Légy, ami lennél: férfi

Ha a szikár tényeket nézzük, a Juventus tegnap délután 1-0-ra kikapott Isztanbulban, és kiesett a BL-ből. Azóta eltelt több mint egy nap, rengeteg értékelést, reakciót olvashattunk a meccsről: miért történt így, milyen volt a pálya, kik hibázott, mikor, miben? A sok elemzés közepette kicsit elveszett a lényeg: a Juventus teljesen jogosan esett ki. Lehet, hogy “egy igazi szurkoló… blabla” egybitesen ostoba felfogással ezt nem lehetne kimondani, de kit érdekel? A Juve egy meccset nyert meg a hatból. (Csak összehasonlításképp: a Napoli egy sokkal erősebb csoportból 12 ponttal esett ki.) A ki-ki mecset elbuktuk, és minden meccsen kaptunk gólt. És minden duma mellett végül is csak az eredmény számít, ahogy ezt a “nézzetek a táblára” kezdetű ismert dalocska is megénekelte. (És nem egyszer az olasz klubok szurkolói, ezen belül épp a juventinók emlegették ezt az érvet, amikor a lelazsált, de sikeresen vett csoportkörökről, vagy az antifocival elért eredményekről volt szó. Még Boniperti sokat emlegetett mondása is ide kapcsolható.)

Hadd idézzem, amit s4tch írt a listára, mert mélységesen egyetértek vele: “ez az első alkalom a Conte-érában, amikor tényleg szégyenkeznünk kell. Ki lehet kapni a Sampdoriától előnyről, hazai pályán, emberelőnyben. Két szezonban benne van egy irreális negyed óra, amikor négyet rúg a Fiorentina. Elfogadható, hogy a sok éve gyúrt, évek óta együtt játszó, pusztán finomhangolt Bayern izomból fossá veri a Juventust. De bazmeg, kiesni egy trágya védelmű Galatasaray mögött, úgy, hogy az összes csoportmeccsen kaptunk gólt, és csak a picsagyenge dánokat vertük meg hazai pályán, ez azért mocsok kellemetlen. Váratlanul kellemetlen.”

Lehetne (mint ahogy sokan teszik is) a pálya állapotára, az előző meccsek bíróira fogni a kiesést, de szerintem ez tévút: magyarázkodni a gyerekek szoktak, a felnőtt férfiak vállalják a tetteik következményét, és ha kell, kimondják: elbasztam, elbasztuk. Szerintem ez az egyetlen helyes kezelése a tegnapi vereségnek és kiesésnek. Merthogy a Juventus magát hozta ebbe a helyzetbe: a csapat és edzője nem tanultak a tavalyi dániai döntetlenből, ismét elkövették ugyanazt a hibát. Aztán egy már megnyert meccset adtunk döntetlenre a Galata ellen otthon, beszopva a törökök egyetlen igazán veszélyes fegyverét, a Drogbának fellőtt labdát.

Galatasaray-goal

A BL kiesés komoly presztízsveszteség, de még nagyobb bajt jelent a pénzügyi hatása. Míg tavaly mi kerestük a legtöbbet a BL pénzekből, az idén jóval kevesebbel kell beérnie a klub Dagobert bácsijainak: a becslések szerint 20-30 millió eurós kiesést jelent a korai búcsú – miközben a még folyamatban lévő és a már megtörtént fizetésemelések növelik a kiadásokat. Ez a helyzet nyilván befolyásolja majd az átigazolásokat, a fizetésemeléseket, szerződéshosszabbításokat. Tavaly 65,3 millió eurót kapott a Juventus az UEFÁ-tól. Az EL győztes (a BL-ből oda kieső) Chelsea összesen nagyjából 41 milliót (BL: 30,8, EL: 10,7 millió euró. Az Európa liga legjobban díjazott csapata a Fenerbahce volt 11 millióval.

díjazás_2013Lehetne – és vannak, aki meg is teszik – hogy belső felelősöket keressünk: ki a hibás, akit utálhatunk? Conte mert nem cserélt, nem váltott taktikát, nem motivált jól Dániában? Marotta, mert nem vett jó szélsőt, meg “mer’ zsugori”? Chiellini, mert nem vette le a pályáról Drogbát, mert hülye volt Madridban? Bonucci, mert nem lépett bele tegnap a lövésbe, és Torinóban is csinált egy gólt? Tevez, mert gól nélkül maradt a BL-ben? Marchisio, mert gyengén játszik jó ideje, és tegnap sem tudott nyerőember lenni? Pogba, mert eladta a labdát a Galata gólja előtt? Caceres, mert indította CR-t otthon az egy gólos vezetésünknél? És még csak nem is teljes a felsorolás, de talán érzékelteti: nem egy ember hibája vezetett a kieséshez, hanem a csapat együttesen hozta össze a kudarcot. Ettől ők még az a csapat, akik szarrá verték a Napolit, akik nyertek egy veretlen bajnokságot. De most elszúrták, és nem kicsit, nagyon.

Kovács Ákosba oltott Coelhoként persze van néhány pozitív – ám komolyan veendő – közhelyem is a jelenlegi helyzetre. Először is: a kudarc mindig benne van egy próbálkozásban, legyen szó sportról, vagy bármi egyébről. A Juvénél pénzesebb és erősebb Manchester United Fergusonnal szintén átélte, hogy kiesett a csoportkörben: 2011-ben pl. a Basel előzte meg őket, 2005-ben pedig a Villarreal, Benfica, Lille hármas mögött csoportjukban utolsók lettek. Nincs tehát példa nélküli katasztrófa, mindössze – ezt mondaná Zombori Sándor is – tanulni kell a hibákból, és kijavítani őket.

jövőA képen nem Zombori Sándor látható

A második gondolatmenetet talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy a küldetés egyszerű: meg kell nyerni a bajnokságot, az olasz kupát, és az Európa Ligát is. Egyszerű, nem? Aztán világuralom, és a Juventus Népe Nemzeti Front dönt majd minden fontos kérdésben. Tudom, sokan úgy gondolják, hogy a Juve félvállról veszi majd az Európa Ligát. És igen, az előző évek tapasztalatai erre utalnak: a legutóbbi EL szereplésünkkor még a lakatlan szigetekkel is döntetlent játszottunk, és az olasz klubok híresen tojnak az egészre. De a Juventus szerintem nem teheti meg ezt: a BL-béli égést – mert ez az – valahogy feledtetni kell. Arról nem is beszélve, hogy egy jó szerepléssel előreléphetnénk az UEFA rangsorban, és jövőre kicsit nyugodtabban várhatnánk a sorsolást a második kalapból. Végezetül, mint azt szinte mindenütt elmondják, az idei döntő Torinóban lesz. Egyrészt elég király lenne hazai pályán kupát nyerni, ezzel újra az egyedüli klubnak lenni, amelyik minden komolyabb európai trófeát begyűjtött. Másrészt felhívnám a figyelmet egy veszélyre: mi van, ha egy másik olasz csapat nyer a Juventus Arenában a döntőn, miközben mi lézengve kiestünk az első adandó alkalommal? Ezt nem kellene engedni, szerintem közröhej lenne. Azaz a Juventusnak kötelessége komolyan venni, és lehetőleg megnyerni az Európa Ligát.

A rossz hír az, hogy a Juve – mivel vérgyenge teljesítményt nyújtott a BL csoportkörében – nem lesz kiemelt a sorsolásnál, így akár egész komoly ellenfél is várhat ránk. (Vagy az EL csoportelsőket, vagy a BL négy legjobb kiesőjét kaphatnánk, de nyilván olasz ellenfelet – azaz a Napolit – most még nem kaphatunk.) Ezért ideje lenne, ha a játékosok és Conte nem csak szelektíven értelmeznék a “Győzelem nem fontos, hanem az egyetlen dolog, ami számít” mottót. Ha megcsinálnák a a scudetto-olasz kupa-EL mesterhármast, az a klub történelmében is díszhelyre emelné az idei évet. És hát akkor ki nem szarná le a BL kiesést? (Ki? A klub könyvelői, de velük most ne foglalkozzunk.)

 • Petya85

  Minden szóval egyetértek. Amúgy szvsz Conte mentalitása nem engedi meg, hogy félvállról vegyék az EL-t.

  • metal

   A Bl-t is félválról vettük. Ezt is megengedte.

  • Petya85

   Bármit lehet mondani: szerencsétlenek voltunk legalább 3 meccsen, fatöküek, balfaszok, stb… Szal lehetne ragozni, de hogy félvállról vettük volna, az tuti nem helytálló.

  • rakkenroll

   Faszt vettük félvállról, talán inkább túlgörcsöltük.

 • tjunior

  Conte jól mondta, ennek a meccsnek már tét nélkülinek kellett volna lennie. Nagyon rosszul tesszük ha másban keressük a hibát, csak magunkban kell. Viszont balekoknak sem kell lennünk, amit a törökök csináltak az undorító, nekünk már mindegy de nem szabadna hagyni hogy ezt büntetlenül megtehessék.
  A pénzügyekhez annyit, hogy a tavalyi 65 milla, egyszeri eset volt, mert az Udinese főtáblára sem jutott, idén meg a Napoli (illetve a Milan) csoportkörbe jutásával kb eldőlt, hogy akkor se keresünk 65 milliót ha Bl-t nyerünk. Feltételezem ezzel a vezetőség számolt, persze ettől még nem elhanyagolható a veszteség, de egy 285 milliós bevételű klubnál kezelhetőnek kell lennie 10-20 millió kimaradt bevételnek.

 • consminor

  abszolút ezek a gondolatok voltak/vannak nekem is a fejemben. azért , hogy az “egybitesen ostoba felfogás” egy másodpercre előtörjön: monsieur Platini egy elég embereset kakkantott fekete-fehér abroszú asztalára, melyen három aranylabda díszeleg azzal, hogy hagyta ilyen állapotú pályán a meccset lejátszani. azonban ami valóban igaz, teljes mértékben saját magunknak köszönhetjük a kiesést, minden kifogás felesleges.

  az Európa Liga komolyan vételével szerintem nem lesz gond:
  1) mint ahogy említve van: döntő a saját stadionunkban.lesz rendezve
  2) próbáljanak csak a srácok alibizni egy ilyen BL-ősz után, azt ultrák kifeszítenék őket a főtérre.

  fáj a kiesés, nagyon fáj, de bízom benne, hogy ez ösztönzően fog hatni a tavaszra, és legfőképp a a jövő őszi BL-kezdetre, mert ilyet többet nem engedhet meg a klub magának.

 • Tonhalacska

  Tökéletesen megérdemeljük a sorsunkat. Ez tény. Ugyanolyan tény, mint a sok-sok UEFA-FIFA reklám a rasszizmus ellen, a “szeressük egymást gyerekek, legyen fair play” jegyében, meg cseréljünk mezt és legyen riszpekt is. Na az ebbe ölt csilliókkal szemben érdekes, hogy milyen fizikai körülmények voltak ezen a meccsen és mennyire felel meg a labdarúgást
  irányító szervezetek mércéinek. A focsi maga az ördög.

 • Kovács József

  Minden szava arany! Nem utolsósorban,van egy EL specialistánk is, nevezetesen: Fernando Llorente! Ha valaki tudja ebben a csapatban, hogy, hogy kell az EL-ben játszani, az Ő!

 • Martin Schrantz

  Ha olasz kupát nem is nyerünk, de a scudettot, El-t be kell húzni ezek után. Óriási lenne hazai pályán trófeát nyerni!
  Amúgy szerintem már az olasz csapatok is komolyan veszik, az Európa ligát, tavaly a Lazio jól szerepelt, pechük volt, a kiesésnél. Eddig idén szintén jól teljesítenek, ahogy a viola is.

 • reelbeba

  Ha osszejonne valamikor egy Spurs-Juve, akkor mar megerte az egesz bohockodas, amit EL-nek neveznek.

 • Enslaver

  Év elején habár behúztuk a meccseket, mégis sokan mondták, h a csapatot már a bajnoki arany csillogása annyira nem elégíti ki (az alibiző kisköcsög Marchisio is erre hivatkozott). Több kell a játékosoknak. A BL-ben akartak minél tovább szárnyalni a fiúk, mert az európai porondon való megmérettetés sokkal izgalmasabb, mint a megszokott bajnokik. Mérvadó is, mert az európai elit egymáshoz viszonyított erejét mutatja meg (és h hol áll mindenki a Bayern-hez képest a csapatépítés szamárlétráján). Sokkal jobb mérce annál, h kijelentsük mi vagyunk a legjobbak, mert a hazai bajnokságot rendszeresen berántjuk, ami a mai “éhes” Juventusnak már nem elég. Sajnos ezzel a kieséssel megmutatta a csapat, h bár piszkosul erős, helyenként azért van mit csiszolni a csapat játékán, elsősorban a támadó harmadban és a védőszekcióban. Jól játszottunk a meccseken, sokszor jobban, mint az ellenfél, de a BL-ben eredményeket kell felmutatni, nem a mutatott játékkal dicsekedni, mert azzal lófaszt nem érünk el, ha közben kiesünk… Felelősségteljesebbek leszünk ezzel a pofánkba nyomott csicskalángossal, habár nagy volt ennek az ára. Remélem a csapat nem húzza le a rolót, és megpróbál tisztesen helytállni az El-ben, ha már a Bl-ben ez nem sikerült. Az első Bl meccsünkön a csapat nem volt eléggé motivált, lehet h az is hatással volt a további történésekre, mert “döcögő szekérrel” indultunk neki a nagy Európának, ami nem jó ómen. Kíváncsian várom, h sztárjaink (Artúrkirály, Pirlo, Pogba, Tévez) mennyire fogják ezt a sorozatot komolyan venni. A győztes ráadásul játszhat a BL győztessel is, ami mindig egy izgalmas parti.

  • El_Pocho

   “Sajnos ezzel a kieséssel megmutatta a csapat, h bár piszkosul erős…”
   Akkor ha továbbjut mennyire erős?:D
   Inkább piszkosul túlértékelt.

  • Enslaver

   A Real jó mérce ennek megítélésére. Ízekre szedte kétszer is a Galatát, minket viszont nem tudtak, és ha kicsit jobban koncentrálunk, megverjük őket legalább egyszer. Egy európai top klub, amely ellen mi megmutattuk, h erős a csapat, de néha a tartás és mentalitás hiányzik a csapatból, ami pedig elengedhetetlen lenne a meccsek végéig… Sajnos egy Juvénál sokkal gyengébb Galata jutott tovább, de náluk nem voltak ilyen hirtelen megingások a meccsek végén (vagy nyertek vagy égtek, és már megnyert meccseket nem engedtek csak úgy el), ezért mehettek tovább. Sajnos Conte mester keze is vastagon benne van ebben a kiesésben.

  • _daneeka31

   A Napoli a túlértékelt, amit meg is mutattak Torinóban.

 • El_Pocho

  Hogy is szoktátok mondani?SUL CAMPO?SUL CAMPO!:DDDDDDDDDDDDDDD

  • s4tch

   ha ennyire futja, gyorsan elbúcsúzunk tőled.

  • El_Pocho

   Nyugodtan.Az igazság mindig fájdalmas tudom jól.

  • El_Pocho

   Annak azért örülnék ha nem törölnéd ki a kommentem,mert válaszoltam,de furcsa módon eltűnt(etted).

  • s4tch

   itt fejezd be ezt az ártatlan bociszemekkel történő picsogást. idejöttél trollkodni, szóltam, hogy elég, és folytattad. ne folytasd, és megmaradnak a hozzászólásaid. nem fogunk ezen vitatkozni, ne is próbálkozz.

 • rakkenroll

  Kíváncsian várom Conte lépéseit, mert ugyan illik komolyan venni az EL-t, de én mégis inkább abban bízom, hogy folytatja a kísérletezgetést, remek alkalom ez most erre. Ogbonna szerezhet egy kis kupatapasztalatot, Asát ki lehetne próbálni beljebb (párszor nekiindult már és rohadt jó dolgokat csinált), amíg itt van Mirkó -remélem még sokáig, de erre nem látok sajna sok esélyt- megnéznék egy támadószekciót vele, Tevezzel és a baszkkal.

 • melakovics

  Ha már oly sokan, akkor én is leírom a véleményem. Egyetértek azzal amit Conte mondott, miszerint egyfelől magunknak nehezítettük meg a dolgot, és ezt annyival egészíteném ki, hogy ha csak a Köbenhavn ellen oda-vissza nyerünk – ez azért egy nagyon minimum feladat lett volna -, akkor az utolsó Galata elleni csörte uszkve tét nélküli. Ezen túllépve, abban is egyetértek, hogy a pálya teljesen alkalmatlan volt a játékra mind kedden, mind szerdán, de ez a fentebb írt tényen, hogy már rég el kellett volna dönteni, nem változtat. Ellenben annyi még engedtessék meg nekem, hogy HA tovább is mentünk volna, csak és kizárólag csoportelsőket kaphattunk volna, kivéve persze a Real-t, elsőkörben. Jelen állás szerint a csoportelsők közül talán a ManU-t mondanám a mi részünkről csaphatónak, de az is egy erőteljes X, aktuális formák döntenének. A többi mind olyan csapat, akiktől meglátásom szerint az első körben rögtön búcsúzunk, ha nincs szerencsénk akkor kettős és arcpirító vereséggel. Urambocsá erre nekem nincs szükségem és szerintem a csapatnak sem. Ellenben azért pl az EL-ben szerintem még ha lazán is vesszük – amit nagyon remélem, hogy nem, mert akkor fejek hullhatnak szerintem -, akkor is minimum 2 kört átszenvedünk Zs csapattal kiállva, mert az EL mezőnye annyira hígfos, 1-2 csapatot leszámítva. Még az első kalaposak is. Nincs akkor presztizse, nívója stb, ellenben a szurkolók a hazai meccsekre tuti kimennek és több kört menve szerintem elérhetünk közel annyi bevéltelt, mint egy elsőkörös BL kieséssel. Persze ezekre majd csak később kaphatunk választ, ellenben úgy gondolom, hogy nem is lehet kérdés, hogy ilyen játékot mutatva, mindegyik csoportelső örömmel szeretett volna minket kapni. Egyik kiesés sem szép és elfogadható, de én azt mondom, inkább most, mint egy körrel később. Mindkettő szar és csúnya, de vannak fokozatok.

 • Enslaver

  Off: Conte kapta az arany tapír díjat! Az a poén, h még örült is ennek szarkasztikus kitüntetésnek. 😀

 • FestektusszentoHapciBeno

  Meglátjuk mennyit ér ez Európában! 😉

 • _daneeka31

  Kiváló írás, csak annyit tennék hozzá, hogy a Juve idén is második kalapból indult. Azért kell komolyan venni az EL-t, mert tovább kell gyűjteni a pontokat, és ebből a szempontból az EL ugyanannyit ér, mint a BL.

 • Taxy

  Szinte sajnálom a tuaregeket. Velünk ellentétben megérdemelték volna a továbbjutást. Talán az afrikai BL-ben kellett volna indulniuk (:D, bocs).
  Az EL-ben virítani kell, a tavalyi szezonban a Londoni Olajbányász sem szégyellte megnyerni azt.

 • Pingback: Mégis lehet szintet lépni | Bianka néni()