Dűnék hátán

Ma este fél 9 körül megnyerheti Allegri az első kupáját a Juventusszal. Az afrikaiaknak otthonosabb dohai homokdűnékre költöztetett Supercoppa-részvételt még Conte ordibálásával kísérve harcoltuk ki, az esetleges győzelem viszont legalább annyira Allegri érdeme is lesz, mint Tónié: ma ez már nem teljesen Conte csapata.

supercoppa

Mondjuk a változás első ránézésre nem egyértelmű. Nézzük az összeállítást: a tavalyi kezdőből Barzagli és Kwadcsi sérülés miatt marad ki, egyedül Vucsinics az, akit hiába követel Dina a csapatba, soha nem láthatjuk már Juve-mezben. A tavalyról hiányzók helyett várhatóan régi arcok kerülnek a kezdőbe: Marchisio korai, szezont meghatározó sérülése miatt Pogba játszott, sőt, mint később kiderült, győztes gólt lőtt az Olimpicóban, Llorente a padról nézte végig a Lazio szecskázását, az estére várható csapatból egyedül Evra az, akinek köze nem volt az előző szezonhoz.

gds-supercoppa

Ez már mégsem Conte csapata. Forradalom ugyan nem történt, csak finomhangolt Allegri: valamelyest gyorsult a játékunk, több a passz, nem törekszünk annyira a labdatartásra, és bár a taktika hasonló maradt, a formáció átalakult. Akár Pirlo, akár Marchisio játszik épp a mélységi irányító helyén, a mostani rendszerben gördülékenyebbek a középpályán a kapcsolatok, könnyebben hatolunk be az ellenséges büntetőterületre. A hiányposztokat persze most sem sikerült gatyába rázni: továbbra sincs ép széljáték, és azzal, hogy átálltunk gyémánt középpályára, valakiből erőszakkal kell trequartistát csinálni. Utóbbi kulcsposzt lenne ebben a rendszerben, de sem Vidal, sem Pereyra nem egy Zidane. Olyan szempontból Allegri megörökölte Conte helyzetét, hogy mindkettőnek az aktuális kerethez kell igazítani az elképzeléseit, egyikük sem játszhatja a kedvenc taktikáját. Conte a 4-2-4-ről volt kénytelen lemondani, Allegri pedig már a bölcsiben is 4-3-3-ban rakta fel a gombfoci-csapatát.

pandevAz utóbbi években 3 kupadöntőt játszottunk, ebből kettőt a kukások ellen. Sándor búcsúmeccsén sikerült beleszellenteniük a nulláslisztbe, majd Pekingben egy elég kiélezett meccsen részben a partjelzőt a retkes picsába elküldő Pandevnek köszönhetően sikerült vért izzadva nyernünk. Azóta Afrikából a párizsi olajmezőkre költözött Cavani, viszont olyan szélsőkkel dolgozhat Benitez, amilyen a ligában csak neki van. Különösen a ránézésre kis nyüzüge Callejón veszélyes forma, amolyan box-to-box szélső, aki Cavanit idézve visszalép a 16-osig védekezni, hogy aztán 10 másodperc múlva egy kontra végén már kapura lőjön. Ha őt és a mostanában egész használható Mertenst kikapcsoljuk, akkor viszont nem tűnik túl félelmetesnek a mostani Napoli: elég törékeny a védelmük, Hamsik árnyéka a 2-3 évvel ezelőtti önmagának, Inlert érthetetlen módon leépítette a Pincér, és sem a két belső védő, sem a két középpályás verőember láttán nem foscsizzuk össze magunkat.

A tét a Supercoppán mindig a becsület, ennek megfelelő játékot várunk. A fa alá pedig meglepetéssel készülünk számotokra: túlfűtött kis kommunánk a nyári döbbenet után végre tisztességesen elköszön Contétól. Igen, Conte-napok jönnek, mindenki szépen megírja a maga kis tónis posztját. A mai siker – amennyiben homokba döngöljük a beduinokat – pedig kicsit az övé is lesz.

 • CM8

  “homokba döngöljük a beduinokat” – 😀

 • melakovics

  Várom már azokat a Conte posztokat, kíváncsi vagyok arra, hogy az egyes szerzők miként élték meg az idei nyarat.

  És akkor a meccshez is. Olyan kliséáradatot lehetne kiböfögni magunkból, hogy jobban megfeküdné a belünket, mint a karácsonyi koszt mákos bejglivel tunkolva: egy meccsen bármi megtörténhet, mindenki az aktuális legjobb ellen szívja fel magát, stb stb. De ez szerintem mind mind merő ostobaság. Egy meccsre mi is fel tudjuk szívni magunkat, lásd a rangadóink – a Roma ellenit inkább ne. Velünk is megtörténhet, hogy olyan pofont osztunk ki, mint amit Parma kapott. De az is, hogy olyan szerencsétlen módon kapunk ki, mint Genovában. Személy szerint a déliek játékától messze nem fosom össze annyira magam, mint tettem azt mondjuk tavaly. ADL megtette az egész ligának azt a szívességet, hogy betűről betűre leste Benitez kívánságait, így ő jó szokásához híven szépen lassan le is építette a Napoli-t. Egy nagycsapat szátuszra törü egyesület nem tehet olyat, hogy felszecskázza a Roma-t majd kikap egy – elnézést a Milan drukkerektől – kutyaszar Milan-tól. Nincs állandó jó teljesítmény, amir lehetne alapozni. Nekünk jóval több okunk van örömködni. És én ezt is várom a fiúktól. Örömfocit. Nem érdekel a gólkülönbség, de szépen, felszabadultan játsszunk és mutassuk meg, hogy nem csak olaszhon királyai vagyunk, hanem Európa szűk elitjébe is tartozunk.

 • bombahoppa

  Jó hírem van, sikerült rubelben eladósodnom, így bőséges honorárium jár majd az ünnepi cikksorozatért. Vlagyimir üdvözöl Titeket!

 • Juventino

  Nem értem, mit akarunk ezzel a semmivel, védekezünk, mint egy kiscsapat, teljesen visszaállunk, kontráink nincsenek, a Napoli meg nyugodtan gurigázik. Beadjuk a sör, virsli jelleget, pedig semmi extra az ellenfél, balfasz belső védőkkel.

 • Ricardo

  Szerintem tökéletesen látszik, hogy az imádott (általam is) 4-3-1-2-es felállás mennyire szart sem ér egy erősebb széljátékkal rendelkező csapat ellen. Pedig ez a Nápoly szánalmasan gyenge, Benitez brutálisan lezüllesztette őket. Mégis, 2 játékosuk van a szélen nekünk meg alapból csak egy és ezzel folyamatosan nyomás alatt tudnak minket tartani, miközben mi képtelenek vagyunk egy épkézláb kontrát végigvinni (ugye a szélső játékosunk hátul védekezik + még a középpályának is vissza kell zárnia).

  Csapkodhatunk mi ebben a talján pocsolyában, még akár a szuperkupát is megnyerhetjük (jelenleg 1-1), de félek ez már egy Dortmund ellen is karcsú lesz, ha Reus éppen egészséges lesz.

 • gogofradi

  Sziasztok!

  Udinese-Juventus meccsre szeretnénk – nyilvánvalóan – a vendégszektorba kimenni. Tudnátok segíteni abban, hogy ehhez milyen lépéseket kell tenni? 🙂 Előre is köszi a segítséget.

  • bombahoppa

   3500 € per kopf, odafele Bakony-Somlyó kitérő, visszafele Wroclaw-alsón átszállással Kassán keresztül. Kafka múzeum koszorúzás kívülről. Szuvenírt outletben útközben.Tényleg akarod?

  • gogofradi

   Komoly válasz? Tudom, hogy érzékeny pontra tapintottam. 🙂

  • bombahoppa

   Foteltroll vagyok, a rosszabbik fajtából. Egy mentségem van csak, gyermekeim vagy a IX. kerületben, vagy az Üllői úton születtek. Innen messze van Udine, nekem is csak charter megoldás marad, a troli a Népligetig megy csak…

 • Jót röhögtem, köszi!

  • Juventino

   Élvezd ki, mert pár hét, és újra leverjük rajtatok! 😉

 • Ricardo

  Csóri Buffont sajnálom csak, tök fölöslegesen fogott meg hármat. Pereyra meg Chiellini meg mehetnek a levesbe.

  • Juventino

   Vidal, Pogba, Marci és Bonu a gyémánttökű embereink, na meg Buffon. De Padoinnak már a fején látszott, hogy ki fogja hagyni, talán el se döntötte, hova rúgja, egyszer csak ott találta magát… Chiellóban meg egyre inkább benne van a balfaszság, hol így, hol úgy jön ki. Soha nem adnám, mert élveztem, ahogy gyepálta Zlatant meg Cavanit, de sajnos ez is vele jár. Ez kevésbé fájt, mint a 2012-es kupadöntő.

   Allegri meg takarodjon! Hitvány edző, még 11-esekre sem képes felkészíteni a csapatot… (Marotta, Barza és Agnelli viszont priceless fejeket produkált)

 • uwel

  csodásan sikerült az oroszrulett…

 • juuvee

  megérdemeltük a vereséget, mert még mindig ott tartunk agyban, hogy lövünk egy gólt, aztán csak lopjuk az időt, és reménykedünk, hogy a másik csapat nem lő gólt(!). aztán ha kiegyenlítenek újra elkezdünk játszani, jobbak vagyunk, megint vezetünk, és mit csinálunk? nem, véletlenül sem lövünk még egyet a teljesen szétesett ellennek, hanem magunkra húzzuk őket, és csaljuk a focit, és meglepődünk, hogy hóóó ba’meg megint x.

  Az már csak a hab a tortán, hogy így kiszopatjuk magunkat egy tizi párbajban!

  Ezzel a szar mentalitással simán kiesünk a bl-ből a kiesőjelölt bvb-től.

 • Enslaver

  Amennyire jelentéktelen a szuperkupa (már csak azért is, mert összesen egy meccs), annyira vettük komolyan az összecsapást. Bár ugye ez egy tipikus presztízs mérkőzés, úgy látszik, hogy az olasz kupához hasonlóan ezt is könnyebben veszi a csapat a kelleténél. Vagy az is lehet, hogy már mindenki kicsit a Karácsonyra fókuszált…
  Nagyon nem szerencsés beállni bunkerfocizni egy gólos előny tudatában (2X is megtettük). Mi nem vagyunk egy Atletico, ezen kívül mostanság a védelemünk is csinál egy-két érdekes dolgot. Könnyen begyűjthető trófea lett volna, de úgy tűnik nálunk az ilyen nem játszik. Ettől függetlenül Gigi és Karesz egy ösztönös zseni. Sajnáltam őket pedig sziporkáztak. Nem volt szép látvány látni a csapatot elvérezni az afrikaiak ellen, de inkább itt szopjunk, mint a BL-ben a atomjaira hullott BVB ellen. El kell felejteni ezt az ocsmányságot, és a jövőbe tekinteni…

  • Jumpman23

   Én nem vagyok híve a “felejtsük el gyorsan az ilyen meccset” mentalitásnak. Sőt remélem, hogy elég hosszú ideig bassza őket belülről, hogy elszórakozták pont a Napoli ellen. Mert akkor legközelebb többet tesznek azért, hogy elkerüljék az ilyen szitut.Ki lehet kapni, de így??!! A végén meg Chiello és Pereyra kéz a kézben tetoválták fel a méretes L betűt az öreg hölgy homlokára. Szép volt!

 • Juventino

  Alighanem továbbra sem leszünk Zeman papa kedvencei, kirúgattuk az öreget. 🙂 Jön Zola és a támadófutball, a Watforddal volt egy egész jó korszaka, kíváncsi leszek, sikerül -e eredményt elérnie a Serie A-ban is, vagy gólzáporos meccseken szállnak alá a B-be.