A taktikai számháború nyertesei és vesztesei

Amikor a januári, Lazio elleni meccs előtt arról írtak az beharangozókban, hogy a Juve 4-2-3-1-es felállásban lép pályára, sokan voltunk, akik úgy gondolták, hogy csupán az újságírók szokásos, alap nélküli találgatásáról van szó. Különösen, hogy egyes játékosokat szokatlannak tűnő posztokra raktak a jóslatokban. Ehhez képest Allegri tényleg ezt a felállást alkalmazta, ráadásul fényes sikerrel. Január vége óta mindössze egyszer, a Napoli elleni kupameccsen állt fel a csapat eltérő hadrendben, de az akkori 3-4-3 nem is tűnt nagyon jól működőnek – ellentétben a 4-2-3-1-gyel. Szóval az új taktikával kapcsolatban nem is tévedhettünk volna nagyobbat!

A 4-2-3-1-es felállással nem csak, hogy egy kivételével minden meccsét megnyerte a csapat, de többnyire kifejezetten jól is játszott. Az új taktika kapcsán nem keveseknek jut eszébe a tavalyelőtti év, amikor Allegri az idény közben váltott a 4-3-1-2-es felállásra, a csatárok mögött többnyire Pereyrával, és ez a BL döntőig vitte a csapatot. Hogy mi lesz a vége az idei évnek, azt nyilván nem tudjuk. Az viszont már többé kevésbé látszik, a csapaton belül ki a nyertesei és vesztesei a váltásnak – ezt nézzük most át ebben a bejegyzésben.

A legnyilvánvalóbb nyertesek talán a támadósorban vannak. Az új felállásban egyszerre lehet a pályán Higuain és Mandzukic, ráadásul Cuadrado is a számára leginkább testhezálló szerepkörben futballozhat. Higuain kezdőcsapatbeli helye ugye megkérdőjelezhetetlen: egyrészt a 90 milliós ára, másrészt pedig a gólerőssége miatt. Amikor Dybala és Pjaca sérülése miatt együtt voltak a pályán Mandzukiccsal, akkor a horvát játszott előrébb, és Higuain ugyan példaértékű hozzáállással küzdött mint seconda punta, de sokat veszített a hatékonyságából. Bár Mandzukic a pályafutása korábbi éveiben játszott visszavont támadót és szélsőt is, mégis furcsa döntésnek tűnt őt kivinni a szélre – mégis fényesen bevált az ötlet. Ugyanakkor a mostani felállásban Mandzukic a bal oldalon nem tipikus szélsőként játszik: rengeteget besegít a védekezésbe, és igyekszik megtartani a labdákat, utat nyitva az előre törő balhátvédnek – többnyire Alex Sandónak. Benito a Facebookon a 2010-es Eto’o-hoz hasonlította a játékát – nem véletlenül: két különböző adottságokkal rendelkező futballistáról van szó, de mind a ketten védekező szélsőként kulcsemberei a csapatunknak. Mandzukicnál persze néha még előfordul, hogy előtör belőle a középcsatár, és egy-két alkalommal volt, hogy Higuainnal ugyanoda mozogtak, egymást zavarták. Ezek az idővel elmúlnak, ahogy a csapat jobban beletanul a taktikába.

A túloldalon Cuadrado is kifejezetten nyertese a váltásnak. Persze a kolumbiai a 3-5-2-es taktikában is elfért, mivel a jobb oldalon bárhol bevethető (Leccében pl. jobbhátvédként is játszott), de azért elsősorban a támadás az erőssége, ráadásul a korábbi felállásban Dani Alves és Lichtsteiner is ugyanarra a helyre pályázott a kezdőcsapatban, mint ő. Most viszont egyszerre lehet a pályán egy jobbhátvéd és Cuadrado – amivel a széljátékunk még erősebb lehet, és persze Alves és Lichti több lehetőséget kaphat.

De jól járt a váltással Khedira is, aki amúgy mind a Real Madriddal, mind a német válogatottal a 4-2-3-1-es felállásban volt a leghatékonyabb. Így van ez nálunk is: az a Khedira, aki korábban meccseken át volt észrevehetetlen, és akit legszívesebben azonnal eladtunk volna, magára talált, és szerintem kihagyhatatlan ebben a taktikában. Nem elsősorban a “rengeteg” szerelése miatt, hanem mert kifejezetten jól zárja a passzsávokat, mert tud passzolni is, és jól ér a kapu elé (mondjuk a helyzeteket jobban kihasználhatná…). Az erényei sokkal jobban érvényesülnek most, mint korábban, akikor mezzalaként egy kicsivel előrébb játszott.

De úgy tűnik, Pjanic is megtalálta a helyét: a nyári érkezésekor Allegri elmondta, hogy registaként akarja majd játszatni, viszont a bosnyák az őszi meccseken nem volt túl meggyőző ezen a poszton. De mezzalaként vele sem voltunk teljesen elégedettek, annak ellenére, hogy a statisztikái nem voltak rosszak. De nem tudott hatékony, meghatározó játékossá, vezérré válni. A két fős középpályán viszont nem csak a statisztikái jók, hanem észrevehetően erősödött a jelenléte is a pályán. Ugyanakkor ez elején aggasztó volt, hogy gyakorlatilag minden meccsen sárga lapot kapott, mert rákényszerült egy-egy komolyabb szabálytalanságra, hogy megállítsa a meginduló ellenfelet. Mostanra ez valamit javult, a csapat jobban ráérzett arra, hogyan segítse a védekezésben a két középpályást, így Pjanic kevesebb alkalommal kerül kiszolgáltatott helyzetbe. Ez tovább javíthatja, és még hatékonyabbá teheti a játékát, aki így vélhetően a szezon hátralévő részében (is) kulcsjátékosunk lesz majd.

Elvileg a változások nyertese lehetne Pjaca is, hiszen a fiatal horvát elsősorban szélső, és félő volt, hogy ha seconda puntaként játszatja Allegri, akkor úgy járunk majd vele, mint Comannal. Nem arra gondolok, hogy elviszi a Bayern, hanem arra, hogy nem hozzuk ki belőle, amire igazán alkalmas. Egyelőre azonban Pjaca adós az igazán jó teljesítménnyel: ahogy azt Allegri elmondta, több áldozatot kell hoznia a csapatért, hatékonyabbá kell tenni a játékát. Mindenesetre a jövőben Pjaca lehet az egyik nagy nyertese az új taktikának, hiszen úgy tűnik, tartósan is szélsőkkel fogunk játszani: nyáron érkezik Orsolini, aki jobbszélső, és az átigazolási pletykák szerint Bernardeschi vagy Alexis Sanchez is kiszemelt – azaz Marottáék mindenképp erősíteni akarnak ezeken a posztokon.

A változások másik oldalát megvizsgálva, a vesztesek közé tartozik több védő és középpályás is. Korábban általában 3 középhátvéddel játszottunk, ami megkívánta, hogy legyen 5 játékosunk erre a posztra – így mindenkinek jutott elég játéklehetőség. Most viszont Rugani vagy éppen Benatia kevesebbszer kerül a pályára – még ha ez nem is csupán a négyvédős felállásnak köszönhető, hanem a sérüléseknek, válogatott meccseknek is. Barzaglival, Chiellinivel és Bonuccival együtt öten vannak két helyre, ha mindenki egészséges, akkor ez nyilván sok. Viszont Barza és Chiellini elég sokat sérültek idén (is), így egyelőre kezelhető a helyzet. Kérdés, hogy hosszabb távon marad-e a 4 védő, mert ha igen, akkor érdemes lehet elgondolkodni pl. Benatia véglegesítésén. Alapesetben amúgy a kölcsönszerződésben kikötött 17 millióért simán meg kellene tartani, ennyi pénzért ma már nem lehet azonnal bevethető védőt venni.

A középpályán már egyértelműbbek a váltás vesztesei. A 3-5-2-ben három belső középpályásra volt szükség, akiket ráadásul elég szépen lehetett is váltogatni. Sturaro, Marchisio, Rincon, Khedira, Asamoah és Pjanic eljátszott mezzalaként, míg registaként Pjanic vagy Marchsio jöhetett számításba (illetve persze Hernanes). Viszont az látszott, hogy nem csak Khedirának idegen kicsit a szerepköre, Pjanic sem a legjobb registaként, Marchisio meg a sérülése után nem volt az igazi. A jelenlegi felállásban Sturarónak csak Mandzukic helyén volt eddig helye, ami valljuk be, nem igazán testhezálló feladat a számára. Sturaro küzdeni tud, focizni viszont egyáltalán nem, így a középpályás kettős egyik helyére sem igazán jó választás. Rincon leigazolásakor úgy tűnt, hogy kifejezetten sok lehetőséget kaphat, hiszen egy box-to-box középpályásról van szó, aki dinamikát hozhatott volna a statikussá vált középpályás játékba. Most viszont Khedira, Pjanic és Marchisio is egyértelműen előtte vannak. Marchisio pedig korábban atombiztos kezdőnek tűnt registaként, mert ugyan kevésbé hatékony az előrejátékban, mint Pjanic, a védekezést jól segíti. Mára viszont egyértelműen Pjanic cseréjévé vált. Asamoah viszont megtalálta a helyét Alex Sandro cseréjeként, így őt talán kevésbé érintik a változások.

Ami az egyetlen probléma a mostani taktikával, hogy amint az Beni is írta korábban, nincs túl sok cserénk a támadóposztokra. Pjaca az egyetlen, aki bevethető a kezdő négyesen kívül, Kean egyelőre arra alkalmas, hogy a meccsek végén bedobjuk pár percre. Egy 17 éves sráctól egyelőre nem várhatjuk, hogy stabilan a kezdőcsapat közelében legyen. Szóval nincs sok variációs vagy cserelehetőség, egy formahanyatlás vagy sérüléshullám újabb változtatást igényelne Allegritől. Jövőre viszont vélhetően változik a helyzet – a kérdés, hogy a jelenlegi edzőnkkel, vagy valaki mással. Ma viszont Allegri az olasz sajtóban már fantasztikus négyesként is emlegetett támadókvartettel mutathatja meg, hogy tanultunk más hibájából, és nyerő pozícióból nem adjuk ki a kezünkből a továbbjutást.

 • Pingback: A taktikai számháború nyertesei és vesztesei | Zongoracipelő()

 • sneco7

  Ilyenkor lehet sajnálni kicsit Coman elengedését illetve nem megfelelő használatát,most elférne szerintem a csapatban. Tudom, kár ezen agonizálni. Pjacat pedig többet kellene erőltetni, nem csak 5-10 percekre bedobni,aztán 3 hetente egyszer kezdetni. Én hiszek a “teher alatt nő a pálma” klisében. Mondjuk elsősorban azért, hogy ne a BL döntő előtt kelljen azon vacillálni,hogy taktikát módosítsunk vagy elbírja-e a kezdőt. Marcit sajnálom,mert egy jó Marci simán kiszoríthatná Kebabot a kezdőből,de így sérülés után nem egyszerű. Félek,hogy elveszítjük és sosem lesz már a régi.

  • daneeka34

   Igaz, ő fiatalabb volt, de Alex hasonló sérülése után egy egész éven át csak kereste önmagát. Szerintem lesz még Marci a régi, de nem Milan szintű csapatok ellen kell visszatérnie, ahol Kucka hentesbárddal várja.

  • Jumpman23

   Azt tudjuk, hogy ha Conan nem a Bayernben akarja folytatni, akkor mi a folyamat?
   1.) kölcsönből vissza es Juve értékesíti
   2.) Bayern el a vásárlási opcióval, majd nyomban tovább is adja

   Ha 2. pont lehetőségét nem zártuk ki a kölcsönszerzodesbol az csodálatos lenne. 1. pont esetén szép kis pénzt kaphatnánk érte.

 • humorpalanta

  Ha valaki sérül, karácsonyfázhatnánk is nyugodtan, s lenne hely plusz egy középpályásnak. Igaz, akkor szélsőjáték helyett középen kéne alkotni, de nincs azzal sem baj.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Nem kötekedésképpen, de már március van, semmi helye a karácsonyfának. Bár nálunk itthon még megvan, szeret napozni.

 • Asidotus

  némi fogalommagyarázatra lenne szükségem. Mit takar pontosan a mezzala és a regista?

  • nemvoktrendi

   Mezz’ala: többé-kevésbé támadó középpályás, de nem szárny, pl. Iniesta.

   Regista: irányító, pl. Pirlo.

  • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

   Én mindkettőről azt hittem, hogy valami sajtféle. Már elképzeltem, ahogy megolvasztom őket, aztán végigcsurognak az államon, egyre sűrűbb k*rvaanyázások közepette. Bár ezt nyilván úgy is el tudom képzelni, hogy Pjanicról és Khediráról van szó.

  • nemvoktrendi

   “és még adjon 30 deka füstölt registát… Nem baj, maradhat…”

  • bombahoppa

   Reszelve, szeletelve vagy egyben?

  • nemvoktrendi

   Attól függ, ha mi a registánk, akkor egybe kérném. Ha a tiétek, akkor lehet reszelve, vagy szeletelve is… 😉

  • Asidotus

   és melyik volt az, amelyik régen a két csatár mögött tolta? Talán Totti volt a legjobb azon a poszton
   Trequartista?

  • nemvoktrendi

   Pontosan. A mezz’ala elméletileg egy fokkal kevésbé támadó, mint a trequartista.

   Aztán amikor elkezdődik a meccs, ezek úgyis össze-vissza futkorásznak és ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyik micsoda. Talán egyedül a kapust nehéz összekeverni… 🙂

 • Juventino

  Ha igaz, amit az olasz kacsák hápognak, akkor sürgősen kezdjünk el Allegri szerződés-hosszabbításáért kampányolni, mert Spalettit idehozni ijesztően nagy marhaságnak tűnik. Már azon kívül, hogy vele akár folytatható lenne a 4-2-3-1-es hadjárat Maxi nélkül is (bár Rómában épp most kezdte erőltetni a 3-5-2-t)

  • nemvoktrendi

   Mostanában párszor megint a 4 védős felállással próbálkozott, bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem sok sikerrel.

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  Na bazzz….a következő hétre kiköttetem a netet. 😀
  Csalók, megint kiállítás, rárúgták a kezére fél méterről, leszorította, előnyben vannak és még tolják is őket… 😀

  • bombahoppa

   adnunk kellett volna négy gól előnyt még Sevillában… a Casillas Ikreknek annyi… bár ez szerintem csak városi legenda, sosem láttam együtt őket…

  • daneeka34

   Általános recept a Juve ellen:
   – szabálytalankodj sokat, alattomosan, a spori nem fog mindenre lapot adni, mert hátha ez a bíró kivételesen nem a Juventusnak fúj
   – ha mégis kiállít valakit, lehet hisztizni a bírónál, hátha a következőt elnézi
   – 16-oson belül nyugodtan szabálytalankodj, ha a bíró tizit ad, lehet csalózni őt is
   – meccs után hisztizd tele a sajtót, hátha a következő meccsen tényleg olyan spori jön aki nem a Juventusnak fúj
   – folytasd az első pontnál

  • CM8

   Én szerintem lassan a Juventus-nak külön BL-ben kellene indulnia. Nem tudom mi a többiek véleménye,de ez már tűrhetetlen.

 • Babicz Tamás

  Amikor a nyolcaddöntők sorsolásánál megkaptuk a spanyolokat, kicsit megkönnyebbültem. Nem arra gondoltam, hogy lefutott a párharc, arra sem, hogy összesítésben 5-7 góllal verjük a Benficát. De hogy csak egy könnyű síppal befújt tizenegyessel lépünk a következő körbe, arra nem számítottam. Ráadásul hogy? Ezt nem is értem: kint 0:2 lett. Itthon 1:0. Az összesítésben 1:2. Mégis mi mentünk tovább. (Moggi?)

  • Enslaver

   Olykor tavasszal is előkerül a BUNDAkabát. Csak nehogy a Barcával sodorjon össze a sors minket, mert nekik sajátnevelésű bíróik vannak, értük talán még a blog végtelen pénze is kevés lenne…

 • Preference

  Ilyenkor mindig megkönnyebbülök,hogy a fájóan drága tagdíjaink nemes célokra vannak fordítva.Jó volt a bíróválasztás,egy európai uniós fejlődő ország sporiját könnyebb vesztegetni.

 • Enslaver

  Teljesen mindegy, hogy kit kapunk a továbbiakban, csak az a lényeg, hogy ne a Realt, a Barcát, az Atleticót, a Bayernt vagy a Dortmundot…

 • consminor

  most, hogy Guardiola filozofiját végleg faszra húzta a Monaco, lehet agyalni, hogy kit kaphatunk ellenfélnek.

  1. akit most még messziről el akarok kerülni: Bayern, Atletico – mindkét csapat nagyon egyben van és nagyon meggyőzőek voltak. jó lenne, ha egymást kapnák és legalább egyikük az elődöntőre kiesik.
  2. Dortmund – ők sorrendben a következő csapat, akiket nem szeretnék kapni. bele se merek gondolni, hogy mi történne, ha Barza papának kellene visszasprintelnie, hogy Óbamejángot szerelje egy kontránál. nagyon gyorsak és technikásak a stadionjuk pedig maga a pokol (igaz, két éve mi hűtöttük le)
  3. Barcelona – a 6-1 magáért beszél (kamu büntetők ide, vagy oda), de idén bőven elkaphatók. ennek ellenére vigyázni kell, mert egy Suarez-harapás (Chiellinibe, vagy a fűbe az most mindegy) bármikor büntetőt érhet
  4. Real – ők mondjuk lehetnének lejjebb is, őket úgyis megbasszuk
  5. Leszter – egyértelműen gyengébb a keretük és mi lennénk az esélyesek, de nekik minden perc ajándék a BL-ben. semmi nyomás nincs rajtuk, nagyon kellemetlen ellenfelek lennének
  6. Monaco – öröm volt nézni, ahogy kicsapták tegnap a Cityt. két éve nagyon masszív védekezésük volt, de idén egy meccs kivételével mindig kaptak gólt. szerintem őket lehetne a legkönnyebben elkapni, azonban nagyon veszélyesek támadásban.

  de hogy írjak valami okosat is: holnap kiderül, hogy kit kapunk

  • Asidotus

   szerintem most az Atletico nincs egyben, évek óta most hozzák a leggyengébb produkciójukat

  • juuvee

   Gárdijóla egy igazi túlhájpolt forma, a barszával meg a bajorokkal bárki hozta volna ezeket az eredményeket. Annyira örülök , hogy a szitivel leégett.

   Szerintem Bayern lesz, aztán meglátjuk .

 • Ricardo

  Lehetséges ellenfelek:

  Real – mindig ütjük őket, jöhetnek. Sima továbbjutás
  Barca – ellőtték az előző körben az összes medzsiket, LE kókler, Allegri nem annyira, jöhetnek. Sima továbbjutás
  Bayern – köcsögvidal, jöhet. Sima továbbjutás
  Atletico Madrid – Simeone már másik csapat után néz, jöhetnek. Sima továbbjutás
  Monaco – francia csapat, lol, jöhetnek. Sima továbbjutás
  Dortmund – gyengébb, mint a Bayern és hát a Bayern is sima. Szóval jöhetnek, sima továbbjutás.
  Leicester – angol kieső jelölt, jöhetnek. Sima továbbjutás
  Juventus – nagyon erős, masszív csapat, jó edzővel. Őket talán elkerülném, ellenük lehet nem menne.

  8-ból 1 csapattól kell csak félni, annyira már nem is tartok a sorsolástól.

  • Jumpman23

   Legyünk őszinték, nem kellene csodának történnie ahhoz, hogy BL-t nyerjünk. Gyengébb ellenfelek vannak, mint voltak legutóbbi döntőzésünk alkalmával. Hogy mi vagyunk-e legalább olyan szinten mint két éve, az most jól mérhető. Szerintem rendezettebb keretunk van, mint tavaly volt. Es ez nem a jo igazolásoknak köszönhető, hanem Mr Takarodjonnak. Tavaly igazolásokkal akartuk pótolni azt, ami elveszett a keretből a döntő utan, és az idei szezon első felében is így volt. Most a kerethez igazított játékunk van. Hogy ez mennyire elég érett egy nagy dobáshoz, azt májusig megtudjuk. A képességek megvannak.
   Egyébként a Monacot kapjuk megint. Aztan a bayernt, aki sorban búcsúztatja az angolokat. Döntőben legyen a Barca, es verjük őket bucira.

 • Tigris Willis (ex-YouWentÚssz)

  Reméljük, hogy Moggi is hívta az Uefát. Szomorúan hallotta, hogy a Leicestert már elvitte Perez a Realnak, de van jó pénzért Monaco, esetleg Dortmund. Ha mégsem ez lesz, akkor persze valaki megHEKKelte a diszqós fiókomat és ő volt.

 • Enslaver

  Buffon nyilatkozatán, mely szerint a Leicestert szeretné elkerülni, jót röhögtem. Lazán figyelmen kívül hagyja, hogy a Barca meg a Bayern, két legkönyörtelenebb BL csapat még versenyben van. Engem egyáltalán nem győzött még meg ez a 8 csatáros felállás. A kétszer emberhátrányban játszó Sportingot sem vertük 3-4 góllal, akkor mi lesz Gárdióla excsapataival 11 ember ellen. A helyzeteink be kellene verni, mert ez a pontatlanság, gólképtelenség maximum a Leszternél és Moncinál férhet bele.
  -De ott van még a…. -Nem, drága barátom, ha ilyen hatékonytalanul játszunk, még a Dormánd vagy a Bilbao is lazán kiejt minket.

  • Gábor Solt

   Az én problémám is sajnos az, hogy a csodanégyes támadó sorunk az elmúlt 242 meccsen kizárólag büntetőkből rúgott gólt. Az akciógólok is rendre elmaradnak. Remélem elmúlik a töketlenség meg a 20 centire elzúzó lasztik a kapufa mellett. Aggódom bárkit is kapunk. Lehetne esélyünk mindenki ellen, ha a helyzetekből elkezdenénk végre gólokat gyártani. A védőink nem rúghatnakmindig gólokat a csatárok helyett, és tizit sem fogunk mindig kapni akár jogos akár nem (lásd Barca döntő).

 • Tribbiani

  Na akkor brét elő, és lehet vagánykodni az Espanol ellen!

  • consminor

   jó lett volna Andalúziában kezdeni, de ez van

  • Tribbiani

   Jobb lett vna, de ezen a szinten már szinte mindegy. Ahogy emlékszem, 2015-ben is otthon volt az első meccs, a dortmund, meg a real ellen is.

 • daneeka34

  Itt az ideje bosszút állni 2015-ért.

 • juuvee

  Hát ez kőkemény lesz… Zalayeta❤️❤️❤️

 • Tonhalacska

  Remélem Aytekin lesérül addigra és nem játszhat ellenünk.

  • consminor

   emelek egy Övrebövel