Milantól. De Marronéért is egyszerre fizetünk és kapunk is pénzt. A bonyolult kép vége nagyjából az, hogy a Juventus 10-15 milliós mínuszban van az átigazolásokat tekintve. (Bővebben itt olvashattok a részletekről.) Radikálisan csak akkor javulhatna a mérlegünk, ha valakit több tízmillió euróért eladunk. És itt érünk el oda, hogy Vidal vagy Pogba értékesíthető, értékesítendő-e? A fentiek talán bemutatják, hogy a Juventus anyagi lehetőségei messze elmaradnak több rivális klubétól is. Míg nálunk 5-6 milliót lehet maximum keresni (ez kb. 12 millió euróba kerül a klubnak), addig a Manchester simán kínálhat 8 milliót vagy többet Vidalnak, és a 40-50 milliós átigazolási díj is simán futja a szponzori pénzekből. Az embert csak annyi piszkálja, ha mondjuk Özil 50 millió volt, David Luiz szintén kb. ennyi. egy noname Lallana 30 millió euró, akkor egy Vidalért is rendesen kérje meg a klub az árat – már ha el akarják adni.

A fenti bevételi forrásokhoz pár dolgot még érdemes hozzátenni:

 • a Juve anyagi helyzete a legstabilabbnak tűnik az olasz klubok közül, és a bevételek emelkedtek az elmúlt két évben, tavaly pl. 22%-kal. Sajnos azonban vannak olyan klubok, ahol a növekedés még gyorsabb…
 • a kiadási oldal szintén viszonylag magas: a La Gazzetta dello Sport adatai szerint évente 115 milliót költünk fizetésekre (ez a legtöbb a Serie a-ban), és a szerződéshosszabbításokkal (Lichtsteiner, Pogba stb.) ez csak emelkedni fog;
 • a calciopoli bevételi szintjét csak 2013-ra sikerült meghaladnia a Juventusnak, míg azok a klubok, akik nagyjából a mi szintünkön voltak 2006-ban, mára nagyjából megduplázták a bevételeiket;
 • a klub adósságai az elmúlt évben emelkedtek, elsősorban a fentebb említett fizetésemeléseknek köszönhetően;
 • az anyagi helyzetünkön vélhetően javít majd a folyamatban lévő Continassa projekt, ami a stadion melletti terület átfogó ingatlanfejlesztését jelenti, de nehéz elképzelni, hogy eltűnik a jelenlegi gigantikus különbség. Viszont amíg el nem készül a beruházás, még további kiadásokkal jár majd.

juvemoney

A Juventus éves bevételeinek alakulása és klub helyezése a Money League listán. (Forrás: Deloitte Money League 2014)

Sírnunk persze egyáltalán nem kell. A fentebb felvázolt különbségek ellenére is a Juve Európa pénzes klubjai közé tartozik, és Olaszországban a legegészségesebb gazdasági helyzettel rendelkezik. Évről-évre tízmilliókat költünk az átigazolási piacon: a transfermarkt adatai alapján 2011 óta több mint 200 millió eurót költöttünk új játékosokra (bár ez az összeg folyamatosan csökken). A szűkös források miatt kényszerül arra a Juventus, hogy alkudozni próbáljon – bár az alkupozícióinkat nagyban rontja, ha beesik egy pénzesebb vevő, aki egyből kifizeti a kért összeget.

marotta coown

Azonban arra még várni kell, hogy visszatérjen a calciopoli előtti pénzügyi helyzetünk. Ehhez sok dologra szükség van: erősíteni kell a Juventus brandet, javulnia kellene az olasz foci gazdasági helyzetének, továbbra is hozni kell az eredményeket, és még ki tudja, mit lehetne tenni, hogy nőjenek a bevételek. Azt látjuk, hogy hol kell(ene) javulni: elsősorban jegybevétel és szponzori pénzek terén. Mert enélkül csak az marad, hogy összekapargatjuk a zsebünkben az aprót, és szomorúan konstatáljuk: Conténak igaza volt abban, hogy ennyi pénzzel nem vacsorázunk a Ritzben…

 • EstiKornel

  Kiváló poszt. Pride-power!

 • kilopo

  Attól tartok, hogy a bevételeket nehéz lesz a hasonló ütemben tovább növelni. Gondolok itt arra, hogy a saját stadion nem lesz már újdonság az előző év(ek)hez képest, így növekedést sem fog mutatni ezen a téren. Maximum a kihasználtság nőhet, de azt tudjuk, hogy már most is elég magas. Esetleg egy jó hosszú BL szereplés (+ olasz kupa, a vége felé már vannak komolyabb ellenfelek) növelheti a hazai meccsek számát. A jegyárak miatt már így is tiltakozás volt ebben a szezonban.
  A szponzori szerződések is újak, így ezek sem jelentenek majd növekedést a későbbiekben. (Jeep nem tudom meddig van pontosan, de szerintem még tartani fog. Az adidas ugye még nincs is.)
  Tulajdonosi injekció növekedése sem várható gondolom.
  A tv-s pénzeken talán lehet javítani. A hazai elosztásban (ha jól tudom) számít az elmúlt és az elmúlt 5(?)év eredménye. Ebből az ablakból kicsúsznak a 7. helyes szezonok.
  A BL tv-s pénzekhez talán az kell, hogy a többi olasz csapat ne szerepeljen jól, ezzel viszont a bajnokság nem erősödne, ami ismét nem jó a Juvénak.
  Mivel a stadion körüli projektet csak most kezdik építeni, ezért egy darabig még az az oldal is negatívban lesz.
  Néhány értékes fiatal kinevelése nagyon jó lenne, mert így nem kéne költeni olyan sokat az átigazolásokra, így ebből (ha nem is a bevételi oldalon) egy csomó jó szám előjönne. Ráadásul ez egy öngerjesztő folyamat is lehet, hiszen ha sok jó fiatal jönne, akkor a jelenlegi átigazolási költségeket fenntartva lehetne pl 1 nagyobb játékost venni, valamint el lehetne adni, hiszen lennének helyettük fiatalok

  • neuropa

   A Jeep mandátuma a Nike-val együtt jár le. szóval nem maradnak sokáig. Ami helyes is, tekintve, hogy ez is egy kvázi kényszermegoldás volt, a Fiat (tehát szinte a klub saját) zsebéből veszi ki a pénzt. A szponzori szerződéseknél pedig én nem azt nézném, hogy évente emelik-e a “tétet” 10 misivel, hanem hogy a váltásoknál jelentősen ugrik-e az összeg. Amíg igen, addig bevételnövekedésről optimistán beszélhetünk (akkor is, ha nem évente, csak 3-5 esztendő elteltével nő tovább az összeg. Aki kevés pénzt ad, kevés ideig is bitorolja a mezfelületet, aki sokat, attól pedig jó dolog évekig nyelni a lét.

  • Krisz
  • neuropa

   Nem hittem volna, hogy a “házon belüli” reklám mindkét félnek megéri. Jobb lenne valami pénzes szerződést kötni 25-30 millió körül, de hát ez van.

 • Carter94

  ” a Juventus Aréna kialakítása férőhely-csökkenéssel járt (ennek okait jól ismerjük)” nem követem az olasz focit igy remélem elnézitek a kérdésem. Miért? (gondolom ennek háttere mögött sok minden áll egy rövid válasz is megteszi)

  • Babo410

   Sajnos Olaszországban a Juve mindenhol népszerű, pont Torinóban nem annyira. Ott a Torino népszerűbb. Habár 1-2 éve volt egy felmérés, ami az mutatta ki, hogy mindenhol a Juve a legnépszerűbb Olaszországban. Sőt Rómában és Nápolyban is, ahol állítólag gyűlölik őket. Nem tudom mi a helyzet, de a vezetőség úgy gondolta, hogy egy 60ezres stadion nem telne meg. Én azért bővíthetőre terveztem volna a stadiont, és megnéztem volna legalább 1-szer, hogy vajon 60-70ezer szurkoló kijönne-e? Ha igen, akkor maradhat, ha nem, akkor vissza 45 ezerre.

  • neuropa

   Két dolog:
   1) Toro meccsre 10-20 ezer ember jár, míg Juvéra 20-40 ezer. Otthon. Csak az ellendrukkerek olcsó poénja az, amit te is leírtál az imént, szóval tessék nem leírni többé, számok nélkül.
   2) A stadiont bővíthetőre tervezték. Erre tisztán emlékszem az akkori konstrukcióból, a bővített nézőszámra már nem, utána kell nézni (talán 50k).

  • Babo410

   Most a stadion méreteit kihagytad a számításból. Az Olimpicoba 20-25 ezer ember fér be, míg a miénkbe 41ezer körül. Így ne ezt vedd figyelembe. Ez nem jelent semmit. És talán én is beleestem abba a hibába, hogy egy városi legendának bedőltem, hiszen egy nemrégiben megjelent tanulmány ellentmond ennek. De a lényeg mégis az, hogy a Juve a legnépszerűbb egész Olaszországban, de sajna délen népszerűbb, mint északon. Illetve ma már ez se feltétlenül van így. Gondolom mikor a stadiont elkezdték megtervezni, és építeni, akkor még az jött ki, hogy 41ezres elég lesz. Azóta meg sajnos csökkent is a bajnokság átlagnézőszáma. Most pici emelkedés van, de a botrány előtti számokat még így se éri el. Sajnos Olaszországban nem járnak ki a meccsekre az emberek, míg a német vagy angol közép csapatok akár 50-60 ezres stadiont is elbírnak. De azért én megnézném, hogy ki tudnánk-e használni akár egy 60-70ezres stadiont is. Szerintem még 65 ezer körüli nézőszám is simán összejönne.

  • s4tch

   “Sajnos Olaszországban a Juve mindenhol népszerű, pont Torinóban nem annyira. Ott a Torino népszerűbb.”

   neuropához csatlakozva: legalább juve-drukkerként legyünk tisztában azzal, hogy ez egy nettó baromság. minden felmérés azt mutatja, hogy a városban is a juve a népszerűbb csapat.

   a juventus friss stadionjának méretét alapos felmérések kiértékelése és a pénzügyi lehetőségek összevetése után lőtték be. jelenleg 90% fölötti kihasználtsággal pörög a stadion, de egy 50-60 ezres arénát már nem tudna megtölteni minden héten a csapat.

  • Tylerbianconeri
  • Babo410

   Erre is hivatkozva lett csak 45ezres a stadion. Lehet amikor elkezdtük építeni, még igaz volt. Nem tudom, de a lényeg az, hogy felméréseket kellett volna csinálni, hogy vajon ha 60-80ezres stadiont építünk, akkor mi van? Én amellett vagyok, hogy simán megtelne egy 70ezer férőhely körüli stadion is.

  • Kelosz

   Náhát én kint voltam Torinóban a bajnokavatón. Olyan népszerűtlen a Juventus, hogy szinte az egész városban csak gyalog lehetett közlekedni, már a meccs előtt is. Utánna meg…………Szóval hülyeség amit a google kidobott a népszerűségi mutatókra. 4 nap alatt egy Toro mezes emberrel találkoztam, Juve-al pedig nagyon sokkal és az ablakokban is inkább a JUVE zászló volt kilógatva.

 • Babo410

  Ezzel a cikkel teljesen egyet kell értsek. Minden szavával.

 • Tonhalacska

  Pont ezért kell sokkal jobban meggondolni, hogy kit engednek el, ha már venni nem tudnak. Vagy ha valaki megy, a giga lóvét mibe fektetik?
  A Continassa szép dolog, de amennyire tudom egy város, egy létesítménye, és hát le lett itt vezetve, hogy a világpiac nagyobb, mint Torino.

  Egyáltalán mi a nagy lóvé? Jó az, ha úgy tekintenek ránk a vietnámi 5 évesek, hogy a Juventusból könnyedén vihetőek a sztárok? Ez építi a világpiaci brandet? Azok a kicsikék a mi fogyaszóink lesznek ott Ho Si Minh városban, vagy emiatt inkább a City-é?
  Nem egyszerű.
  Ne bántsátok Morattit. Egy nyár alatt csinált sokszoros bajnokot az Izéből. Na ÍGY kell brandet építeni.

  • neuropa

   A Continassa egy terület (a stadion mögötti rész, egész pontosan), nem egyetlen létesítmény. Szálloda, edzőközpont, klubszékház, múzeum, emlékpark, iskola, stb. A másik pedig, hogy Morattit kizárnák a brandépítő világversenyről, meg nem engedett segédeszköz használata miatt. Úgy már nem olyan fényes a teljesítménye.

  • Tonhalacska

   Igen. Ez egy darab terület, ami esélyes, hogy bármilyen sokféle profilú is, azt a néhánytíz csilliót nem fogja pótolni évente. Morattit nem zárták ki sehonnan. Ez van.
   Egyébként tőlem el lehet adni bárkit. A kérdés az, hogy az egyszeri nagy bevételek, hogyan hozhatnak előrelépést hosszú távon. Cash flow kozmetikára nem vagyunk rászorulva, akkor meg bármely sztárjátékos eladása 29 éves kora előtt erősen megfontolandó, ha legalább két éves szerződése van.

  • tjunior

   ja az inter aztán nagyon sikeres brand, csak úgy dől a pénz

  • Tonhalacska

   ..

 • nemvoktrendi

  Kiváló poszt, csak a végkövetkeztetés naiv. Calciopolival rúgták tökön az olasz futballt? Jelentem nem. Az olasz foci évtizedek óta döglődik. A gondok kb. 1990-ben kezdődtek, mikor sorra építették a monstre stadionokat, természetesen állami tulajdonú stadionokat, jó drágán, hogy mindenki “jól járjon”. Ezek a 70-80-ezres elavult betonkatlanok most konganak az ürességtől, természetesen szinte mindegyikben ott virít az atlétikai pálya, aminek sose volt az égadta világon semmi értelme.

  Miért van az, hogy amíg az olasz egyesületek a 90-es évek óta marakodnak a tévés jogdíjakon, addig például Németországban tudnak értelmesen gazdálkodni? Miért van az, hogy a Juventuson kívül egyetlen másik olasz egyesület sem tudta felépíteni a saját stadionját, hogy ne csak a tévés bevételektől függjenek? A héten például Galliani, a Milan szeretett Fester bácsija, gyakorlatilag feladta, de legalábbis határozatlan időre elhalasztotta a Milan saját stadionjának a terveit, még Berlusconiék is lepattantak a “bürokráciáról”. Félig üres stadionok, méregdrága jegyárak, szurkolóknak álcázott szélsőséges bűnöző bandák, agresszív adótörvények…

  Közben az olasz foci “erős emberei”, Galliani, Lotito és a hasonszőrűek, tovább támogatják a többszörösen elítélt Tavecchio úr jelölését a labdarúgó szövetség elnöki tisztségére, annak ellenére, hogy a nyilvános beszédeiben “banánfalónak” titulálta az afrikaiakat és “fogyatékosnak” nevezte a nőket. De senki se féljen, majd ő megreformálja az olasz focit, hiszen csak a 70-es évek óta van ott! Ott kampányol mellette az összes “csontváz” az elmúlt évtizedekből, ott virítanak Carraro és Abete is. Egyedül két klub nem kért Tavecchioból, a Roma és Juve, az összes többi ott tapsolt neki. De a “banánfalós” incidens után megcsappant a támogatottsága, már csak 16 (!!!) első osztályú klub támogatja, közben még a FIFA is vizsgálatot követel, a fél világ fel van háborodva, a világ másik fele meg az olasz focin röhög.

  • Tylerbianconeri

   Érdekes, fontos, és szerintem helytálló dolgokról írsz, de az írásnak egyáltalán nem az a végkövetkeztetése, amit mondasz: te átfogóbb folyamatokról, jelenségekről írsz, a poszt pedig csupán arról szól, hogy lehet álmodozni sztárigazolásokról, lehet szidni a több pénzért eligazoló “zsoldosokat”, de látni kell, hogy a Juve brutálisan le van maradva anyagilag a nagy európai kluboktól.
   Szóval szerintem kicsit mellément a kommented. Amúgy az általad említett dolgokról is írunk majd, mert mi is hasonlóan látjuk, ahogy te leírtad. Benitonak volt is egy cikke az origón ilyesmiről.

  • nemvoktrendi

   Elnézést, természetesen igazad, van, én csak arra akartam a magam ügyetlen módján kilyukadni, hogy a Juve nem azért van lemaradva, mert például az angol klubokban annyival okosabb emberek dolgoznak. A Juve anyagi lemaradása csak része egy sokkal nagyobb válságnak, ami szerintem még évekig el fog tartani. Jelenleg egyedül a Juve engedheti meg magának Olaszországban, hogy többé kevésbé reális európai álmokat dédelgessen, márpedig szerintem egyedül ebből a katymaszból még a Juve sem fog tudni kimászni.

  • s4tch

   ez az ábra szerepel a posztban, és magáért beszél:
   http://i2.wp.com/bianconeri.taccs.hu/wp-content/uploads/sites/22/2014/07/bev%C3%A9telek.jpg

   2006-ban kezdődött a leszakadás, akkor vonultak ki a szponzorok az olasz fociból, akkor estek vissza drasztikusan a bevételek. igaz, hogy az olasz fociközeg korrupt, igaz, amit a korábbi hozzászólásodban írsz, de ne maszatold el a calciopoli szerepét. a tyler posztjának tárgyát képező pénzügyek szempontjából a calciopoli megkerülhetetlen.

   tavecchio pedig egyértelműen szalonképtelen, és a közeg betegségét jelzi, hogy a minősíthetetlen kijelentései után csak 1-2 klub hátrált ki mögüle, a többség támogatását továbbra is élvezi.

 • Jó kis összefoglalás. Amúgy én teljesen rendben vagyok az átigazolási politikánkkal. Igaz nem jönnek minden évben sztárok, de folyamatosan vadásszuk a fiatal tehetségeket. Számos olasz és külföldi toptehetség a klub (rész)tulajdonában van, és csak egyre újabbak jönnek.

  Ami a legfontosabb: A csapatban beváló játékosokat megtartja a klub. Szóval nem egy üzleti vállalkozás, ami kineveli és értékesíti a tehetségeket, hanem szimplán csak arra fordítja az erőforrásait, hogy megtartsa az értékeit. Minden évben voltak ajánlatok, Vidalra, Chiellinire, Lichtsteiner-re, Marchisiora, újabban Pogbara, de eddig mindig ellenálltunk, és nem adtunk el igazán értékes játékost. Ha minden évben érkezne egy 30 millás sztár, akkor valószínűleg nagyobb vándorlás lenne.

  Alapvetően ez az a klubmodell, ami nekem szurkolóként a leginkább elfogadható. Stabil csapatom van, és igaz nem verhetem a nyálam minden évben valami friss megváltóra, de nyugodtan várhatom, hogy Berardiból vagy Comanból ne adj Isten Pereyaból vagy Morataból egy újabb Vidal vagy Pogna érjen, aki várhatóan hosszú évekig a csapatot erősíti majd.

  Az orosz-arab golfmeccset meg szépen megvárjuk, amíg megunják a résztvevők.

 • rakkenroll

  “Conténak igaza volt abban, hogy ennyi pénzzel nem vacsorázunk a Ritzben…” – ez igaz, de szerencsére az eredményesség nem csak ennek a függvénye, bár kétségtelen, könnyebb csilliárdokkal. Az is örömteli, hogy a Juventus név, brand, amire logikusan igen romboló hatással volt a calciopoli, ismét jól cseng, már Teveznél is érezhető volt, szívesen jön ide.

  Az írás egyébiránt nagyon tetszett.

 • “én úgy gondolom, hogy az újgazdag klubok rákos daganatok a futball testén,”
  “Persze vannak, akik felemlegetik, hogy az Exor és John Elkann mennyit költ krikettre – összesen mindegy 450 milliót, ha minden igaz – de egyrészt ez az ő pénzük, azt csinálnak vele, amit akarnak.”

  Miért baj, ha más klubok tulajdonosai is azt csinálnak a pénzükkel amit akarnak? Ha piaci alapon működik a foci, akkor ezzel mi a baj? Ja, hogy a Juve tulajai annyira nem akarnak, mint másokéi? Pech.
  A pénz meg nem minden. Atletico, Dortmund, stb-stb.

  • Rivaldinho

   egyetértek, előbb leírja hogy a Juve tulajai is tőkeinjekciókkal operálnak, de ha más tulaj, más országban teszi ezt nagyobb mértékben, akkor már rákos daganat stb.:D

   amikor a Milant Berlusconi aki ki tudja mekkora maffiozó, meg az Inter Moratti az olajcégeiből, meg 2000 körül a Laziót Cragnotti pénzelte fel, racionális gazdálkodás nyoma nélkül, ezek a klubok valamiért nem voltak rákos daganatok, pedig a tulajok pénze nélkül 10-ed annyi sikert sem értek volna el. épp ezt írtam egy másik blogon korábban, hogy most meg lehet nézni mivé hanyatlott a Milan úgy hogy Berlusconi a cégein keresztül elzárta a pénzcsapokat.

   ez most akkora pozitívum? hát lehet év végén nem mínusz 50-100m€ lesz a számlán, hanem kijön nullszaldóra, de az is biztos hogy a nézettségük csökken, keretük nem erősödik, Inzaghi vagy bebukik hamar esetleg kihúzza szezon végéig stb.

   Juventus is mennyibe fájhat az Agnelli családnak, mert már az öreg Agnelli is erősen költött kedvenc csapatára, nem 5 meg 10 éve, hanem évtizedekkel ezelőtt.

   ez a köpködés az újgazdagokra elég álszent, pláne olaszoktól, mert még ha a németektől, aki tényleg egész más gazdálkodást folytatnak egy ideje, de az olaszoktól, azok után hogy a klubjaik mit műveltek az 1990-es években, Sampdoria, Lazio stb.
   ezek legendás csapatok voltak, de 2 ok miatt, a tulaj nem nézte a számlákat, meg a racionális gazdálkodást, másik ok hogy jó edzőket fogtak ki, akik tudtak mit kezdeni a csapatukkal, nyertek is ezt azt. és tele voltak sztárokkal.

   akinél van tulaj aki segíti a klubot, fizeti a mínuszokat az építkezik úgy (egy ideig, aztán ha elmegy a tulaj, vagy nem fizet többet, jön egy szerényebb időszak, semelyik klub nincs a csúcson folyamat, hullámvölgyek nélkül, változik a foci, egyszer lent, egyszer fent), akinél nincs, az kényszerből, lassabban építkezik, ennyi, így volt ez mindig is, amióta foci a foci.

   Románál is pl. most azért folyik be tulajdonosi pénz biztosan utóbbi időszakban, találtak egy jó edzőt (ez minden sikeres csapat alapja, pénz mellé kell a szakma is), mos ismét úgy tűnik a Romára egy jobb időszak vár, de ha Berlusconi és Moratti újra nekiállna önteni a pénzt a csapatukba, nyilván a Romának sokkal nehezebb dolga lenne nemhogy bajnokságot nyerni, még BL-be is jutni.
   mosta Milan-Inter alaposan meggyengült, mert se nagy szakmaiságot nem fedezek fel, se pénzt, amiből tudnának komolyan erősítgetni, most ha ügyes a Roma, Napoli akkor BL helyeket egy időre kibérelhetik.

   ciklikusan változik a futball, most mások az újgazdagok mint a 90-es meg 80-as években. miért 2000 környékén könnyű volt az olasz középcsapatoknak tartani a lépést a Lazióval? csak az rövid ideig tartott mert a LAzio akkori tulaja akkora simlis volt, hogy a börtönbe került asszem, és a cége csődbe ment vagy vádeljárás alá került, teáht még azt is lehet mondani hogy elég fura pénzekből épült az a Lazio, de nem hinném hogy az akkori Lazio drukkerek ne legendás csapatként emlékeznének vissza akkori csapatukra.

   pont annyira nem mint egy francia középcsapatnak a PSG-vel nem.

 • Reaper

  Na ez az, ami miatt nem értem (és jól seggbe is dugnám ööö rúgnám) Contét, hogy miért rinyált itt Sanchezért meg Cuardadoért, mikor a két játékos minimum 60 millió €-ba fájt volna a Juvénak és közben még ne adjunk el senkit… A számokat ő is látta, látnia kellett volna. Arról nem is beszélve, hogy ő is ludas volt abban, hogy nem lettek magasabbak a bevételek: ha megverték a bl-ben a svédeket vagy a görögöket, már nagyobb lett vna a bevétel, vagy ha a kinnfika ellen nem Vuci-t kezdeti, már jobb lett volna. Nem is beszélve arról, hogy márkaépítés szempontjából is mennyivel jobb lett volna egy el győzelem, ha már oda kerültünk…
  Nagyon jó poszt volt, utalok is nektek gyorsan 10millió €-t.

  • neuropa

   10 mEUR? Mit akarsz, hogy kiröhögjenek és visszautalják? 😀 Ha jót akarsz magadnak, az “1 Sánchez” a minimum összeg amit utalhatsz..

   Egyébként nekem is nagyon tetszik a poszt. Elkopott a nyakam a folyamatos bólogatástól, mire végigolvastam. Hiánypótló írás az olyan időkben, amikor minden sarkon azt olvasni a szurkolótársaktól, hogy “ménemköltünktöbbet” és hogy a játékosigazolások MEGTÉRÜLNEK(!), mert több nézőt => szponzort vonzanak. Bezzeg a Continassába pénzt ölni csak “pénzkidobás”. Ész megáll..

 • laac

  Nagyon nagy köszönet a cikkért!!!!Imádom az ilyen háttéranyagos cikkeket!!

 • Szilveszter94

  Azonban ezzel együtt is bőven van lehetősége a Juventusnak.
  Az Atlético erre a legjobb példa. Anno eladták Torrest – jött helyette Forlán és Agüero. Amikor eladták Agüerot, jött helyette Falcao. Amikor eladták Falcaot, előlépett Diego Costa. Amikor őt is eladták, hozták helyette Mandžukićet… ja, és ezt végig úgy, hogy mindig többet kaptak a távozóért, mint amennyit költöttek az új emberre! És eközben annyira “esett vissza” a játékuk, hogy kétszer megnyerték az EL-t, idén bejutottak a BL-döntőbe és szépen felzárkóztak a két spanyol gigász mellé.

  Szóval, nem befosni kell itten, hogy “jajistenem, csak el ne vigyék Vidalt/Pogbát”, hanem megfelelő ár (értsd: minimum 60 millió) esetén elengedni, és hozni a helyébe két, akár 3 klasszist. És aki azt mondja, hogy ez nem lehetséges, azt emlékeztetném, mennyibe is került ez a két emberke… aki szerint nem tudja tartani a lépést a Juve a pénzügyi gigászokkal, annak eszébe kell vésni, hogy honnan is érkezett Pogba, Evra vagy Tevez, és hogy ki elől is szerezte meg a Juve Vidalt.

  Az emberekben van egy általános tévhit, hogy egy játékos annyit ér, amennyiért megveszik. Ez pont nem így van; egy játékos átigazolásakor a képessége csak egy tényező egy nagy egyenletben – számít a marketingértéke (CéRonaldo, Hamesz), a klubja anyagi stabilitása, a klubja nemzetközi presztízse, az esetleges kérők száma stb. Attól, hogy a Juventusnak nincs pénze egy Hamesz Rodríguezre, attól még igenis tud klasszisokat (vagy potenciális klasszisokat) igazolni, ha ésszel csinálja.

  • Reaper

   Ez így igaz papa, kerestem egy pillanatig a lájk gombot… 🙂

  • Juventino

   Na itt a gond, amiről az egyébként remek cikkben nem esett szó: a Juventus nem klasszist vesz, hanem ostobán szórja a pénzt. A Conte érában 2+1 klasszist vettünk. Pirlo volt az egyetlen, aki név volt előtte is, Vidalról tudtuk, hogy jó játékos, de nálunk teljesedett ki igazán, Pogbáról nem is beszélve. Persze tudom, ennyi erővel Kingsley Coman és Morata berobbanhat, de mégis, Alexisért 18-ról kezdtünk alkudozni és 20 milliónál nem fizettünk volna többet, míg Moratáért szintén 18-ról szóltak a hírek, és végül kifizettünk 20 milliót. És a két játékos nem ugyanaz a kaliber.

   Asamoah-ért is kifizettünk 18 milliót két részletben, de olvastam én már többet is, ráadásul nem is a posztján játszik, talán majd most (már kiver a víz a Padoin, Pirlo, Asamoah – Marchisio, Tevez – Llorente felállástól, mert ziher, hogy lesz ilyen Allegrinél…), Ogbonnáért 13-at úgy, hogy Tevezért csak 9-10-et, Isláért 14-et, Caceresért is 8-at (!). Jól látható, hogy bár voltak jó húzásaink (Vidal, Tevez, Pogba és Llorente), sok a töltelékember (Padoin, Pelus, Isla, Mottáról és Zieglerről végképp ne is beszéljünk, plusz a Iaquinta, Amauri, Melo féle pénznyelők…).

   Valamint ilyenkor szokták a jól értesültek azt mondani, hogy nem az én pénzem (na jó, ezt a 80 milliós átigazolásoknál szokás), de a gazdasági oldal figyelembe vételével együtt is: 3 ilyen év után már el kellett volna jutni oda, hogy egy klasszisra legalább fussa. Ehelyett vettünk egy Moratát, akit még a realosok sem sirattak meg és engem sem győzött meg, amikor láttam, bár Nando is jobban teljesített, mint vártam. Pereyra még be is válhat, de ugyanúgy lehet a következő Jorge Martínez, tehát várjunk még vele.

   És a poén: Evrát májusban nem tudtuk meggyőzni, hosszabbított Manchesterben, így egy 33 éves játékosért még 1,5 millát kifizettünk a bérén felül, bravó! Megvettük továbbá Stefano Sturarót (?) és Cristian Pasquatót (??) összesen 7 millió euróért. Tehát a Pereyráért utalt másfél millióval ez 30 millió, amiből egy klasszist megint vehettünk volna, de elapróztuk inkább.

   És ha most Vidalért kapunk 60 milliót (állítólag már orvosin van), ide a rozsdás bökőt, hogy nem fogunk belőle 40-et Cuadradóra költeni, hanem veszünk két 15 milliós középszerű játékost, a többit meg eltesszük krikettre. Csak azt ne mondjátok, hogy ezzel erősödünk.

  • Szilveszter94

   Általában egyetértek, bár szerintem a Morata-Sánchez ügy pont úgy alakult, ahogy alakulnia kellett – látva, hogy mennyit perkált az Arsenal Sánchezért, nem sok értelme lett volna abba az alkudozásba beszállni, és elnézve őket, még tudták volna emelni a tétet.
   Viszont Morata nálam a világ egyik legalulértékeltebb tehetsége – vicc nélkül mondom, nagy potenciál van benne. Nem azt mondom persze, hogy akciós vétel volt, de ha megkapja a bizalmat, jó befektetés lehet.

  • valumeister

   Abszolút egyetértek majdnem minden mondatoddal (Az AM-el való példálózással csak azért nem, mert ott olyan gazdasági helyzet van, ami egyáltalán nem követendő példa szvsz.)
   Bár a jelenlegi Juventusból Vidal a kedvenc játékosom, mégis egy 60 millió feletti ajánlatért összeszorult szívvel ugyan, de elengedném, még akkor is, ha idén nem vásárolnánk senkit. A BL csoportból való továbbjutás és a scudetto így is meglehet, Asamoah / Marchisio / Pereyra olaszhonban elegendő. Nagyobb célunk az idei évre pedig úgy sincs…
   Amiről a cikkben még nem volt szó, viszont a vezetőség gyakran emlegeti, hogy stabilan 300 millió legyen az éves árbevétele a klubnak. Ez a jelenlegi új szerződésekkel nem lehetetlen és akkor máris az 5. hely környékén tanyázunk bevételeket tekintve, ami a realitás talaján maradva, a legjobb eredmény, amit a csapat rövid és középtávon elérhet. Ez az összeg – szerintem – elegendő ahhoz, hogy a BL-ben is folyamatosan jól szerepeljünk, s ha kijön a lépés akár elődöntőt, ne adj isten döntőt is játsszunk, mondjuk 5 éven belül.

  • Szilveszter94

   Az AM-nél én pont fordítva látom: mivel egész eddig a farok rossz végén álltak, még nagyobb siker, hogy fel tudtak építeni egy ilyen csapatot. Most is elment egy szörnyen tehetséges kapus, egy brazil balbekk és a sztárcsatár – és hoztak helyette egy szörnyen tehetséges kapust, egy brazil balbekket és egy sztárcsatárt…
   Amúgy köszi 🙂

 • valumeister

  Mit szóltok az új, 2021-ig tartó új kontraktussal a FIAT-tal? Állítólag évi 17 milliót fizetnek nekünk az eddigi 12 helyett. Elég ez? Nekem soványnak tűnik, de térdre borulok előttetek és inkább kérdezek.

 • Juventino

  Közben egy újabb 1.5+6.5 milliós “bombaüzlet”, ezúttal a veronai Romulóért. Iturbétól sem voltam elájulva, de ez már a fojtogató középszer. Egy 27 éves, brazil-olasz szélsővédő/középpályás, amikor a keretben van Motta, Isla, Lichti és Caceres. Vagy őt vettük Nani, Alexis és Cuadrado helyett? Az ilyen nyolcmilliókból lesz az évek alatt 24-32 feleslegesen kidobott milkó. Gratulálok a vezetőségnek, élmény lesz a pályán látni ezeket a labdazsonglőröket…

 • Pingback: Nem személyes | Bianka néni()

 • Pingback: online canadian payday loans()

 • Pingback: drugrehabcentershotline.com best drug rehab centers()

 • Pingback: Farsopoli – elő a nyugibogyókkal | Bianka néni()